Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 16.04.2021. 08:50
  • Splitsko-dalmatinska, Zastražišće

Uhodana prodaja preko interneta OPG-u Lučić omogućila opstanak i širenje posla

Supružnici Lučić s Hvara, koji proizvode čak 18 vrsta eteričnih ulja i različite proizvode od lavande, pandemiju su iskoristili za razvoj posla i otvorili modernu destileriju, laboratorij i suvenirnicu.

Foto: Arhiva obitelji Lučić
  • 2.772
  • 673
  • 0

Nakon što je napustio posao u prosvjeti i usidrio koćaricu, magistar kineziologije, Grgo Lučić sa suprugom je Sanjom, zaplovio u sasvim drugom smjeru. U malom mjestu Zastražišću na otoku Hvaru, u kojem živi još samo stotinjak stanovnika, pokrenuli su svoj OPG.

Budući da se još pedesetih godina prošlog stoljeća lavanda pokazala kao dobar izvor prihoda, a početkom devedesetih mještani su se intenzivno bavili proizvodnjom ulja od lavande, Lučići su odlučili krenuti uhodanim stazama otočke tradicije, ali otići i par koraka dalje.

Na svom se gospodarstvu bave destilacijom eteričnih otočkih biljaka, među kojima su kadulja i mravinac (origano), te proizvode 18 vrsta eteričnih ulja, isto toliko hidrolata i kozmetičke proizvode, među kojima su tri vrste krema, 16 vrsta balzama te osam vrsta sapuna. Čak 31 njihov proizvod ima oznaku HOP - Hrvatski otočni proizvod, što konkretno znači da ti proizvodi imaju sve potrebne laboratorijske analize, te su sigurni za korištenje.

Ovih su dana otvorili novu, modernu destileriju i laboratorij, u kojem će Sanja, poput doktora Baltazara, patentirati neke nove recepture od autohtonih biljaka s njihova otoka, jer tržište za njihove proizvode je veliko i ne poznaje granice.

Eksplodirala prodaja preko interneta

Lučići su se u doba pandemije uspješno prilagodili novim uvjetima poslovanja, te posao i dalje razvijaju. Prije pandemije sve su svoje proizvode prodavali sami, na desetak sajmova, koje su posjećivali tijekom godine dok su tijekom ljeta proizvode izlagali u Jelsi i u trgovačkom centru u trajektnoj luci Stari Grad.

Otvorili su novu, modernu destileriju 

"Uz to, proizvode smo svojim kupcima, gotovo svakodnevno, slali i poštom, a paketi s kozmetikom i eteričnim uljima, osim na hrvatske, putovali su i na adrese širom Europe, pa čak i u SAD. Upravo ta praksa, koju smo stekli u pretpandemijsko doba, sada nam je spasila posao“, kaže Sanja.

Početkom prošle godine, s dolaskom koronavirusa, uobičajene aktivnosti na njihovu OPG-u su se promijenile. 

"Redovito posjećivanje sajmova, po cijeloj Hrvatskoj, prošle je godine u potpunosti izostalo. Na sreću, naši vjerni kupci su povećali kupovinu posredstvom interneta te su nam uvelike pomogli reklamirajući nas na društvenim mrežama i privatno, u krugu svojih prijatelja i poznanika“, kaže naš domaćin i dodaje kako su ih nove okolnosti nagnale da shvate kako moraju promijeniti dosadašnje godišnje planiranje rada, te pametno iskoristiti višak slobodnog vremena za pripremu sljedećih ljetnih sezona.

Izgradili novu destileriju, laboratorij i suvenirnicu

Sve donedavno supružnici su u posjedu imali 1.500 četvornih metara zemljišta, uključujući i kuću, te nisu zadovoljavali minimalne uvjete za traženje potpore iz EU fondova. Stoga su, prije par godina, u parno postrojenje od inoxa, zapremine 1.700 litara, uložili vlastitih 50.000 eura. Budući da nisu imali niti svoj prostor, novo su postrojenje smjestili u postojeću, zadružnu zgradu.

"Od novca koji sam uštedio, baveći se sada ugašenim ribarskim obrtom, kupili smo česticu od 3.000 četvornih metara neobrađene susjedove zemlje, koju smo potom strojevima meliorirali, te posadili sadnice tri vrste lavande. Najviše je zastupljena autohtona lavanda Budrovka II, nešto manje Latifolija te najmanje Budrovka I“, kaže Lučić.

Lučići uzgajaju tri vrste lavande

Nakon sadnje lavande, u svibnju prošle godine su počeli s izgradnjom nove zgrade destilerije, smještene u neposrednoj blizini njihove obiteljske kuće. Zgrada ima dvije etaže i ukupnu površinu od 55 četvornih metara. Na prvoj etaži su skladišni prostori i kotlovnica s donjim dijelom retorte, dok se na gornjoj etaži nalazi poklopac retorte, koja se puni s druge etaže, što uvelike olakšava taj posao. U istom prostoru nalazi se i suvenirnica, u kojoj su izloženi svi proizvodi s našeg OPG-a, koje posjetioci mogu kupiti, uz detaljna objašnjenja i uvid u potrebne analize ovlaštenog laboratorija. 

"Također, u sklopu zgrade nalazi se i naš laboratorij u kojem se spravljaju balzami, kreme i sapuni te pune hidrolati i eterična ulja“, kažu Lučići koji su u proširenje posla investirali oko 70 000 eura, a najveći dio poslova su odradili sami.

Da bi se budući posjetitelji njihovog gospodarstva što ugodnije osjećali, uz novu su zgradu destilerije izgradili i kamin s velikom nadstrešnicom u čijem se hladu gosti mogu odmoriti te, uz okrjepu i kavu, dobiti sve potrebne informacije o ljekovitom bilju otoka Hvara i proizvodima iz njihova laboratorija.   

Ako OPG "zaškripi", kapetan će opet na koćaricu

"Nadamo se da će se stanje s Covid - 19 virusom ubrzo smiriti te da će nas turisti, koji nas već sada kontaktiraju, pokazujući veliki interes za dolazak na Hvar, moći ponovno posjetiti i uživati u prekrasnom doživljaju na našem mirisnom imanju“, kažu supružnici. 

Iako je ova turistička sezona još uvijek neizvjesna, ovi vrijedni ljudi ne boje se za opstanak jer, kako kažu, žive skromno, a dugova nemaju. Ako pak prihod s OPG-a zakaže, magistar kineziologije i bivši kapetan koćarice ponovno će se, kaže, ukrcati na ribarski brod i baciti mreže. 


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Grgo Lučić Sanja Lučić Hvar Eterična ulja Ljekovito bilje Lavanda Destilerija


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]