Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje
  • 11.01.2023. 07:30

Tri stvari treba napraviti s posudama prije presađivanja bilja

Uskoro ćemo početi presađivati sobno bilje. Glinene posude posebno mogu biti prijenosnici raznih uzročnika bolesti.

Foto: Depositphotos/IKvyatkovskaya
  • 6.407
  • 339
  • 0

Prije svakog presađivanja sobnog bilja potrebno je očistiti, oprati i dezinficirati stare posude kako bismo ih ponovo upotrijebili. Pažljivo ih očistimo, četkom uklonimo zaostalo korijenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.

To može biti i dovoljno ako je riječ o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a namjeravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinficirati.

Zdrave biljke 

Kako bi osigurali najbolje uvjete za rast i razvoj biljaka, potrebno je ispoštivati sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo posude koje nisu prijenosnici raznih uzročnika bolesti. To je naročito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinama se mogu nataložiti spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tijekom uzgoja i takve posude je potrebno odstraniti.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Na njihovoj vanjskoj strani često se pojavljuju bijele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na rubovima plastičnih.

Četiri načina dezinficiranja

Najjednostavniji način je da upotrijebite alkoholni ocat koji je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i ocat se koriste u omjeru 1:1. Posude se potope na 2 do 4 h, a zatim se ispere hladnom vodom. i ostavi na čistu površinu da se osuši na zraku.

Koristi se i otopina varikine, izbjeljivača za kućanstvo, u omjeru 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene posude se mogu termički dezinficirati. Stavimo ih na tepsiju i zagrijemo pećnicu do 100ºC. Zatim se pećnica isključi i ostavimo ih najmanje 1h.

Otopina kalij permanganata se lako priprema, dostupna je i vrlo efikasna. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude. 

Uklonite bijeli rub i mrlje

Kako bi uklonili bijeli rub koji se formira od taloženja minerala, u 5 l vode otopite tri žličice limunske kiseline i u toj otopini držite potopljene posude preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sljedećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.


Tagovi

Zaštita bilja Presađivanje sobnog bilja Bijela mrlja Kako Recept za otopine Dezinfekcija posuda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!