Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ROSIS4H
  • 25.08.2018. 18:00

Uzgoj cvijeća u Nizozemskoj je toliko cijenjena djelatnost da su vrtlare sahranjivali na posebnom groblju!

U sklopu prekograničnog projekta "Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području", profesori srednjih poljoprivrednih škola iz Slavonskog Broda i Šapca, boravili su u Nizozemskoj.

Foto: Emerik Pišl
  • 1.040
  • 53
  • 0

"ROSIS4H - Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području" naziv je prekograničnog projekta Hrvatske i Srbije u okviru kojeg su profesori Srednje škole M. A. Reljković iz Slavonskog Broda, te Srednje poljoprivredne škole s domom učenika Šabac, kao i predstavnici drugih partnera u projektu, boravili na studijskom putovanju u Nizozemskoj.

Nositelj projekta je Centar za tehnološki razvoj - Razvojna agencija Brodsko - posavske županije d.o.o., a partneri Grad Šabac, Srednja poljoprivredna škola s domom učenika Šabac, Srednja škola "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod te Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije d.o.o. Vrijednost projekta je 564.258,22 eura, od čega su 479.619,46 eura bespovratnih sredstava.

Umrežavanje klastera 

Osnovni cilj projekta je umrežavanje klastera u poljoprivrednoj proizvodnji u segmentu cvjećarstva kao i unaprjeđenje učinkovitosti centara kompetencija osnovanih u prijašnjim projektima. Ujedno će putem e-platforme biti potaknuto što veće umrežavanje proizvođača, OPG-ova, ali i ostalih poduzetnika u poljoprivredi koji bi trebali dobiti mogućnost prezentacije svojih proizvoda i suradnje. 

Samo studijsko putovanje neizostavno je počelo posjetom Royal Flora Holland u Alsmeeru, mjestu iz kojeg se u svijet svakodnevno šalju tone cvijeća i lončanica posljednjih 100 godina. Uslijedio je posjet Historische Tuin Aalsmeer (Muzeju hortikulture) mjestu koje posjetitelja vodi kroz bogatu prošlost bavljenja hortikulturom. Zanimljivo je istaknuti kako se kroz višestoljetni presjek može vidjeti da se u Nizozemskoj u 17. stoljeću proizvodnja fokusirala na voćarstvo, krajem 19. stoljeća počinje uzgoj cvijeća na otvorenom, a nedugo zatim i u staklenicima. Može se s pravom reći da ovaj Muzej, koji se prostire na 13.000 četvornih metara, odaje počast svim vrijednim uzgajivačima bilja. Ono što su sudionici studijskog putovanja mogli osjetiti na svakom koraku je stvarno postojanje kulture (a riječ kultura morala bi se ovdje pisati s velikim K) oplemenjivanja prostora biljkama.

U Nizozemskoj je to toliko cijenjena djelatnost, da su još donedavno svoje poštovane sugrađane vrtlare, sahranjivali na posebnom groblju koje je izdvojeno njima u čast i kao zahvala za život posvećen ljubavi prema biljkama. Fascinantno, zar ne?

Dolina gljiva 

Uslijedio je posjet tvrtki Brightlabs Campus Greenport u mjestu Venlo, gdje suradnja biznisa i znanosti nije samo fraza, pri čemu se naglasak daje na sigurnu i zdravu hranu, razvoj stočarstva u budućnosti i bio ekonomiju, te posjet tvrtki Vergeld&Bouten koja na površini od 17 hektara proizvodi sadnice voća i ukrasnog bilja. Nakon toga, posjet je nastavljen tvrtki Vitacrest real čiji je moto: Stay away from commodity! Tvrtka proizvodi i pakira 22 začinske biljke, eksperimentiraju s njihovom primjenom u kuhinji i plasiraju ih na tržište u rekordno kratkom roku. Dio studijskog putovanja koji je izazvao veliko zanimanje bio je posjet Južnoj Holandiji i njihovoj Dolini gljiva, odnosno tvrtki Paddestoelerij  gdje se uz upoznavanje s tehnologijom proizvodnje i opreme za gljivarstvo može kušati i jedinstveno pivo od gljiva, a sudionici projekta imali su priliku upoznati se i sa sjemenarskom tvrtkom koja je vodeća u svijetu u proizvodnji sjemena šparoge.

Fotografiranje i snimanje njihovih proizvoda, zanimljivo, nije bilo dopušteno. I na koncu, za kraj putovanja: kraljica cvijeća! Festival posvećen ruži (Rosen festival  Lottum) u čijoj organizaciji volontiraju svi mještani.Osim što je putovanje imalo edukativnu svrhu upoznavanja i razumijevanja pristupa razvoju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, boravak i iskustva stečena u Nizozemskoj bit će poticaj svim dionicima projekta za daljnje istraživanje, otkrivanje i poboljšavanje tehnologije poljoprivrednog uzgoja, te prenošenja tih znanja učenicama i učenicima škola iz Slavonskog Broda i Šapca.


Fotoprilog


Tagovi

ROSIS4H Nizozemska Slavonski Brod Uzgoj cvijeća Festival ruža


Autor

Emerik Pišl

Više [+]

Emerik je diplomirani novinar s dugogodišnjim medijskim iskustvom.