Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 17.01.2017. 18:00

Zbrinjavanje božićne zvijezde nakon blagdana

S obzirom da je božićna zvijezda trajnica, njezin rast se nastavlja i nakon Božića, u njezinu brigu potrebno uložiti i malo pažnje i truda.

Foto: pixabay.com
  • 5.472
  • 478
  • 0

Za vrijeme blagdana većina domova bili su ukrašeni prekrasnom božićnom zvijezdom (Euphorbia pulcherrima). Završetkom blagdana postavlja se pitanje kako nastaviti njegu cvijeta za daljnje uljepšavanje prostora. S obzirom da je božićna zvijezda trajnica, njezin rast se nastavlja i nakon Božića, u njezinu brigu potrebno uložiti i malo pažnje i truda.

Briga nakon Božića za božićnu zvijezdu ovisi o njezinim uvjetima rasta. Ako je bila smještena na toplom i sunčanom mjestu, u kasnijoj brizi ne bi trebalo biti problema. Za uspješno cvjetanje potrebne su optimalne temperature između 18 do 21°C uz malo hladnije noći na 15°C kako bi se spriječilo otpadanje listova.

Nakon blagdana mirovanje 2 mjeseca

Nakon blagdana počinju otpadati brakteje. Kad sve brakteje otpadnu, biljka treba mirovati oko 2 mjeseca na malo nižoj temperaturi (12 do 16 °C), da bi cvatnja mogla uslijediti i iduće sezone. Za vrijeme mirovanja, božićnu zvijezdu treba zalijevati vrlo malo, a supstrat u loncu se treba što više osušiti.

U proljeće prikratiti stabljiku

Sredinom travnja ili svibnja ili ako dože do izduživanja stabljike, stabljiku je potrebno prikratiti na 10 cm visine i prebaciti u veću posudu sa svježim supstratom. Kod orezivanja biljke preporučljivo je nositi zaštitne rukavice zbog mliječnog soka koji je toksičan i može nadražiti kožu. Odrezane grane mogu se upotrijebiti kao reznice i posaditi u zasebnu posudu.

Presađenu biljku i prikraćenu biljku sada treba zalijevati u većoj količini i potrebno ih je postaviti na osunčanu prozorsku dasku. Brzo će se pojaviti mladi izbojci, dovoljno je ostaviti samo dva izbojka, dok se preostali mogu ukloniti. S vremena na vrijeme potrebno je provjeravati stanje božićne zvijezde i vlažnost supstrata. Ako se pojave suhi ili izblijedjeli dijelovi na biljci, mogu se ukloniti kad god je to potrebno.

Ljeto na otvorenom

U rano ljeto, kada su noćne temperature više od 10°C, biljku se može premjestiti na otvoreno na blago sjenovito mjesto. Božićnu zvijezdu može se postepeno premještati na osvjetljeno mjesto, dok ne bude potpuno na svjetlosti. Zalijevanje i gnojidba ne smije biti prekinuto. U ljeto (početkom ili sredinom srpnja), stabljike božićne zvijezde može se prikratiti oko 3 cm. Ponovno kraćenje (oko 5 do 7 cm) može se provesti početkom rujna.

Cvatnja u božićno vrijeme

Snižavanjem dnevne temperature na 12 do 15°C, božićnu zvijezdu bi se trebalo unijeti u kuću u blizini osunčanog prozora. Za postizanje cvatnje za božićno vrijeme, božićnu zvijezdu je potrebno držati u potpunoj tami na 12 do 14 sati od početka listopada do kraja studenog. Biljku se treba prekriti tamnim materijalom svako poslijepodne do jutra.

Krajem studenog, božićnu zvijezdu se može prestat prekrivati te treba biti na sunčanom mjestu 6 sati dnevno. Zalijevanje i gnojidbu treba smanjiti. Za Božić, božićna zvijezda trebala bi ponovno trebala ući u ciklus cvatnje.

Opadanje listove

Kad listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti, razlog za to se krije u visokoj temperaturi, suhom zraku ili premračnom mjestu. Ako božićna zvijezda boravi u prostoriji sa suhim zrakom, potrebno je često orošavanje listova. Klonuće biljke događa se zbog propuha ili previše hladne prostorije. Ljepljive i izobličene listove poprskati sistemičnim insekticidom. Kod pojave srebrnih šara na listovima, listove treba ukloniti jer ih je napao virus.

Ne postoji garancija da će božićna zvijezda ponovno procvasti, čak ni uz najbolju njegu, ali je definitivno potrebno probati.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Božićna zvijezda Nakon blagdana Trajnica


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.