Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 18.11.2022. 07:30

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Ovo nije vrijeme za presađivanje, ali ipak postoje neki razlozi kada je potrebno intervenirati i osigurati novu posudu i supstrat

Foto: Depositphotos/VK1971
  • 2.538
  • 159
  • 0

Od studenog do veljače većina sobnih biljaka ima usporen rast i razvoj i tada ih u principu ne treba dirati i presađivati. Najbolji termin za to je početak proljeća kada se one aktiviraju, počinju intenzivni procesi u biljnom tkivu i aktivan rast.

Ipak, postoje slučajevi kada je sasvim opravdano da u zimskom razdoblju obavite presađivanje. To je povezano s različitim faktorima.

Sama biljka može biti prevelika i sklona je prevrtanju. Korijenov sustav u potpunosti može ispuniti supstrat i nema prostor za razvoj, čak počinje izlaziti kroz otvore za otjecanje suvišne vode. Dodatni je problem loša vodopropusnost i prevelika vlažnost i tada se presađivanje obavlja kako bi se spasila biljka.

Supstrat može biti potpuno degradiran, zbijen, sasušen i nije sposoban primiti hranjive tvari. Mogu se naseliti pojedini štetnici ili pojaviti bolesti i tada je također neophodno što prije obaviti ovaj zahvat.

Odaberite veću posudu

Birajte posude koje su nešto veće. Uobičajeno je da se za manje promjere do 15 cm odaberu posude veće za 2 cm, dok se za šire odabiru veće za 4 cm. Potrudite se da za presađivanje nabavite kvalitetan supstrat koji je bogat organskom tvari, ali da sadrži i dio pijeska ili perlita koji osigurava dobre vodno-zračne karakteristike. Neki supstrati sadrže sporootapajuća gnojiva i omogućavaju da zaboravite na dodavanje biljnih hraniva sljedeća tri do četiri mjeseca.

Cvijeće zimi miruje (Foto: Depositphotos/Alexander52)

Na dno posude stavite drenažni sloj, a zatim sloj supstrata. Sloj drenažnog materijala u velikim posudama treba biti debeo bar 3 cm.

Kako baratati sa biljkom?

Prije presađivanja je potrebno biljku pripremiti. Neophodno je zaliti bar nekoliko sati ranije, a najbolje navečer.

Biljku držite za bazu, okrenite posudu i lagano tapkajte da se korjenova bala sa zemljom odvoji. Ako ne uspijevate, plosnatim nožem odvojite supstrat s korijenom od stranice posude.

Kako sačuvati geranij i pelargoniju preko zime?

Položite na dno u novu posudu tako da bude oko 1,5 cm ispod ruba i nadopunite supstrat koji lagano pritisnete. Dobro zalijte vodom sobne temperature, ostavite na svijetlom i toplom mjestu i redovno je kontrolirajte.


Tagovi

Sobno bilje Presađivanje biljaka Supstrat Zima Presađivanje u zimu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije