Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest cvjećarima
  • 20.07.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita krizantema od grinja i tripsa

Obavijest Savjetodavne službe uzgajivačima krizantema.

  • 1.679
  • 28
  • 0

Prije 20 i prije 14 dana upućene su preporuke proizvođačima krizantema o mogućoj pojavi najvažnijih kategorija štetnih organizama u početku rasta i razvoja, primjerice, mladenačke bolesti korijena i prizemnog dijela stabljike, zatim organizama životinjskog podrijetla prilagođenim zaštićenim prostorima, kao što su staklenička grinja, kalifornijski trips i fitofagne stjenice, kao i ranijoj pojavi najopasnije bolesti lišća na matičnim biljkama krizantema - bijele hrđe (Puccinia horiana).

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca srpnja na području Međimurja, bilježimo 67,2 mm oborina i srednju mjesečnu temperaturu zraka od 20,8°C. Ove godine je u središnjem dijelu županije do jučerašnjeg dana, prosječna mjesečna temperatura iznosila 23,8°C, ali je pritom zabilježeno samo 20,4 mm kiše.

Iz prikazanih vrijednosti vidimo da, prema količini oborina i prosječnoj temperaturi zraka, ovogodišnji srpanj značajno odstupa od višegodišnjih prosjeka. U narednih pet dana očekujemo vrlo vruće i sparno vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama do 35°C, pa će mnoge biljke pokazivati znakove temperaturnog šoka.

Pri uzgoju u zaštićenim prostorima ili na otvorenim gredicama, krizanteme treba navodnjavati sustavima kap po kap u dovoljnim količinama, a vrlo vruće i sparno vrijeme, u narednom će razdoblju više pogodovati uzročnicima bolesti iz skupine lisnih pjegavosti (Septoria, Alternaria) nego hrđama (Puccinia).

Već smo u prvim srpanjskim zaštitama, pri prskanju mladih biljčica, osim površinskim djelatnim tvarima (folpet, mankozeb, kaptan), preporučili i djelatnu tvar azoksistrobin, a navedene kombinacije daju odličnu preventivnu zaštitu protiv navedenih skupina bolesti (Septoria, Alternaria, Puccinia).

Tablica 1. Neki fungicidi registrirani za suzbijanje bolesti cvijeća u Republici Hrvatskoj:

Djelatna tvar

Pripravak

Biljne bolesti

folpet

Folpan 50 WP, Futura 50 WP

Antraknoza (Didymella), lisne pjegavosti (Alternaria, Septoria)

sumpor

Thiovit Jet, Kumulus, Kalinosul, Chromosul, Kossan WG, Cosavet i dr.

Pepelnica (Oidium)

kaptan

Captan 50 WP, Stoper, Merpan 50 WP

Lisne pjegavosti (Alternaria, Septoria)

azoksistrobin

Quadris 25 SC

Hrđa (Puccinia) i Pepelnica (Oidium)

fludioksonil & ciprodinil

Switch WG

Siva plijesan (Botrytis)

Ponavljamo da od štetnih organizama životinjskog podrijetla, tijekom srpnja ili početkom kolovoza, obično bilježimo jaču pojavu poljske zelene stjenice (Lygus), lisnih ušiju (Aphidae) i kalifornijskog tripsa (Frankliniella), a s temperaturama zraka većim od 30°C, raste i opasnost od vrlo rane pojave stakleničke ili koprivine grinje (Tetranychus).

Za suzbijanje lisnih ušiju i štetnih stjenica, preporučujemo koristiti insekticide iz skupine neonikotinoida (npr. tiametoksam). Protiv kalifornijskog tripsa, u našoj su zemlji dopušteni vrlo učinkoviti pripravci na osnovi abamektina, koji istovremeno učinkovito suzbijaju i koprivinu odnosno stakleničku grinju.

Tablica 2. Insekticidi i akaricidi dopušteni za primjenu u ukrasnom bilju i krizantemama u Republici Hrvatskoj:

Djelatna tvar

Pripravak

Učinkovitost

pirimikarb

Pirimor WG

lisne uši

alfacipermetrin

Fastac, Direct SC

štetne gusjenice, lisne uši

pimetrozin

Chess WG

lisne uši, štitasti moljci

tiametoksam

Actara WG

lisne uši

tiakloprid

Calypso 480 SC

lisne uši

lufenuron

Match 050 EC

tripsi, gusjenice

metoksifenzoid

Runner SC

štetne gusjenice

abamektin

Vertimec, Kraft EC

crveni voćni pauk, kalifornijski trips

tau-fluvalinat

Mavrick 2F

lisne uši

imidakloprid

Confidor, Boxer, Rapid, Dali, Congo

lisne uši

VAŽNO: Zbog većeg broja štetnih organizama na biljkama, možete u priručni laboratorij Savjetodavne službe u Čakovcu, Zrinsko-frankopanska 9/III, dostaviti biljne uzorke na prepoznavanje bolesti i dobivanje učinkovitijih preporuka za njihovo suzbijanje.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krizanteme Staklenička grinja Kalifornijski trips Fitofagne stjenice Bijela hrđa Međimurje Navodnjavanje Lisna pjegavost Azoksistrobin Poljske zelene stjenice Lisne uši Abamektin Kalifornijski trips


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.