Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 06.11.2015. 14:35

HDZ: Provedba natječaja nije u skladu s EU praksom

U organizaciji HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, u Letovaniću, Kutjevu i Slatini održane su tribine, punog naziva Nova poljoprivredna politika.

  • 458
  • 70
  • 0

U organizaciji HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, u Letovaniću, Kutjevu i Slatini održane su tribine, punog naziva Nova poljoprivredna politika.

Izlagali su predsjednik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Krunoslav Zmaić i tajnik tog istog odbora Tugomir Majdak. Predstavljeni su ciljevi i mjere Programa za poljoprivredu HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Potpora razvoju kooperacije

"Glavne odrednice našeg Programa su postići samodostatnost, postići bolju strukturu primarne poljoprivredne proizvodnje, efikasno koristiti prirodne resurse (tlo, vodu i šume), osigurati bolje izvore financiranja, bolju tržišnu poziciju, omogućiti bolju organiziranost te pomoći selo kako bi ono bilo poželjno za uspješan život i mirno starenje.

HDZ: Donijeti Zakon o prodaji državne zemlje!

Naš Program daje konkretnu potporu razvoju kooperacije u proizvodnji, preradi i marketingu malih proizvođača. Snažno ćemo podupirati kratke tržne lance te pomagati proizvodnju i trženje lokalnih i tradicijskih proizvoda, a poglavito postizanje certificiranih standarda zaštite i brandiranje proizvoda uz jačanje regionalnih prerađivača. Važna je i uspostava sustava zajamčenoga otkupa. Povezat ćemo mala poljoprivredna gospodarstava kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre međusobno i sa znanstvenicima i drugim stručnjacima koji će im pomoći u unaprjeđenju proizvoda i tehnologija Pomoć u pripremi i provedbi projekata također će biti dio rada poljoprivrednih centara", izjavio je Zmaić.

Provedba natječaja za realizaciju sredstava nije u skladu s EU praksom

"Provedba natječaja za realizaciju EU sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj trenutno u Hrvatskoj nije u skladu s dobrom EU praksom i načinom na koji se u drugim zemljama članicama provode ruralni programi gdje se daje prioritet malom i srednjem poduzetniku te ukupnom razvoju sela.

Osnovni cilj i briga aktualnog ministra Tihomira Jakovine je zadovoljavanje potreba velikih sustava, dok brojni mali i srednji poduzetnici u ruralnim krajevima, a prije svega OPG-ovi nisu prioritet vlade u protekle četiri godine. Dokaz su tome tek objavljeni rezultati natječaja za potporu ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, gdje od 1.107 prijava prolazi tek njih 200-tinjak - što je porazan rezultat. Kriteriji koje je postavio Jakovina doveli su do toga da su OPG-ovi zakinuti, a potporu su većinom ostvarili veliki sustavi i tvrtke", ističe Majdak.

Njihov su cilj projekti OPG-ova, odnosno mali i srednji poduzetnici u ruralnim područjima. Kako kažu, omogućit će da ubuduće više od 50% prijavljenih projekata prođe u natječajima za ruralne investicijske mjere, kao što je to praksa EU, a pobrinut će se i za one čiji su projekti odbijeni.

Osiguravanje uvjeta za održivi razvoj sela i prehrambena samodostatnost

"Za vrijeme ove vlade zaposlenost u poljoprivredi pala je za 1,66%. Izgubili smo oko 26 tisuća radnih mjesta samo u poljoprivredi. Ministar Jakovina obećao je stavljanje u funkciju milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, a realizirao je tek nešto više od tisuću hektara. Obećao je, također, izgradnju sustava navodnjavanja na nekoliko desetaka tisuća hektara, a nije izgradio niti tisuću hektara! Obećao je uspješnu realizaciju EU sredstava, a danas imamo loše i štetno postavljene kriterije u ruralnim mjerama i Programu ruralnog razvoja - koji uništavaju hrvatskog seljaka i naše selo! U protekle četiri godine poljoprivredna proizvodnja je u katastrofalnom padu u gotovo svim sektorima", ističu u Odboru. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je prema njihovom mišljenju, temelj buduće održive proizvodnje u Hrvatskoj.

40 sustava navodnjavanja

Kvalitetnim udruživanjem u proizvođačke organizacije, zadruge i klastere osposobit će OPG-ove za konkurentnu tržišnu utrku. U roku od pola godine nakon preuzimanja odgovornosti za hrvatsku poljoprivredu, obećavaju donijeti i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koju će jamčiti sigurnost hrvatskom poljoprivredniku u njegovom poslovanju. Za poljoprivredu je iznimno važno navodnjavanje - zato je u planu i izgraditi 40 sustava navodnjavanja na 55.000 hektara poljoprivrednih površina u budućem razdoblju.

Razdvajanje natječaja po sektorima

"Odvojit ćemo natječaje po sektorima i ulaganjima te uvesti specifična ulaganja u svakom od sektora. Nužno je i odvojeno tretirati OPG-ove u odnosu na velike subjekte u budućim natječajima. Uvest ćemo prioritetne kriterije za mlade poljoprivrednike - kako bismo ih privukli u što većem broju za pokretanje poslovanja u poljoprivredi i nepoljoprivrednim aktivnostima na selu. Potrebno je uvesti specifična ulaganja u svakom od sektora, koje treba dodatno bodovati. Znači da znamo što je to u govedarstvu, svinjogojstvu, voćarskoj proizvodnji", planiraju u HDZ-u.


Tagovi

HDZ Kooperacija Razvoj poljoprivrede Selo Krunoslav Zmaić Tugomir Majdak Razvoj poljoprivrede Natječaji Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]