Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje
  • 11.01.2023. 07:30

Tri stvari treba napraviti s posudama prije presađivanja bilja

Uskoro ćemo početi presađivati sobno bilje. Glinene posude posebno mogu biti prijenosnici raznih uzročnika bolesti.

Foto: Depositphotos/IKvyatkovskaya
  • 6.053
  • 321
  • 0

Prije svakog presađivanja sobnog bilja potrebno je očistiti, oprati i dezinficirati stare posude kako bismo ih ponovo upotrijebili. Pažljivo ih očistimo, četkom uklonimo zaostalo korijenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.

To može biti i dovoljno ako je riječ o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a namjeravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinficirati.

Zdrave biljke 

Kako bi osigurali najbolje uvjete za rast i razvoj biljaka, potrebno je ispoštivati sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo posude koje nisu prijenosnici raznih uzročnika bolesti. To je naročito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinama se mogu nataložiti spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tijekom uzgoja i takve posude je potrebno odstraniti.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Na njihovoj vanjskoj strani često se pojavljuju bijele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na rubovima plastičnih.

Četiri načina dezinficiranja

Najjednostavniji način je da upotrijebite alkoholni ocat koji je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i ocat se koriste u omjeru 1:1. Posude se potope na 2 do 4 h, a zatim se ispere hladnom vodom. i ostavi na čistu površinu da se osuši na zraku.

Koristi se i otopina varikine, izbjeljivača za kućanstvo, u omjeru 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene posude se mogu termički dezinficirati. Stavimo ih na tepsiju i zagrijemo pećnicu do 100ºC. Zatim se pećnica isključi i ostavimo ih najmanje 1h.

Otopina kalij permanganata se lako priprema, dostupna je i vrlo efikasna. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude. 

Uklonite bijeli rub i mrlje

Kako bi uklonili bijeli rub koji se formira od taloženja minerala, u 5 l vode otopite tri žličice limunske kiseline i u toj otopini držite potopljene posude preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sljedećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.


Tagovi

Zaštita bilja Presađivanje sobnog bilja Bijela mrlja Kako Recept za otopine Dezinfekcija posuda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]