Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest cvjećarima
  • 23.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Uskoro počinje sadnja krizantema

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima krizantema.

  • 642
  • 16
  • 0

Sredinom zadnje dekade ovoga mjeseca, započinje uzgoj krizantema na tradicionalan način, odnosno sadnjom presadnica tzv.šmitovka na otvorene gredice, koje se naknadno pokrivaju plastičnim tunelima. Prema iskustvima iz ranijih proizvodnih sezona, proizvođače krizantema pri uzgoju na otvorenim gredicama i zaštićenim prostorima, upozoravamo na moguće pojave razvoja gljivičnih uzročnika bolesti korijena i prizemnog dijela stabljike. Ovisno o sadržaju organske tvari u zemljištu, plodoredu i potencijalu bolesti, u vrijeme ukorjenjivanja i naglašenog početnog rasta krizantema, mogući je razvoj patoloških uzročnika venuća, odnosno truleži korijena i prizemnog dijela stabljike.

Tablica 1. Fungicidi sa službenim dopuštenjem za upotrebu u ukrasnom bilju, cvijeću i krizantemama u RH:

Djelatna tvar

Pripravak

Učinkovitost

sumpor

Thiovit Jet, Kumulus, Kalinosul, Chromosul, Kossan, Sulfolac, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Brimflo SC

pepelnica

azoksistrobin

Quadris SC, Ortiva SC

pepelnica, hrđa

metalaksil-M & mankozeb

Ridomil Gold MZ

plamenjača, hrđa

metalaksil-M

Fonganil Gold SL

trulež korijena, polijeganje rasada

fludioksonil & ciprodinil

Switch WG

siva plijesan

fenheksamid

Teldor 500 SC

siva plijesan

kaptan

Captan, Merpan

pjegavost

folpet

Folpan, Folpet

pjegavost

dimetomorf & folpet

Acrobat MZ

plamenjača, pjegavost

mankozeb

Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Pinozeb, Mankozeb, Star 80 WP, Cadillac

hrđa, pjegavost

Za zaštitu krizantema od propadanja mladih biljčica, moguće je preventivno i povremeno, svakih 12 do 15 dana, zalijevati gredice otopinom fungicida navedenih u Tablici 1. (metalaksil-M + mankozeb ili kaptan). Ova mjera zaštite se obavezno provodi prvih 40-tak dana nakon sadnje, naročito ako se krizanteme često uzgajaju na istoj površini, a nije obavljena kemijska sterilizacija zemljišta. Od bolesti nadzemnih organa krizantema, tijekom srpnja se obično prvo pojavljuju simptomi smeđe (Septoria) i crne ili koncentrične (Alternaria) pjegavosti lišća, odnosno vrsta kojima odgovaraju visoke temperature i povišena vlažnost zraka. Stoga već u prvim zaštitama, pri prskanju mladih biljčica, prednost dajemo površinskim pripravcima navedenim u Tablici 1. odnosno mankozebu, folpetu i kaptanu.

Od štetnih organizama životinjskog podrijetla, početkom i tijekom srpnja, obično bilježimo jaču pojavu poljske zelene stjenice (Lygus), a tek s dolaskom vrlo toplih ljetnih dana i pri nižoj vlažnosti zraka, postoji opasnost od moguće ranije pojave stakleničke ili koprivine grinje (Tetranychus). Za suzbijanje lisnih ušiju (Aphidae) i štetnih stjenica preporučujemo koristiti insekticide navedene u Tablici 2. (npr. imidakloprid ili tiametoksam), koji preventivno suzbijaju i kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Protiv štetnih grinja učinkovit je abamektin.

Tablica 2. Insekticidi i akaricidi dopušteni za primjenu u ukrasnom bilju i krizantemama u RH:

Djelatna tvar

Pripravak

Učinkovitost

pirimikarb

Pirimor WG

lisne uši

alfacipermetrin

Fastac, Direct SC

štetne gusjenice, lisne uši

pimetrozin

Chess WG

lisne uši, štitasti moljci

tiametoksam

Actara WG

lisne uši

tiakloprid

Calypso 480 SC

lisne uši

lufenuron

Match 050 EC

tripsi, gusjenice

metoksifenzoid

Runner SC

štetne gusjenice

abamektin

Vertimec, Kraft EC

crveni voćni pauk, kalifornijski trips

tau-fluvalinat

Mavrick 2F

lisne uši

imidakloprid

Confidor, Boxer, Rapid, Dali, Congo

lisne uši

Ako se pri uzgoju krizantema na otvorenim gredicama tijekom početnog rasta i razvoja, umjesto sustava kap na kap, koristi metoda navodnjavanja kišenjem, odnosno ako krajem srpnja i početkom kolovoza, zabilježimo učestalije kiše, tada već sredinom kolovoza možemo uočiti štete od lisne nematode krizantema (Aphelenchoides ritzemabosi). Ova se nematoda ranije vrlo uspješno suzbijala prskanjem i zalijevanjem pomoću nekih sistemnih organo-fosfornih pripravaka (npr. metil-demetona), ali posljednjih godina postaje sve veći problem pri uzgoju krizanteme na otvorenim gredicama, u vlažnim sezonama, tijekom početnog rasta biljaka.

VAŽNO: Zbog velikog broja štetnih organizama, možete u priručni laboratorij Savjetodavne službe u Čakovcu, Zrinsko-frankopanska 9/III, dostavljati biljne uzorke, kako bi vam pomogli prepoznati štetnike i davanjem učinkovitih preporuka, spriječiti neželjene posljedice na poljoprivrednim kulturama.

Sve o sredstvima za zaštitu bilja koja su dozvoljena za upotrebu u RH, možete pročitati na Fitosanitanom informacijskom sustavu dostupnom ovdje. Vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji održat će se prema rasporedu kojeg možete pročitati ovdje.

mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Krizanteme Šmitovke Plastični tuneli Međimurska županija Poljska zelena stjenica Stakleničke grinje Koprivine grinje Lisne uši Štetne stjenice Kalifornijski trips Grinje Abamektin Insekticidi Akaricidi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]