Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortikultura
  • 03.04.2009.

Žive ograde - zaštita i ukras

Formirane i slobodno rastuće živice

  • 11.148
  • 502
  • 0

Ako se primjenjuju odgovarajuće mjere njege i održavanja, živice mogu biti dugogodišnje. U literaturi postoje podatci o živicama starijima od 100 godina, više od bilo koje drvene ograde, a i ljepše od kamenih i sličnih.

Vrste biljaka za žive ograde

Postoje dvije vrste živih ograda - formirane i slobodno rastuće.
Formirane ili oblikovane živice različitih su oblika, a najbolje su one u presjeku oblika trapeza, jajasta ili ovalna oblika, jer kod takvih svjetlost dopire do svih dijelova biljke i žive ograde, u tom je slučaju sklop gust i pun.

Oblik slobodno rastuće živice je određen oblikom krune grma zasađene vrste. Za takve živice koriste se vrste koje se osim lijepim i zanimljivim listom odlikuju i lijepim cvjetovima, a cvjetaju obilno svake godine. Krase ih i plodovi zanimljiva oblika, koji i zimi ostaju na granama.
Prema visini žive ograde dijele se na niske, visine do 0,5 m, srednje visoke, od 0,5 do 2 m i više od 2 m.

KALINA - Ligustrum vulgare

Kalina je listopadni grm tamnozelenih, kožnatih listića. Cvjetići su krem bijele boje, skupljeni u metličaste cvatove a javljaju se u lipnju. Nakon cvatnje stvaraju se crne bobice, koje dugo ostaju na granama. Samoniklo može narasti do tri metra u visinu. Najviše se rabi za živice pa cvijet izostaje (pojavljuje se u slobodno rastućim grmovima). Oblikovni rez obavlja se 2 - 4 puta, u razdoblju od svibnja do rujna. Ako se ne zahtijeva uniformno potomstvo, razmnožava se sjemenom. Najbolje je razmnožavati reznicama ljeti. Kalina uspijeva na svakom ocjeditu tlu, a dobro podnosi i jako sunce i polusjenu. No kultivar Ligustrum ovalifolium zimzeleni je grm uspravna, snažna rasta tri metara visok. Kožasti, ovalni listovi su s lica sjajno zeleni a s naličja žućkasto zeleni. Cvjetovi su žuto bijeli i pojavljuju se ljeti skupljeni u metlice. Najzahvalnija je vrsta za zimzelene živice i dobro podnosi oštru zimu. Listovi L. o. “Aureum” žuto su obrubljeni ili imaju posve žute listove. Forma argenteo marginatum ima listove bijelo srebrnasta ruba. Dobro uspijeva u svakom plodnom, ocjeditu tlu, uključujući i vapnenasta.

FORZICIJA - Forsythia

Brojni križanci i ukrasni oblici prepoznatljivi su po žutim cvjetovima koji se javljaju u travnju i svibnju, prije listanja. Nakon cvatnje razvijaju se tamno zeleni listovi. Sorte uspravna rasta prikladne su za oblikovni rez, pa se rabe i kao živice. Sadi se kao soliter ili u skupine po nekoliko primjeraka. Traži puno svjetla kako bi bogatije cvala, ali je skromna u zahtjevima prema tlu. Brzog je rasta. Razmnožava se zelenim i zimskim reznicama. Dobro podnosi onečišćeni zrak. Najpoznatija je Forsythia x intermedia. Snažnih uspravnih grana prekivenih cvjetovima u malim skupinama duž cijelih izboja. Naraste do tri metra visoka.


Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Hortikultura

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Novoj Gradiški na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal. Uskoro više... 😉🌾