Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarski program
  • 01.10.2015. 18:15

HDZ predstavio i program razvoja agrara

Poljoprivreda se u gospodarskom programu HDZ-a spominje 19 puta. Biti poljoprivrednik u Hrvatskoj postat će, kako kažu, isplativo i privlačno i mladim ljudima.

  • 833
  • 157
  • 0

Poljoprivreda je u gospodarskom programu HDZ-a koji je jučer i službeno objavljen, spomenuta čak 19 puta. Dovoljan razlog da provedemo analizu i saznamo na koji to način HDZ predlaže oporavak te važne gospodarske grane i kako sami kažu, generatora budućeg rasta i razvoja.

U HDZ-u drže do prehrambene neovisnosti koja je temelj za daljnje razvijanje ruralno-turističkih potencijala. "Poljoprivreda, koja u Hrvatskoj već godinama propada, od svih gospodarskih grana ima najveći potencijal rasta zbog velikih neiskorištenih resursa. Razvijeno hrvatsko selo jedan je od ključnih čimbenika gospodarskog razvoja. Poljoprivreda može osigurati prehrambenu neovisnost Hrvatske te pridonijeti i energetskoj neovisnosti. Hrvatsko selo ima goleme potencijale koji su danas, nažalost, nedovoljno iskorišteni, kako u smislu poljoprivredne proizvodnje i uzgoja stoke, tako i u razvoju eko i etno turističkih potencijala.

Razvoj malih gospodarstava

Naša je vizija poboljšati ekonomske prilike i izgraditi bolje uvjete za život u ruralnim područjima te promicati održivost i povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Pokrenut ćemo razvoj malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ih kroz proizvođačke organizacije i poljoprivredne centre povezati sa znanstvenicima i ostalim stručnjacima koji će im pomoći u unaprjeđenju proizvoda i tehnologija.

Povećanje prihoda i reprogram zaduženja

Reprogramirat ćemo postojeća zaduženja i omogućiti poljoprivrednicima odgodu otplate i bolje kreditne uvjete uz duže vrijeme otplate kako bi uspješno nastavili poslovanje. Kvalitetnim mjerama i povoljnim izvorima financiranja pomoći ćemo našim ribarima i proizvođačima te udvostručiti proizvodne kapacitete i prihode u akvakulturi", tvrde iz te stranke.

Turizam uz minimalne tehničke uvjete

"Kad su u pitanju ruralni i planinski turizam, osigurat ćemo jednostavnije uvjete za razvoj seoskih domaćinstava uz pružanje pomoći u korištenju sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj i ostalih izvora financiranja. Domaćinstvima ćemo omogućiti povremeno pružanje usluga pripremanja i posluživanja hrane uz pojednostavljene minimalne tehničke uvjete", stoji u programu HDZ-a.

40 tisuća radnih mjesta u agraru

Kako saznajemo, zapošljavanje je jedna od bitnih stavki, a naglasak je i na poljoprivredi. "Novi koncept razvoja poljoprivredne proizvodnje i povezivanje poljoprivrednih gospodarstava sa znanstvenicima uz dobro usmjeren sustav poticaja i stabilnu dugoročnu poljoprivrednu politiku rezultirat će povećanjem proizvodnje i ostvarenog dohotka po gospodarstvu. Biti poljoprivrednik u Hrvatskoj postat će isplativo i privlačno i mladim ljudima, čime će se stvoriti više od 40.000 radnih mjesta. Osim toga, unaprjeđenjem gospodarenja šumskim bogatstvom (korištenje zapuštenih površina, redefiniranje prioriteta opskrbe, sprječavanje ilegalne sječe) u tom će se sektoru i povezanim industrijama otvoriti najmanje 5.000 radnih mjesta", stoji u planu razvoja te stranke.


Tagovi

HDZ Gospodarski program Produktivnost Zapošljavanje Proizvođačke organizacije Ruralni razvoj OPG Resursi Razvoj hrvatskog sela Planinski turizam Tehnički uvjeti Akvakultura Prihodi Reprogram zaduženja Kreditni uvjeti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije