Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna cvjetnica
  • 18.05.2016. 13:30

Rudbekija: nezahtjevna, a lijepa trajnica!

Rudbekije mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Odlikuju se predivnim cvjetovima koji mogu biti žuti, purpurni, zeleni, bakarni ili crni, ovisno o sorti.

Foto: Pixabay.com
  • 11.564
  • 110
  • 0

Rudbekije ili pupavice su prelijepi ukrasi naših vrtova. Pripadaju porodici Asteraceae, rodu Rudbeckia. Vuku porijeklo iz Sjeverne Amerike i mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje, niske 30cm i visoke 2m.

Cvjetovi su, uglavnom žuto obojeni, sa jednostrukim, dvostrukim i višestrukim cvijetnim krunicama. Danas postoji preko 40 sorti koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje sa različito obojenim cvjetovima: žuti, purpurni, zeleni, bakarni, crni.

Uzgoj i zaštita rudbekije

Rudbekije se sade na cvjetne gredice, a koriste se i kao rezano cvijeće. Nisu zahtjevne cvjetnice. Dobro uspijevaju na osunčanim i sjenovitim mjestima, ali dio dana trebaju biti izložene suncu. Na osunčanim terenima zahtijevaju češće zalijevanje tijekom sušnog perioda. Cvjetaju od sredine ljeta do sredine rujna. Tijekom cvatnje ih je potrebno redovno rezati i uklanjati ocvale cvjetove kako bi što duže cvjetale i dale veći broj cvjetova.

Jednogodišnje rudbekije je najbolje uzgajati iz sadnica. Ako sjeme rudbekije posadimo u ožujku i početkom travnja, ona će procvjetati krajem lipnja ili početkom srpnja. Sjetva se obavlja u kontejnere na dubinu od 3mm i lagano pospe zemljom. Optimalna temperatura za rast je 18ºC. Već nakon 10 do 15 dana pojavljuju se mlade biljke. Tijekom svibnja, kada prođe opasnost od mrazeva, sadnice rudbekije možemo posaditi na stalno mjesto. Mlade biljke su vrlo osjetljive na mraz i ako postoji opasnost od pojave mraza, treba ih prekriti agrotekstilom dok opasnost ne prođe.

Rasada dijeljenjem grma

Sjeme se može posaditi i direktno u zemlju tijekom svibnja, kada su dnevne teperature od 16 do 18ºC i kada je prošla opasnost od mraza. Sjeme se lagano prekrije zemljom i zalije. Iznikne poslije dva do tri tjedna. Na ovaj način se najčešće siju višegodišnje rudbekije, a tijekom prve godine formiraju lisnu rozetu.

Višegodišnje rudbekije mogu se rasađivati dijeljenjem grma. Djeljenje grma treba obaviti ili tijekom jeseni, kada se završi cvjetanje, ili u rano proljeće, pred pojavu mladih izdanaka. Postupak treba provesti svake treće ili pete godine kako bi se grm osvježio i pomladio. Na ovaj način potiče se grm da stvara više mladica sa cvjetovima, uklanja se mrtvo korijenje iz centralnog dijela grma. Ukoliko se grm redovno ne dijeli, on će odumrijeti.

Razmak sadnje je različit za različite rudbekije i kreće se od 30 do 50 cm. Posebno višegodišnje biljke ne vole gustu sadnju.

Gnojenje

Prilikom sadnje u rupe za sadnju je potrebno dodati smjesu komposta i gnojiva. Tijekom sezone biljke se gnoje dva puta, u fazi intenzivnog rasta i u fazi formiranja cvjetova.

Orezivanje

Redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova potiče se formiranje novih cvijetnih pupoljaka i produžuje faza cvjetanja. Višegodišnje biljke se pripremaju za zimu uklanjanjem svi suhih nadzemnih dijelova i prekrivaju suhom travom ili granama smreke.

Od štetnika rudbekije često naseljavaju biljne uši, lisne nematode, grinje, trips, a od bolesti tijekom kišnih godina ili uslijed preobilnog zalijevanja, mogu se javiti fuzarioze. Sve što je oštećeno i ima simtome bolesti je potrebno ukloniti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Rudbekija Gnojenje Trajnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]