Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srijemuš
  • 18.02.2018. 07:30

Sve veće zanimanje za srijemuš - u Austriji ga i uzgajaju

Proizvodnja srijemuša je većinom ekološka i održiva s obzirom da ne zahtijeva upotrebu bilo kakvih pesticida ili gnojiva.

  • 1.882
  • 181
  • 0

Za poljoprivrednike uz dunavski sliv specijalizirane za zimski češnjak, kod nas poznatiji kao srijemuš ili medvjeđi luk sezona samo što nije počela. Iako se srijemuš u austrijskim pekarnicama i restoranima koristi najčešće kao dodatak, raste interes za ovim nekada samoniklim biljem kojega sada uzgajaju i na plantažama. 

Medvjeđi luk: raste u šumi, ali se i uzgaja!

Ova jedinstvena biljka intenzivnog okusa raste uglavnom u šumama uz potoke duž dunavskog sliva. Sezona joj počinje već u veljači i traje do početka svibnja. 

"Interes za zimskim češnjakom raste već nekoliko godina", kaže Heinrich Penz, proizvođač i prodavač iz Melka u donjoj Austriji. Iako najveće količine prodaje unutar države, Penz je već prošle godine dobio upite iz Njemačke, navodi freshplaza

Proizvodnja srijemuša je većinom ekološka i održiva s obzirom da ne zahtijeva upotrebu bilo kakvih pesticida ili gnojiva. Međutim, ovaj proizvod još uvijek nema certifikat ekološke proizvodnje. Osim toga, radi se o isključivo sezonskoj proizvodnji jer je dostupan samo nekoliko mjeseci godišnje što bi se, primjerice, moglo usporediti sa šparogama. 

Ovisno o željama kupaca, austrijski proizvođač srijemuš distribuira u pakiranjima od 50 do 200 grama. Srijemuš se konzumira svjež jer smrzavanjem gubi mnogo okusa i nutritivne vrijednosti. 

U slučaju da sami berete srijemuš, budite vrlo oprezni jer ga se vrlo lako može zamijeniti s otrovnim mrazovcem ili đurđicom. 

Foto: Pixabay/LoggaWiggler


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Tagovi

Srijemuš Medvjeđi luk Zimski luk Hinrich Penz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]