Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lavande
  • 27.09.2015. 10:15

Vrijeme za razmnožavanje lavande reznicama

Lavanda već odavno nije samo mediteranska biljka. Gotovo da nema dijela zemlje gdje je netko nije uzgajao. I više manje uspio. Evo kako početi.

Foto: Srećko Kostelić
  • 26.415
  • 346
  • 0

Budući da je kraj ljeta idealno vrijeme za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama, Savjetodavna služba Karlovačke županije, Ispostava Ogulin, organizirala je radionicu razmnožavanja lavande (Lavandula angustifolia) na poljoprivrednom gospodarstvu Marinka Salopeka u Josipdolu.

Reznice od zdravih biljaka i pikiranje u supstrat

"Za vegetativno razmnožavanje lavande na ovaj način, reznice se uzimaju sa zdravih matičnih biljaka. Dužina reznice ne bi smjela biti veća od 15 cm. Listovi s donjeg dijela se uklone i tako pripremljena može se tretirati s hormonom za ukorjenjivanje, na način da se donji dio reznice umoči u praškasti hormon i pikira u supstrat koji mora biti propustan i prozračan. Takvi supstrati se sastoje od treseta i perlita. Iako na tržištu postoje i gotovi supstrati za ukorjenjivanje, primjerice, Klasmann Steckmedium, možemo ga i sami pripremiti za svoje potrebe, koristeći kombinaciju riječnog pijeska, treseta i perlita", kaže Srećko Kostelić.

Supstrat se potom stavlja u PVC ili polistirenske kontejnere, namijenjene ukorjenjivanju reznica ili u sanduke ili gredice smještene u zaštićenom prostoru. I klijalište se može iskoristiti za ukorjenjivanje reznica. Pikiraju se gusto jedna do druge, na razmak od 3 do 4 cm, ukoliko se koriste sanduci, gredice ili klijališta. Potom se supstrat zalije i pokrije PVC folijom ili agrilom, a zbog očuvanja temperature i vlage zraka.

Ako se plastenik ne grije - potrebno dodatno pokrivanje

"Idealna temperatura za ukorjenjivanje reznica je od 20 do 25 °C. Zbog sprečavanja transpiracije potrebno je reznice redovito orošavati vodom. Ako se radi o manjim količinama, orošavanje se može obaviti ručnim ili leđnim prskalicama. Povremeno se može i maknuti agril radi prozračivanja, a potpuno se uklanja tek kada se reznice ukorijene. Pošto se gredica nalazi u negrijanom plasteniku, zimi preporučujemo, ukoliko temperature padnu ispod 0 °C, nasad zaštititi ponovnim pokrivanjem", ističe inženjer Kostelić.

Reznice će se u idealnim uvjetima ukorijeniti u roku od 50 do 60 dana. Sredinom ožujka sljedeće godine presađuju se u lončiće, a sredinom svibnja sade na otvoreno.

Foto: Srećko Kostelić


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lavanda Vegetativno razmnožavanje Poludrvenaste reznice Karlovačka županija Ogulin OPG Marinko Salopek Josipdol Matične biljke Hormoni Ukorjenjivanje Supstrat Treset Perlit Srećko Kostelić Polistirenski kontejneri Sanduci Gredice Zaštićen


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer