Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjedan botaničkih vrtova
  • 27.05.2018. 18:00

Školski park star 100 godina ima više od 100 vrsta drveća i ukrasnih grmova

Zavirili smo u vrt Poljoprivredno-prehrambene škole Požega u kojemu ima više od 100 vrsta drveća i ukrasnih grmova!

Foto: Youtube/screenshot
  • 859
  • 70
  • 0

Hrvatsko botaničko društvo, u suradnji s brojnim institucijama diljem Hrvatske, prigodnim događanjima obilježilo je osmi "Tjedan botaničkih vrtova". U akciju se uključila i Poljoprivredno-prehrambena škola Požega.          

Sredina svibnja svakako je prigodno vrijeme za razgledavanje drveća i ukrasnih grmova, o kojim su ovaj tjedan nešto mogli naučiti najmlađi sugrađani, mališani iz dječjeg vrtića Svetog Leopolda Mandića.

Park star preko 100 godina

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja uključilo se i ove godine u osmi Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. Ove godine ćemo djeci iz vrtića pokazati naše dendrološke vrste u ratarničkom parku, od kojih neke nažalost već polako izumiru. Park je star preko 100 godina i neke vrste nam se razbolijevaju, suše i nestaju. Međutim mi ustrajemo u sadnji novih vrsta", rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. 

A u botaničkom vrtu Poljoprivredno-prehrambene škole ima se svakako što za vidjeti, jer ga krasi preko sto vrsta drveća i grmova. 

"Ispred nas je ginko, jedna jako stara vrsta koju neki zovu "živući fosil" jer je preživjela vrijeme dinosaura. Od specifičnih vrsta imamo smreke, ariše, forzicije, berberise, lovor. Imamo karaganu ili zlatnu kišu, vatreni grm, ukrasne jabuke, tamaris što je specifična vrsta za mediteransko područje. Ona dobro podnosi posolicu i nađena je u Sueskom kanalu. Imamo i neke zaštićene vrste", rekla je Ana Kelam, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.  

Neke vrste uzgajaju i učenici i profesori

Sve vrste koje se mogu vegetativno razmnožavati, učenici i profesori uzgajaju u školskom matičnjaku. 

"Drveće i grmlje se uglavnom vegetativno razmnožava jer sjemenjem ne bi prenijelo svoja svojstva na potomstvo. Većinu tih vrsta smo razmnožavali tako da će to biti, za dvije ili tri godine dok malo naraste i za prodaju", dodaje Ana Kelam. 

Mališani iz vrtića razgledali su i pokusni vrt ljekovitog i začinskog bilja Poljoprivredno-prehrambene škole. 


Tagovi

Tjedan botaničkih vrtova Drveće Cvijeće Grmovi Škola Požega Ginko


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]