Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko cvijeće
  • 18.12.2021. 15:00
  • Požeško-slavonska, Vetovo

Zimsko cvijeće obitelji Jakeljić - kako ga njegovati?

Kod sadnje je važno da njihov gomolj iz kojeg izbijaju korjenčići ostane malo van zemlje jer se tako biljci omogućuje da diše, otkrila je Ljerka Jakeljić za Poljoprivrednu televiziju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.970
  • 42
  • 0

Jedna od najtraženijih zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama. Ove zanimljive i dekorativne biljke uzgaja i obitelj Jakeljić u Vetovu koja je za Poljoprivrednu televiziju otkrila više o njihovom uzgoju kao i ostalog zimskog cvijeća kojeg imaju u ponudi. 

"Ciklame dobijemo krajem kolovoza i tada ih sadimo. Tako da procvatu i budu za prodaju u ovom periodu", kaže Ljerka Jakeljić dodavši da ove biljke cvjetaju od sada pa sve do kasno u proljeće.

Kako je napomenula, kod sadnje je važno da njihov gomolj iz kojeg izbijaju korjenčići ostane malo van zemlje jer se tako biljci omogućuje da diše. "U suprotnom biljke mogu istrunuti", upozorila je.

Kada je riječ o njezi, važno je da je prostorija malo hladnija iako biljka može opstati i u toplijem prostoru, ali tada će tjerati puno više u cvijet i prije proći. "Najidealnije bi bilo od 10 do 15 stupnjeva. Tada će biljka dugo vremena biti lijepa", dodaje rekavši da ako je temperatura previsoka listovi počnu žutjeti.

Također, važno je umjereno zalijevati. A ona savjetuje da je se ne zalijeva po lišću te da je najbolje u podložak.

Osim ciklame Jakeljići imaju i cvijeće za van koje dobro podnosi niske temperature, a jedno od njih je i maćuhica. "Jesenske smo rasprodali, a u plasteniku se nalaze one za proljetnu prodaju krajem veljače", kazala je Ljerka. Naime, ovo cvijeće ne smrzava po zimi, a kako ona naglašava cvjeta i ispod snijega.

U ponudi imaju i karanfile koji također ne smrzavaju, a ova cvjećarka kaže da se mogu kombinirati s maćuhicama, erikom, ukrasnim kupusom, travama i sličnim trajnicama koji su otporne na zimu. Za kaktuse kaže, da je bitno da ne kisnu, dobro podnose vrućinu te je važno da zimi ne stoje vani kako se ne bi smrznuli te da dugo mogu ostati u maloj posudi.

U prilogu pogledajte što sve kriju plastenici ove obitelji i kojim biljkama možete ukrasiti okućnicu zimi:


Tagovi

Obitelj Jakeljić Cvijeće Ciklame Maćuhice Kaktusu Njega Plastenik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo