Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt po mjeri
  • 16.01.2018. 07:30

Terapijski vrtovi kao lijek

Ovi vrtovi služe da bi pomogli onima koji su uskraćeni za osjetilo vida, sluha, slobodno kretanje.

Foto: Pixabay/congerdesign/Goumbik Magdalena Nenković
  • 2.241
  • 215
  • 0

Terapijski vrt je više od prostora i zelene površine kojoj ćete se diviti zajedno sa susjedima i razmjenjivati pelcere. Ukras je, svakako, ali prvo služi za rehabilitaciju osoba kojima je ona potrebna.

U njima su specifični sadržaji koji imaju blagotvoran učinak, a projektiranje ovih vrtova zahtiijeva poznavanje krajnjeg korisnika, njihovih potreba, kao i terapije koja im je potrebna. Prednost je što terapija može biti svakodnevna i ispred kuće.

Vrt za osjetila

Razvija osjetilo dodira

Osobe koje ne čuju ili ne vide, imaju izraženo osjetilo mirisa. Nepogrešivo će osjetiti i dobro će se snalaziti u malim poljima lavande, ružmarina, kamilice ili drugih aromatičnih biljaka u kombinaciji sa borovima, koji imaju visok sadržaj baktericida u eteričnim uljima. Za ovakve osobe postoje i načini da se obilježe staze za kretanje.

Terapijski vrtovi mogu imati i zvučni efekt kojega stvara kretanje vode, dodirivanje lišća.

U terapijski vrt možete staviti sve pomoćne elemente za kretanje sa stepenicama i rampama, staze za trening hodanja, staze mirisa, elemente koji proizvode zvukove, vrt dodira za slijepe, čajne vrtove, voćnjak, uzdignute žardinjere s biljkama koje slabo pokretni mogu dodirnuti ili ubrati, recimo, jagode.

Vrt za motoriku

Obitelji koje imaju nekog kome je potrebno nešto drugačiji prostor oko kuće, mogu razmišljati o tome da svoje dvorište prilagode potrebama slabo pokretnog ili nepokretnog člana svoje obitelji, kako bi poticali motoriku. Psiholozi i stručnjaci za rehabilitaciju kažu da, recimo, ljuljanje blagotvorno djeluje na nepokretne osobe. One ljuljanjem primaju informacije o položaju tijela u prostoru i tako imaju predožbu o shemi svoga tijela. Problem predstavlja što su rekviziti u javnim parkovima uglavnom neprilagođeni ovim osobama, te one ostaju uskraćene za taj doživljaj. Ljuljačke su većinom predviđene samo za djecu koja mogu sjediti. Na sreću, vještiji majstori mogu u svojoj garaži napraviti metalne konstrukcije za ljuljačke u koje mogu stati čak i invalidska kolica ili ljuljačke za ležeći položaj.

Terapijski vrt

Vrt za kognitivnu terapiju

Terapijski vrtovi se prave i za kognitivnu terapiju, odnosno vežbanje percepcije, pamćenja, razmišljanja, logičkog povezivanja, zatim vrtovi sa instrumentima za glazbenu terapiju, refleksološkim stazama, prostorom za terapiju s terapeutskim psom. U terapijskim vrtovima vrlo lako i jeftino uz postojeće drveće i travu, mogu se napraviti staze od piljevine, šljunka, cigle ili drugih ostataka iz dvorišta za senzornu stimulaciju.

Sadržaj terapijskog vrta ovisi i od toga kome je potrebna. Da li su to osobe sa Alzheimerovom ili Parkinsonovom bolešću. Ili možda imaju problem s multiplesklerozom.

Koje su prednosti?

Staza osjetila

Sadržaj terapeutskog vrta je relativno jeftin vid terapije, koji potiče sposobnost uspostavljanja kontakata sa članovima obitelji i okolinom. Pruža široke senzorne stimulacije, razvija percepciju i memoriju, fleksibilnost i jača mišiće. Zatim, smanjuje stres i potiče aktivan oporavak, utječe na smanjenje negativnih emocija i pozitivan stav. Omogućava razvoj grube i fine motorike.

Nije potrebna velika površina da bi se napravio. Čak i sto do dvjesto četvornih metara dovoljan je prostor za terapijski vrt. Sa druge strane, uvijek je dostupan, tako da nije potrebno putovati do javnih parkova, koja su često neprilagođeni ovim osobama ili do specijalno opremljenih prostora za rehabilitaciju. To znači manje putovanja, a vrt je dostupan svakog dana i u svako doba.

Koji stručnjaci osmišljavaju vrt?

Iscjeliteljski vrtovi su oaza ravnoteže i neophodni su osobama kojima ne odgovaraju javni parkovi. Nema razloga da ga svatko ne napravi u svom dvorištu ili pak u zajednici u kojoj živi. Međutim, prije nego što se upustite u njegovo kreiranje važno je konzultirati stručnjake. Ukoliko u obitelji imate osobu koja na drugačiji način funkcionira, najbolje je da sa njom, ukoliko je to moguće, razgovarate o tome što bi joj najviše odgovaralo.

Ukoliko to nije moguće, najbolje je da okupite mali tim stručnjaka u kome su psiholozi i medicinski stručnjaci, koji će uz konzultacije s pejzažnim arhitektima i vještima u hortikulturi, napraviti terapijski vrt po mjeri osobe kojoj je potreban.

Foto: Pixabay/congerdesign/Goumbik Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!