Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ružica Vukovac
  • 25.11.2015. 09:45

Donosimo političku volju za spas agrara!

U intervjuu s Ružicom Vukovac iz pregovaračkog tima za poljoprivredu MOST-a saznajemo da je njihov program donesen u suradnji s poljoprivrednicima i stručnjacima za agrar prihvaćen s obje strane pregovaračkog stola.

  • 1.239
  • 303
  • 0

Kako su se temeljna pitanja o budućnosti hrvatske poljoprivrede našla na prvim stranicama knjige pregovora koji će obilježiti Izbore 2015, i mi smo se našli s prvom damom agrara u MOST-u nezavisnih lista, koji odlučuje o tome hoće li prema njemu HDZ ili pak SDP spustiti vrata svoga dvorca i zajednički provesti u djelo brojne reforme o kojima se u MOST-u priča.

Riječ je o načelnici Općine Velika Kopanica koja se i sama većinu života bavi poljoprivredom, zamjenici Predsjednika Istočne regije HPK, Antuna Vrakića, članici brojnih poljoprivrednih udruga koje okupljaju stručnjake željne promjena (a posebno ćemo istaknuti već poznatu Udrugu OPGH Život). U nastavku pročitajte što o ishodu pregovora kaže naša sugovornica Ružica Vukovac, članica pregovaračkog tima MOST-a.

MOST: HPK je žarišna ustanova hrvatske poljoprivrede!

Prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta, osnivanje agrobanke, usmjeravanje više poticaja za izgradnju nedostajućih hladnjača za voće, povrće i meso, smanjenje PDV-a na hranu i repromaterijal i to na 10%, a za ekološke proizvode na samo 5%, organizirani otkup i skladištenje 20% hrane iz domaće proizvodnje po unaprijed poznatim cijenama u robne zalihe, neki su od zahtjeva te stranke.

Jakovina - argument za šutnju

Kako bi ocijenili protekle progovore?

Želim naglasiti kako sam sretna što smo dobili priliku sjesti za stol s ovim ljudima čija je provedba krivo usmjerenih politika dovela do ovog stanja u kojemu se nalazimo. Iseljavanje i propadanje sela samo su posljedice strašne činjenice da gubimo bitku s uvozom. Ono što smo cijelo vrijeme kroz Udrugu Život isticali jesu dijalog i konsenzus, a to se upravo i događa, nakon dosta naših pokušaja da dopremo do nadležnih institucija. Sada, kada su oni došli u situaciju da trebaju nas, saslušali su nas. Moram reći da smo napokon iznijeli sve probleme i njihova rješenja za zajednički stol s obje stranke. U objema smo naišli većinom na razumijevanje i prihvaćanje. No treba istaknuti da je problema mnogo, da su dubinski i korjeniti i da je ovo tek početak.

Na naše argumente se na pregovorima nisu mogli oglušiti. Na sastanku s vladajućom koalicijom bio je i ministar poljoprivrede Jakovina koji je na većinu naših kritika odgovarao šutnjom. Ono što su nam u SDP-u rekli je da imaju već spremne izmjene zakona i pravilnika koje namjeravaju provesti u idućem mandatu, a što bi trebalo dovesti do promjena. Detalje nismo imali prilike doznati. Ono što je bilo evidentno je prebacivanje loptice s jedne na drugu stranku, ali kako mi i predobro znamo kada je i tko donosio pojedine odluke, spremno smo ih dočekali na svakoj. Naime, nitko ne želi preuzeti odgovornost za današnje stanje poljoprivrede.

Ono što nas posebno veseli je da je naš program za poljoprivredu koji smo posljednje dvije godine sastavljali u suradnji sa stručnjacima za poljoprivredu iz Udruge Život, Miroslavom Kovačem, ljudima s terena, poljoprivrednim proizvođačima, napokon došao do izražaja i ovim putem vam ga predstavljamo u cijelosti (u prilogu ispod teksta) i od njega ne odustajemo.

Problematično pitanje agrobanke

Oko čega se niste mogli složiti sa strankama?

