Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Helena Handabaka
  • 07.11.2016. 15:00

Svatko može imati svoju oazu mira i zelenila!

Helenin vrt je prava oaza mira i zelenila, stoga ne čudi da se mnogi oduševe kad posjete njezin dom.

  • 5.598
  • 326
  • 0

Helena Handabaka iz Župe dubrovačke velika je zaljubljenica u prirodu. To je očito u samom jednom pogledu na njezin bogat i raskošan vrt u kojem se nalazi oko 40 vrsta raznovrsnih biljaka. Počevši od različitih palmi, ukrasnog i ljekovitog bilja, zanimljivog cvijeća i ukrasnih grmova. Svaka od biljaka je priča za sebe, pozitivna i specifična.

"U početku livada, a poslije toga s velikom ljubavi i s vrlo malo novca - botanički vrt, tako bi opisala nastanak ovog mog zelenog kutka. Kako je sve počelo? Malo po malo počela sam kupovati raznovrsne biljke u maloj količini, ali s velikim guštom. Kad bi se vraćala s posla, usput bi se zaustavila u trgovini i odabrala biljke koje su mi se svidjele i skupila cijelu kolekciju. Potom je krenula sadnja u male lončanice i u vrt", priča Helena o počecima stvaranja svog vrta koji je odmor za dušu i oči.


Vrt kao radost života

Vrt je prava oaza mira i zelenila stoga ne čudi da se mnogi oduševe kad ga posjete - od domaćih do stranih posjetitelja. Vrijedi nabrojiti neke od biljkaka koje se mogu pronaći u njezinom vrtu. Dubrovački koralj, hortenzija, bogumila, paprat, margarita, palma-cikas, magnolija, ipomea, timijan, lavanda, lovor, juka, kao i limun i nespol. Sve to možemo pronaći u vrtu Helene Handabake.

Lovor daje hlad

U njezinom vrtu među ostalim biljkama dobro uspijeva i lovor. "Nisam očekivala da će ovako biljke uspjeti i da ćemo imati pravu zaštitu od sunca, veliku hladovinu. Posadila sam lovor misleći da će ići do visine jednog metra. No, međutim, narastao je do čak šest metara. Lovor je biljka koja je izuzetno ljekovita sa listovima pamtljivog mirisa. Osim što je lijepo imati tu biljku u svom vrtu, njezin miris osvaja, a grančice lovorovog lista često gosti ponesu sa sobom što ukazuje da su i oni prepoznali važnost te biljke", naglašava Helena.

Specifična palma puna paprati

Zanimljivo je da se u njezinom vrtu nalazi palma u kojoj je vjetar donio sjemenku od paprati. Tom paprati je obraslo cijelo deblo palme i predstavlja zaista specifičan i unikatan ukras. Mnoge žene naglašava Helena koje dođu znaju komentirati da im teško uspijeva uzgojiti paprat, a kod nje čak uspijeva na palmi. Upravo je ta paprat na palmi glavna atrakcija u njezinom vrtu.

Najdraža biljka joj je magnolija

Najdraža biljka joj je magnolija jer je donijela iz Zagreba i podsjeća je na rođenje njene unuke. Također joj je draga ta biljka jer je rijetka na području Dubrovačko-neretvanske županije. Magnolije su nježan cvijet u svijetloružičastoj boji i uvijek ih je lijepo vidjeti bilo u vrtu, bilo u ruci, bilo na stolu.

Najlakša za održavanje hortenzija

Hortenzija je cvijet koji je sveprisutan u dubrovačkom kraju pa se tako nalazi i u u Heleninom vrtu. Na pitanje koji cvijet je najlakše održavati, naglašava da je to upravo hortenzija. Naime taj cvijet treba vodu od travnja do studenog. To ukazuje na to da nije potrebno voditi veliku brigu o njemu, a s druge strane treba iskoristiti priliku i posaditi ih jer su zanimljive i privlače pozornost.

Limun

Hortenzije velikog i izražajnog cvijeta u zelenoj boji. Najteže je voditi brigu o cvijetu kao što je begonija jer traži puno sunca i treba biti pozicionirana prema suncu, kaže Helena.

Najzanimljiviji cvijet Buon Giorno

Najzanimljiviji cvijet u njezinom vrtu je cvijet Ipomea ili kako ga inače zovu "Buon Giorno" što na talijanskom jeziku znači Dobro jutro. Taj cvijet izražajne ljubičaste boje ukrasio je cijelu ogradu njene kuće, štoviše dominantan je. Zašto ga zovu Buon Giorno? Jer cvate svako jutro. Inače cvijet Ipomea je cvijet visoka penjačica koji cvate u raznim bojama od bijele, svijetlo ružičaste, tamno ružičaste, svijetlo plave, tamno plave i ljubičaste. Tamnije boje su izraženije, pa je tako istaknuti ljubičasti cvijet okitio cijeli vrt.

Dubrovački koralj - ljubav na prvi pogled

Biljka u koju se morate zaljubiti na prvi pogled čim dođete u ovaj vrt je dubrovački koralj. Dubrovački koralj raste od ranog proljeća pa sve do kraja jeseni. Boja cvijeta je crvena i oblik cvatnje je poput slapova. Ukoliko volite svoj dom ukrašavati cvijećem idealno je dubrovački koralj pozicionirati u košare i to viseće jer mu je oblik cvatnje takav da se prilagođava takvom položaju i predstavlja prikladan ukras.

Boravak u prirodi - preporučljiv svakome

Boravak u prirodi opušta i smiruje i kako naglašava Helena preporučljiv je svakome jer priroda je bogatstvo koje treba čuvati i cijeniti. Kad se spominje riječ miris vrijedi istaknuti da je nevjerojatan miris biljaka koji se osjeti prilikom dolaska u njen vrt. I to miris zdravih biljaka. Svakoj biljci posvećuje maksimalno pažnje i vodi brigu u njoj. I što je možda najvažnije radi to s ljubavlju. Neodoljivi miris jednog voća koje ona naročito cijeni i koje se našlo među ovim cvijećem je limun od kojega posjetiteljima radi kako kaže najbolju limunadu.

Selekcija biljaka - zanimljiva i intrigantna

Cvijeće unosi radost u život. Tako je unijelo radost i u život Helene Handabaka. I to ne samo cvijeće, nego i ostale biljke i općenito priroda. Selekcija biljaka je svakako vrijedn apažnje, zanimljiva i intrigantna. Ali najzanimljivije u svemu tome jest da su sve biljke koje su uzgojene u punom cvatu. Zašto je to tako potvrđuje njena sljedeća izjava: "Moj odlazak u vrt je svaki ponovni susret s radošću života, lijepog dana, bogatstva prirode i zelenog mozaika".


Fotoprilog


Tagovi

Helena Handabaka Vrt


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić