Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 09.04.2023. 07:30

Vino od maslačka za bolji san - evo recepta

Postupkom fermentacije od cvjetova maslačka možemo pripremiti vino s cvjetnim okusom

Foto: Ranka Vojnović
  • 3.194
  • 204
  • 0

Cvjetovi maslačka su cijenjeni u gastronomiji i narodnoj medicini. Postoje brojni recepti za pripremu džema, marmelade, sirupa, likera, melema, ali se može pripremiti i vino karakteristične arome. Ovaj napitak je cijenjen kao ljekovit, ali se ne preporučuje dnevni unos veći od 150 g. Konzumacija normalizira krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti, smiruje i otklanja nesanicu. Savjetujte se sa svojim liječnikom, ako imate zdravstvene tegobe.

Berba cvjetova se obavlja ujutro kada se tek otvore, a vrijeme treba biti sunčano. Ne berite ih poslije kiše, jer nemaju dovoljno nektara. Birajte lokacije koje su udaljene od prometnica i drugih onečišćenja.

Priprema vina

Za pripremu prvo operite i sterilizirajte sve posude upotrebom vrele vode i zatim pustite da se osuše.

Teglu od 1,5 l napunite cvjetovima maslačka. Trebat će vam 4 l vode, 1,5 kg šećera, dva veća limuna ili 10 do 12 g limunske kiseline, jedna naranča, do 4 grančice svježe mente i do 150 g neopranih grožđica.

Odvojite latice od cvjetne lože, jer ona može dati gorčinu. Najbrže ćete to obaviti da jednostavno nožem odrežete donji, zeleni dio cvijeta. Stavite ih u lonac, prekrijete vodom, poklopite i ostavite 24 h. Nakon toga sadržaj procijedite kroz gazu. Na kraju sadržaj gaze, latice, dobro stisnite rukama i iscijedite.

Maslačak berite na čistim livadama, udaljenim od prometnica (Foto: Depositphotos/igorr1)

Limune dobro operite i posušite. Koricu tanko ogulite da ne zahvatite bijeli dio. Iscijedite sok od limuna i naranče. Koricu i sok dodajte u procijeđenu tekućinu, kao i 0,5 kg šećera, mentu i grožđice. Dobro promiješajte da se šećer otopi i prekrijte gazom. Posudu čuvajte dva do tri dana na tamnom mjestu sobne temperature. Pojavit će se prvi znakovi fermentacije i tada dodajte još pola kilograma šećera i promiješajte. Ponovo procijedite kako bi odstranili koricu, grančice mente i grožđice. Na otvor tegle postavite čistu i opranu gumenu rukavicu kojoj ste izbušili rupicu na jednom prstu kako bi izašao stvoreni plin. Ako vam se učini da slabo fermentira dodajte 20 do 30 g šećera, promiješajte i čuvajte u tamnoj prostoriji na temperaturi do 25ºC. Nakon pet do šest dana dodaje se još 250 g šećera kojeg prethodno otopimo u malo mošta i sve ulijemo u lonac ili još bolje u nekoliko većih staklenih tegli. Poslije pet dana dodaje se još 250 g šećera na isti način.

Fermentacija traje od 25 dana do dva mjeseca i na nju djeluje temperatura, prisustvo kvasca, nektar iz maslačka. Kada vidite da se na dnu izdvojio sloj taloga, gumena rukavica se ispuhala, a vino postalo svjetlije možete ga procijediti.

Možete mu dodati i alkohol

U slučaju da fermentacija traje duže od 50 dana potrebno je sadržaj procijediti u drugi čisti i dezinficiran lonac i ostaviti da fermetira pod rukavicom. Predugo stajanje na talogu daje gorak okus vinu.

U gotovo i procijeđeno vino možete dodati 2 do 12 posto alkohola u odnosu na zapreminu vina ili dodati šećer po ukusu. Alkohol će neutralizirati karakterističan cvjetni miris. Vino se pakira u tegle do vrha, jer je poželjno da nema kontakt sa kisikom, dobro zatvori i ostavlja se da dozrijeva sljedećih četiri do šest mjeseci na tamnom mjestu gdje je temperatura između 6 i 16ºC. U slučaju da ste dodali šećer na bocu stavite gumenu rukavicu i dobro je privežite. Tako ostavite sljedećih sedam do deset dana.

Maslačak - zaštitnik bilja, gnojivo i lijek!

Jednom mjesečno profiltrirajte vino kako bi ga oslobodili taloga. Nakon odležavanja vino se flašira i hermetički zatvori. Može se čuvati do dvije godine u hladnjaku ili hladnijoj prostoriji.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Vino Vino od maslačka Ljekoviti maslačak Recept za maslačak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije