Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz cvijeća
  • 13.02.2020. 11:50

U veljači uvezemo više od milijun ruža

Sretno Valentinovo uz ruže i drugo rezano cvijeće iz Afrike i Južne Amerike...

Foto: Pixabay/Goran Horvat
  • 942
  • 50
  • 0

U Hrvatsku se tijekom veljače uveze više od milijuna ruža, priopćila je u četvrtak Hrvatska gospodarska komora (HGK), u povodu sutrašnjeg Valentinova.

Uvoz ruža prošle je godine porastao s 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači pa se sličan trend rasta očekuje i ove godine, kažu u Komori.

Usporedi li se veljača 2019. s veljačom prethodne godine, uvoz ruža porastao je za 14 posto, s 1,2 na 1,4 milijuna komada.

Po podacima HGK, u prvih deset mjeseci 2019. uvezli smo ruža u vrijednosti većoj od pet milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. kada je uvezeno ruža za 3,8 milijuna eura. Velika većina uvoza dolazi iz Nizozemske (4,8 milijuna eura), a manje količine uvozimo iz Slovenije, odnosno Njemačke.

Rastao je i ukupni uvoz rezanog cvijeća - s 8,1 na 10,6 milijuna eura, odnosno 30 posto, a uz ruže smo najviše uvozili rezano cvijeće za bukete i ukrase (3,6 milijuna u prvih deset mjeseci 2019. godine).

Iz Komore navode i kako, paralelno s rastom uvoza, pada izvoz ruža i cvijeća općenito.

Tako smo od siječnja do kraja listopada 2019. izvezli ruža u vrijednosti od 186 tisuća eura, ili 15 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine (220 tisuća eura). Najviše izvozimo u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ukupan izvoz cvijeća pao je za 1 posto, sa 704 tisuće eura u prvih deset mjeseci 2018. na 696 tisuća eura u istom razdoblju lani.

Unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, prema podacima Eurostata, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, navode iz HGK.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Uvoz ruža Valentinovo HGK Izvoz cvijeća