Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 20.03.2017. 10:30

Maslačak - zaštitnik bilja, gnojivo i lijek

Maslačak je jako korisna biljka. Koristi se u narodnoj medicini, izuzetna je medonosna biljka, a nezamjenjiv je u organskoj poljoprivredi.

Foto: Pixabay.com
  • 14.703
  • 519
  • 0

Maslačak (Taraxacum officinale) je biljna vrsta koja se smatra korovom, ali se radi o vrlo ljekovitoj i korisnoj biljci. U narodu je biljka poznata pod nazivima maslačak, talijanska salata, divlji radič, žuti dimac, žučanik, kukanjska žućenica, popina pogačica. Javlja se u rano proljeće i cvjeta tijekom cijelog perioda vegetacije. Raste pored puteva, duž živica, na livadama, pašnjacima, u dvorištima, vrtovima, pored potoka, jezera i rijeka. Prva je biljka koja naseljava golo tlo.

Bogat mineralima

To je višegodišnja biljka koja se lako prepoznaje. Nema stablo, već lisnu rozetu. Na okruglim, šupljim stabljikama nalaze se veliki, žuti cvjetovi koje oprašuju insekti. Cvjetna drška je visoka 20 do 30cm. Cvjeta tijekom cijelog perioda vegetacije. Sjemenke sa perjanicama formiraju karakterističbu kuglu, a vjetar ih lako raznosi. Jedna biljka može u jednoj godini stvoriti 7.000 sjemenki koje zadržavaju klijavost i 2,5 godine. Svježe sjeme je vrlo klijavo, a klija sa dubine od 0,2cm.

Salata od maslačka čisti krv, diur,tik je, smanjuje bolove kod bolesti žuči i jetre.

Najčešće se razmnožava sjemenom, ali može se razmnožavati i korijenom koji se dijeli prilikom obrade zemlje. Korijen je vretenast, žut i prodire duboko u tlo do 20cm. Svi biljni djelovi izlučuju mliječni sok. Maslačak akumulira veće količine fosfora, kalcija, kalija, kobalta drugih minerala i tvari.

Mladi listovi maslačka su jestivi, imaju veliki sadržaj vitamina C, B2, B6, bakra, željeza, magnezijuma, bora i koriste se u pripremi slata, variva. Salata od maslačka čisti krv, potiče na uriniranje, umanjuje bolove kod oboljenja žuči i jetre. Starenjem listovi postaju gorki. Korijen je jestiv u sirovom ili u kuhanom stanju. Kao kuhan može zamijeniti krumpir. Salata se može pripremiti od mladih listova, ubranih prije cvjetanja, i korijena koji je narezan na tanke kolutiće. Začiniti sa uljem i limunovim sokom. Poželjno je da salata odstoji 3 do 4h nakon pripreme. Ovako pripremljena salata je vrlo ukusna, stvara, razređuje i čisti krv, liječi od vodene bolesti.

Korijen se sakuplja krajem ljeta i početkom jeseni, jer je tada pun mliječnog soka. Ukoliko je korijen drvenast ili crn nije za upotrebu. Lišće se sakuplja prije cvjetanja.U medicinske svrhe ga koristiti pod nadzorom liječnika i nikada duže od šest tjedana.

Priprema sirupa od maslačka

Ovaj sirup je bogate arome i može se koristiti kao namaz za palačinke, kruh, torte, osnova za pića. Ukoliko se tijekom ljeta ovaj sirup razblaži sa hladnom vodom, jako dobro ublažuje žeđ. Razblažen sa toplom vodom sirup djeluje preventivno na pojavu prehlade, kašlja, brohitisa, astme, upale grla.

Za pripremu sirupa sakupiti svjetove maslačka sa čistog područja. Potrebno je uzeti:

  • 200 cvjetova maslačka,
  • 1kg šećera,
  • 1l vrele vode i
  • jedan limun.

Cvjetove maslačka dobro oprati, dodati limun narezan na tanke krugove, preliti vodom i nastaviti kuhati na umjerenoj vatri oko pola sata. Nakon toga posudu poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24h. Nakon toga procijediti smjesu, dodati šećer, dobro promiješati i kuhati na umjerenoj vatri još 2h. Vruć sirup se sipa u sterilizirane tegle i zatvori poklopcem. Sirup se čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Maslačak djeluje antagonistički na gljivice iz roda Fusarium i zbog toga su pripravci od maslačka posebno cijenjeni u plasteničkoj proizvodnji.

Na isti način se priprema sirup od mente, majčine dušice i drugih biljaka. Slično se priprema i med iz maslačka, ali uslijed dužeg kuhanja uništavaju se hranjive tvari.

Upotreba maslačka u poljoprivredi

Maslačak je izuzetno koristan u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljke maslačka od perioda cvjetanja luče etilen koji ubrzava sazrijevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavca. Zbog toga se treba saditi u voćnjacima, jer će uticati na ranije sazrijevanje plodova i raniju dospjeće uroda na tržište.Veoma je koristan kao medonosna biljka.

Osim jabuke i krastavca maslačak pozitivno djeluje na rajčicu. Maslačak djeluje antagonistički na gljivice iz roda Fusarium i zbog toga su pripravci od maslačka posebno cijenjeni u plasteničkoj proizvodnji. Može se koristiti kao malč. Ovaj malč će zemljište obogatiti mnogim tvarima i mineralima, posebno kalcijem, kobaltom.

Insekticid od maslačka

Ovaj insekticid se koristi protiv lisnih uši i gusjenica. Potopiti 200 do 300g usitnjenog korijena ili 400g lišća u 10l tople vode u trajanju od 2h, nakon toga otopinu procijediti i dodati 30g sapuna. Ovom otopinom tretirati biljke prije otvaranja pupoljaka, poslije cvjetanja i nakon 10 do 15 dana. Otopina se koristi odmah nakon pripreme i ne preporučuje se ostavljati za kasnije.

Gnojivo od maslačka

Gnojivo od maslačka može se pripremati samo od maslačka ili u kombinaciji sa drugim biljkama poput: koprive, gaveza, mente, kamilice, hajdučke trave, valerijane. Ovo gnojivo je korisno za sve biljne kulture.

Uzme se 1,2kg svježeg lišća, usitni i potopi u 10l vode. Trajanje fermentacije ovisi o temperaturi. Na višim temperaturama fermentacija traje kraće, a na nižim traje duže, oko 21 dan, i razvija se neugodan miris. Fermentirana otopina nema neugodan miris. Gnojivo se procijedi i primjenjuje.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Insekticid Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije