Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba hortenzija
  • 07.11.2017. 16:30

Za rezidbu hortenzija pričekajte proljeće

Rezidbu hortenzija je najbolje obaviti tijekom proljeća.

Foto: Pixabay/tschink
  • 40.694
  • 230
  • 0

Fantastične hortenzije sa svojim velikim cvjetnim glavama sastavljenim od mnoštva cvjetića jedinstvene boje su ukras svakog dvorišta. Bilo da su posađene kao pojedinačne biljke ili u špaliru pored staza hortenzije plijene svojom ljepotom.

Postoji više vrsta hortenzije, a za sve je zajedničko da nisu zahtjevne biljke. Bolje uspjevaju u polusjeni nego na direktnom suncu.

Zašto je potrebno orezivati hortenzije?

Hortenzije su grmolike višegodišnje cvjetnice koje mogu opstati i bez rezidbe. Mogu preživjeti bez rezidbe, ali će njihov grm trajati manji broj godina i ljepota cvjetova hortenzije neće doći do izražaja. Dimenzije grma i cvjetnih glavica uvelike ovise od kvaliteta rezidbe. Rezidbom se grm rasterećuje od starih i osušenih grana, ocvalih cvijetnih glavica.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Na ovaj način eliminiramo sklonište za brojne štetne organizme, smanjuje se mogućnost pojave bolesti. Orezani grmovi formiraju ljepše i kompaktnije grmove s bujnijim izdancima i listovima što na kraju dovodi do formiranja većih i ljepših cvijetnih glavica. Sve izmrzle izdanke, kao i izdanke na kojima primjetite simptome bolesti ili oštećenja od štetnika odstranite u potpunosti.

Kada se orezuju hortenzije?

Tijekom jeseni hortenzije nije potrebno orezivati. One dobro podnose zimu i štite se pokrivanjem unutrašnjosti grma lišćem. Neorezane hortnezije su zaštićenije od niskih temperaturu, a neorezane grane se tijekom jeseni mogu skupiti i svezati kako bi bile što kompaktnije. Ovako pripremljen grm je spreman za prezimljavanje.

Hortenzije koje se orežu u jesenskm periodu daju manje cvjetova tijekom narednog ljeta, a formirani cvjetovi su manjih dimenzija.

Kako obaviti rezidbu?

Pravo vrijeme za rezidbu hortenzije je proljeće. Ukoliko niste sigurni što treba napraviti uklonite osušene cvjetove i grane, odnosno napravite sanitarnu rezidbu.

Najznačajnije pravilo rezidbe hortenzija je da ih nikada ne prikraćujete ispod 50cm. Hortenzije se mogu prikratiti jače ukoliko želite potaknuti vegetativni rast grma. Ovako jako orezan grm će formirati vrlo malo cvjetova ili će cvjetanje izostati.

Pojedine vrste hortenzije imaju i svoje specifične zahtjeve što se tiče rezidbe. Pored Hydrangea macrophylla sve više se uzgajaju i druge vrste čije se orezivanje razlikuje od rezidbe ove najrasprostranjenije vrste.

Neke sorte Hydrangea macrophylla (The Bride) cvjetaju na ovogodišnjim izdancima koji se formiraju nakon jakog prikraćivanja. Vrsta Hydrangea arborescens se orezuje jače kako bi došlo do formiranja mladih izdanaka na kojima se formira cvijet.

Rezidba Hydrangea macrophylla se razlikuje i zasniva na slabijem prikraćivanju grma. S grmova ove vrste potrebno je odstraniti prošlogodišnje cvijetne glavice. Izdanci se prikrate do prvih dobro razvijenih pupoljaka. Stari izdanci se odstranjuju u potpunosti, posebno izdanci stariji od 4 do 5 godina.


Tagovi

Rezidba hortenzija Hortenzija Uzgoj Zaštita Orezivanje Proljetni radovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]