Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruža za Valentinovo
  • 14.02.2023. 07:30

TOP 10 zanimljivosti o ružama za Valentinovo

Na Valentinovo se diljem svijeta proda 250 milijuna stabljika cvijeća. Trećinu čine ruže, a većinom dolaze iz jedne afričke zemlje

Foto: Depositphotos/simbiothy
  • 1.961
  • 155
  • 1

Crvene ruže najpoznatiji su simbol Dana zaljubljenih koji se obilježava 14. veljače. Iako vezan uz svetog Valentina i narodne običaje, danas, mnogi će reći, predstavlja većinom komercijalno slavlje ljubavi.

No, pažnje i romantike nikada nije na odmet, a cvijeću će malo tko odoljeti, posebno kraljici ruži, bez obzira što na ovaj dan njezina cijena ide i do 4 eura za komad

Na Valentinovo se ftičeki ženiju, a do po veljače loza plače

Evo i 10 zanimljivosti vezanih uz Valentinovsko cvijeće i ruže: 

  1. Tradicija darivanja cvijeća za Valentinovo datira iz 17. stoljeća kada je švedski kralj Charles II naučio "jezik cvijeća" koji povezuje različite cvjetove s različitim značenjima. 
  2. Postoji pravilo prema kojem muškarac ženi daruje samo rezano cvijeće, nikako ne u posudi. Ono je rezervirano za poklon kojime će žena darivati ženu. 
  3. Boja ruža nosi određenu poruku pa tako crvena predstavlja strast, žuta prijateljstvo, ružičasta zahvalnost i radost, bijela nevinost i novi početak, a ljubičasta prolaznu zaljubljenost.
  4. Simboliku nosi i broj ruža koje ćete pokloniti pa tako jedna znači ljubav na prvi pogled ili ako ste u dugoj vezi - to da ste još uvijek jedini. Dvije znače uzajamnu ljubav i privrženost, a deset da vam je ljubav savršenstvo. 
  5. Postoje procjene da se na Valentinovo diljem svijeta proda 250 milijuna stabljika cvijeća. Trećinu čine ruže, trećinu tulipani, a trećinu ostalo.
  6. Većina ruža dolazi iz Kenije i Kolumbije, a 20 posto ukupne ponude tog cvijeća za Valentinovo dolazi iz Nizozemske.
  7. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od siječnja do studenog 2022., Hrvatska je uvezla 8.620.975 kg svježe rezanih ruža i pupoljaka ruža prikladnih za bukete ili za ukras, u vrijednosti 5.387.375 eura. Najviše ih je došlo iz Nizozemske, točnije 8.595.534 kg, a slijede ju Slovenija s 25.064 kg, te Njemačka s 373 kg. 
  8. Prošle su godine bile popularnije ruže s duljim, stabljikama do 70 cm, a ima i onih koje su duge i 90 cm.
  9. Najcjenjenije su ruže starih sorti, ali hibridne imaju veću glavu i duži vijek trajanja.
  10. Da bi se dulje održale, potrebno je korsititi takozvanu cvjetnu hranu u prahu koju pojedini cvjećari pakiraju uz buket. Pomoću nje cvijeće može ostati svježe i osam dana. Ona sadrži limunsku kiselinu, šećer i izbjeljivač. 

Tagovi

Ruže Valentinovo Uvoz ruža Cvjetna hrana Top 10 Zanimljivosti Hrvatska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]