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić složio se s našim stavom kako je u idućem razdoblju važna potpora razvoju OPG-a i prilagodba podržavajuće infrastrukture, prije svega osiguranje likvidnosti te dodjela državnih potpora s većim naglaskom na OPG-e. No, u pogledu načina osnivanja agro banke nismo se mogli složiti. Prijedlozi su da se u sklopu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, HBOR-a osnuje poseban odjel koji će funkcionirati kao pomoć poljoprivrednicima, no to nije puzla koja nedostaje. Nije dovoljno osnivanje kojekavih odjela i ogranaka, to je pokazala i povijest. Naš je prijedlog prenamijeniti Hrvatsku poštansku banku, HPB koja će kao agrobanka stajati iza poljoprivrednika i u roku od desetak godina prijeći u potpunosti u vlasništvo kreditnih zadruga, po uzoru na primjer iz uspješnih zemalja, i toga se držimo.

Do kraja mandata postići samodostatnost

Problem poljoprivrede je da nakon promjene društvenog sustava nije slijedila europski uzor. Umjesto da odlučno krene u regeneriranje hrvatskog sela na bazi obiteljskih gospodarstava i tako otvori prostor seljačkoj radinosti i poslovnosti nastavilo se s podrškom industrijske proizvodnje u velikim pogonima. To je dovelo do bijega sa sela, osiromašenja sirovinske baze prehrambene industrije i tendencije gubitka kvalitete i kvantitete koja su morale biti osnovica buduće konkurentnosti.

Cilj nove poljoprivredne politike je do kraja mandata postići prehrambenu samodostatnost preporodom hrvatskog sela u kome su OPG-i istodobno nositelji proizvodnje hrane i ostalih ciljeva upravljanja ruralnim prostorom: razvitka okoliša i organskog zdravlja, izgradnje infrastruktura i osiguravanja prostora. Ostvarenje toga cilja zahtijeva da se odmah počne s nizom koordiniranih aktivnosti.

Prepuštanje PDV-a OPG-ima

Možete li reći nešto o akcijskom planu provedbe poljoprivrednih reformi? Koliko dugo će trebati vremena za provedbu stavki?

Prioriteti su nam, kao što sam istaknula, domaća poljoprivredna banka, HPB poljobanka (razrada prijedloga šest mjeseci), izrada strategije rasta poljoprivrede na osnovi OPG-a (razrada u roku od šest mjeseci), prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta (razrada u roku od šest mjeseci) jer će u suprotnom od 2020. sva državna zemlja biti stavljena na tržište gdje će ju stranci moći kupiti. Naravno, pritom je cilj izjednačiti cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za sve korisnike.

Tu je promjena porezne politike (rok od šest mjeseci), prepuštanje PDV-a OPG-ima koji su utržili svojim proizvodima (u cijelosti ili djelomično po uzoru na Austriju), omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati svim mikro i malim poduzetnicima, bez obzira na godišnji promet; dokidanje parafiskalnih nameta, revizija sustava potpora u poljoprivredi (izravna plaćanja i ruralni razvoj) u roku od šest mjeseci.

Isplata potpora od 1.12 do 31.3.

Plan nam je preusmjeriti potpore od velikih na male preraspodjelom i modulacijom, tako što ćemo proizvodno vezane potpore preusmjeriti na uzgoj umjesto na uvoz, od pojedinaca na zadruge odnosno proizvodne organizacije te jačati komponentu za LAG-ove, a kriterije potpora usmjeriti prema zahtjevima razvoja OPG u prostoru.

Predlažemo i sudjelovanje stručnjaka predloženih od Udruga u procesu rasprava i donošenja odluka o poljoprivredi u povjerenstvima Ministarstva i drugih državnih tijela (u roku od 15 dana), što je vrlo važna stavka, kao i aktiviranje inspekcija za nadzor hrane na tržištu (u roku od dva tjedna), redovita kontrola kvalitete stranih proizvoda koji su stavljeni na tržište RH, bez obzira na to potječu li iz EU ili trećih zemalja te najvažnije isplata potpora - u dvije rate u razdoblju od 01.12. do 31.03. (razrada u roku od mjesec dana).

MOST do zdravog sela?

Neovisno o tomu tko će u novom mandatu donositi odluke, MOST je već sada mnogo učinio za poljoprivredu jer je suočio s problemima, ali i s rješenjima sve one koji godinama vode svoju poljoprivrednu politiku. MOST je odradio svoju ulogu, kako za politiku, tako i za narod i donio zaista kvalitetan program kojim bi za 10-ak godina RH mogla postati ogledni primjerak europske poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Ružica Vukovac MOST HDZ SDP Izbori 2015 Udruga Život Pregovori


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.