Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krapinsko-zagorska županija
  • 11.03.2016. 16:30

Uzgajivačima cvijeća i povrća konkretna pomoć

Plan je osnivanje zelenih tržnica, a proizvođačima cvijeća i povrća će se subvencionirati čak i dizajn i promocija.

Foto: warrengoldswain/bigstockphoto.com
  • 2.276
  • 466
  • 0

Članovi Udruge uzgajivača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko-zagorske županije na redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini u Poznanovcu uopće nisu raspravljali o eventualnim problemima, već ih je samo zanimalo kako poboljšati svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednica Udruge Katarina Ptičar tako je samo u izvješću u radu za prošlu godinu istaknula redovite mjesečne sastanke koji su u pravilu bila predavanja stručnjaka, na čemu se posebno zahvalila Darku Antonina i Dragici Tresk Penezić iz Poljoprivredno savjetodavne službe te prof. dr. Zdravku Matotanu za stručno-edukativni posjet OPG-u u Jalžabetu i organizaciju tečaja za osposobljavanje za sigurnu primjenu i rukovanje pesticidima. Uz rad na unapređivanju proizvodnje i prerade, prijave na natječaje i daljnjem učlanjenju, u ovoj godinu su u planu i sve aktivnosti kao i prošle godine.

Dobili prostorije, a dobit će i štandove

Rad Udruge pozdravio je i Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina koji im je ustupio prostor za rad, za što će režije plaćati Općine, a članove je pozvao na uključivanje u rad zelene tržnice koja će se osnovati u Bedekovčini. Informirao ih je i da je i pet općina potpisalo ugovor kojim će zaposliti jednog poljoprivrednog redara kojem će biti zadatak da se u red dovedu poljoprivredne površine, što znači da će se zemlja morati obrađivati i čistiti ili dati na korištenje proizvođačima kojima zemlja treba. U suprotnom, vlasnicima prijete velike kazne.

Sa Skupštine uzgajivača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća

Marija Bistrica osnovat će seljačku tržnicu

Rad ovih vrijednih ljudi pozdravio je i načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički koji je posebno izrazio zadovoljstvo što se poljoprivrednom proizvodnjom bavi i sve više mladih koji su našli svoju priliku u poljoprivredi. Najavio je i da Općina Marija Bistrica na svom središnjem Trgu Ivana Pavla drugog namjerava u vrijeme hodočašća pripremiti štandove kako bi poljoprivredne proizvođače motivirali da tu prodaju svoje proizvode, a time im pomognu, kao i subvencioniranjem kamata za kredite. Slijedeći primjer Zadra, namjerava se otvoriti tzv. seljačka tržnica na kojoj neće biti nužno izdavati račune niti imati komplikacije s inspekcijama.

Županija sufinacira i promociju

S pogodnostima koje im mogu pomoći upoznao ih je i dožupan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Pozvao ih je na prijavu za besplatno školovanje budući je za natjecanje za novac iz mjera ruralnog razvoja jedan od uvjeta da jedan član poljoprivrednog gospodarstva ima završenu poljoprivrednu školu.

Uz to, pozvao ih je da koriste novac koji je osigurala Krapinsko-zagorska županija za razne aktivnosti. To su sufinanciranje stručno-edukativnih putovanja, edukacija i sufinanciranje tečajeva, obrazovanja i predavanja, sufinanciranje dizajna, promocija i slično, a proizvođače je pozvao i da sudjeluju na tradicionalnoj promociji zagorskih proizvođača 100 posto zagorsko u Zagrebu i Rijeci.

Analiza tla može se napraviti i u Bedekovčini

Plan je i da se zakupe prostori za prodaju na frekventnim trgovačkim centrima. Pozvao je ih i da izrađuju projekte i prijavu na natječaje pri čemu se ne trebaju bojati jer im oko dokumentacije mogu pomoći stručne osobe u Lokalnim agencijskim grupama ili Zagorskoj razvojnoj agenciji.

Podsjetio je i da je Županija pomogla u opremanju kabineta za analizu tla u Srednjoj školi Bedekovčina, što još mnogi ne znaju pa i dalje nose uzorke na Agronomski fakultet, a ovdje im je puno bliže i jeftinije.

Foto: warrengoldswain/bigstockphoto.com


Tagovi

Udruga uzgajivača i prerađivaća voća i uzgajivača povrća Kra Poznanovec Katarina Ptičar Godišnja skupština


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs