Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrt Ajda
  • 21.07.2019. 12:00
  • Ličko-senjska, Mutilić

Znanje o lavandi stjecala u Provansi, Melanie Ajduković sad želi i vlastitu destileriju

Već tridesetak godina, Melanie Ajduković se kroz Obrt Ajda bavi izradom unikatnog nakita. Sad je ozbiljno zakoračila u uzgoj i preradu lavande, a i ponosna je vlasnica eko znaka.

Foto: arhiva Melanie Ajduković
  • 2.396
  • 371
  • 0

U selu Mutilić u Lici, 40-ak km južno od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Melanie Ajduković u sklopu obrta Ajda bavi se uzgojem lavande i proizvodnjom nakita.

"Po struci sam zlatar, volim nakit i bavim se izradom unikatnog nakita već tridesetak godina. Vezano uz to, gajim interes za kristale, poludrago kamenje, eterična ulja i slično. Prije desetak godina završila sam edukaciju za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja, a kako sam naslijedila komadić zemlje u Lici blizu Udbine, odlučila sam pokušati nešto novo u životu“, govori Melanie Ajduković i dodaje: "Tako je otprilike krenulo. Punu podršku našla sam u obitelji, posebno u Milki Rudić, koja je velikim djelom zaslužna za uspjeh cijele priče.“

Sapuni, svijeće, sol za kupanje i neke nove ideje

2016. godine otišli su u Provansu upotpuniti znanje o lavandi. Iste godine zasadili su prvih 2.000 sadnica prave lavande angustifolie i dokupili još zemlje. Sljedeće godine zasadili su novih 5.000 sadnica pa onda još 2.500. "Poljoprivredu smo upisali u obrt i krenuli u posao, no još uvijek samo s motikama, bez mehanizacije. Od prvog ulja koje smo destilirali iz usluge započeli smo i proizvodnju sapuna, svijeća, soli za kupanje, a imamo u planu još novih proizvoda“, kaže Melanie.

Želja nam je i da naši porizvodi promoviraju Liku, kaže Melanie

Imanje je smješteno na 600 m nadmorske visine što je za lavandu idealno. "Za sada smo jako zadovoljni, proizvode prodajemo na našem imanju i u trgovini u Rovinju. Dobili smo eko znak jer u potpunosti podržavamo zdrav život i biljke ničime ne tretiramo. U procesu je i dobivanje znaka Lika Quality. Želja nam je i cilj da naši proizvodi promoviraju Liku i da se prodaju u Lici“, dodaju.

Kreću nova ulaganja

Do sada su sva ulaganja financirali vlastitim sredstvima, a uskoro stiže pomoć i u vidu EU fondova: "Prijavili smo se na tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja jer nam je za uspješan rad prvenstveno potrebna mehanizacija te smo nedavno potpisali i ugovor. Realizirali smo i kredit od HAMAG-a s obzirom da nam je cilj imati vlastitu destileriju, ističe Melanie Ajduković. Uz uzgoj lavande, voća, povrća i proizvodnju rakija, razvijaju i turističku djelatnost te se nadaju da će njihovo imanje postati nezaobilazna lička destinacija udaljena samo četrdesetak kilometara od Plitvičkih jezera.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Obrt Ajda Melanie Ajduković Lavanda Uzgoj lavande Sapuni Svijeće Sol za kupanje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]