Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kamilice
  • 12.05.2016. 09:30

U Novoj Šarovki u tijeku berba ekološke kamilice!

U selu Nova Šarovka, nedaleko Slatine, mogu se vidjeti poljoprivrednici koji jurcaju traktorima i strojevima jer je vrijeme intenzivnih radova u polju.

  • 2.640
  • 123
  • 0

Svibanj je mjesec kada cijelo selo miriši po kamilici, bazgi, bagremu.

U selu Nova Šarovka, nedaleko Slatine, mogu se vidjeti poljoprivrednici koji jurcaju traktorima i strojevima jer je vrijeme intenzivnih radova u polju. Pripremaju se za sadnju duhana, ali i berbu kamilice.

I mlađi sin sudjeluje u poslovima berbe kamilice

OPG Kokorić kamilicu bere već desetak dana. Kažu da su morali krenuti nešto ranije u berbu kako bi stigli na vrijeme krenuti sa sadnjom duhana. Nestabilno vrijeme i velike oborine ometaju ih u planovima, no nadaju se kako će se situacija popraviti.

Na OPG-u uzgajaju ekološku kamilicu na 33 hektara. Prema stanju cvijeta određuje se zrelost kamilice za berbu. Kada je 70% cvjetnih glavica fiziološki zrelo (još se ne oblikuje sjeme, latice su u vodoravnom položaju), najbolje ju je brati. Zadovoljni su trenutnim prinosima, a do kraja berbe imaju još desetak dana. Samo da nas vrijeme posluži, kažu.

Berbu obavljaju vlastitim kombajnom. U radu sudjeluju svi članovi obitelji, pa i mlađi sin, koji ide u 4. razred osnovne škole. Nakon berbe, kamilica se stavlja u sušaru na sušenje, a nakon što dosegne traženu vlagu, vadi se i sprema u kutije u kojima se otprema otkupljivaču.

Suha kamilica spremljena u kutije

Prosječan prinos kada su optimalni klimatski uvjeti je 4 t/ha svježeg cvijeta, sa 60% cvijeta prve klase. Kamilicu će predati, kao i obično, virovitičkoj tvrtki, koja će odrediti konačnu cijenu po kilogramu.

Nadaju se kako će se povećati cijena ekološke kamilice, budući da se ona samo prihranjuje ekološkim gnojivom, a ostalo se prepušta prirodi.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Kamilica Berba Kombajn Žetva Proizvodnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.