Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žuta lincura
  • 16.01.2018. 15:00

Uzgoj lincure - samo na visinama iznad 1.500 metara

Prije osnivanja plantaže trebalo bi dogovoriti otkup korijena, savjetuje Olivera Gavrilović.

Foto: Hans / Pixabay
  • 2.253
  • 50
  • 0

Žuta lincura (Gentiana lutea L.) koju se još naziva encijan, gencijana, gorčica, košutnik, sirištara žuta, sirištara i srčanik je od davnina poznata kao biljka, čiji je korijen ljekovit. On se vadi u jesen, a zbog prevelike eksploatacije, lincura je postala zaštićena biljna vrsta. Može se naći na livadama, pašnjacima, proplancima.

"Jedan od bitnih uvjeta za uzgoj lincure je nadmorska visina. Preporuka je da je nadmorska visina veća od 1500 metara", kaže Olivera Gavrilović.

Kako izgleda lincura?

Lincura ima nerazgranato stablo, a prizemni listovi na drškama su široko-eliptični, plavo-zelene boje, naborani i meki. U gornjem dijelu biljke oni su jajasti i zašiljeni. Cvjetovi su žute boje u mnogocvjetnim zbijenim cvjetićima, dok je korijen kratak i debeo.

Uzgoj lincure

Olivera Gavrilović preporuča da bi prije osnivanja plantaže trebalo dogovoriti otkup korijena.

Gavrilovićeva: Obavite analizu zemljišta!

"Prije osnivanja plantaže obavezna je analiza zemljišta, adekvatna obrada i gnojenje. Loše reagira na kisela i močvarna zemljišta.Treba je uzgajati na zemljištu bogatom krečnjakom, sa dovoljno vlage, slabo zasjenjene pozicije i na srednje plodnim zemljištima, odnosno rastresitim", kaže Gavrilovićeva.

Objašnjava da nisu potrebne posebne mjere nnege - primenjuje se okopavanje, kultiviranje, pljevljenje, a kemijska zaštita se vrši samo kod većih napada bolesti i štetočina.

"U principu je otporna i kao ljekovita biljna vrsta treba izbjegavati zaštitu", ističe.

Ljekovitost lincure

Korijen lincure sadrži sekoiridoidne glikozide, ksantone, alkaloide, ugljiko hidrate, pektin i tanine. Aktivni sastojci daju gorak okus, a on potiče apetit i olakšava izlučivanje žuči. Odlično je rješenje za one koji se bore sa gastritisom. Pomaže kod poboljšanja krvne slike, snižava temperturu i umiruje groznicu. Važna je i kod reguliranja rada štitnjače.

Ne preporučuje se osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka i čira u želudcu i dvanestercu!

Suhi korijen biljke može se pripremiti na sljedeći način:

  • pola žičice usitnjenog korijena preliti sa oko 150 ml ključale vode i poslije 5-10 minuta procijediti. Čaj piti tri puta dnevno obavezno pola ili sat vremena prije jela.
  • 50 g korijena lincure staviti u 1 l rakije. Ostaviti da stoji 5-8 dana i procijediti. Piti dva puta dnevno po 1 rakijsku čašicu prije jela.

Foto: Hans / Pixabay


Tagovi

Žuta lincura Lincura Olivera Gavrilović Uzgoj lincure Ljekovitost lincure


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]