Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadulja
  • 04.08.2018. 15:00

Razmnožavanje kadulje - sjemenom ili reznicama?

Kadulja je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama.

Foto: Pixabay / minx267
  • 10.794
  • 90
  • 1

Kadulja (Salvia officinalis L.) je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama. Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (djeljenjem busena ili reznicama). Najčešće se primjenjuje razmnožavanje sjemenom. 

Generativno razmnožavanje kadulje

Sjeme kadulje sije se direktno na parcelu tijekom travnja, s 200 - 300 zrna na m2. Moguće je i proizvesti presadnice u slabo zagrijavanim ili hladnim redovima - za jedan ha potrebno je od tri do četiri kilograma sjemena. "Proizvodnja presadnica u slabo zagrijavanim redovima je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mjestu već u svibnju. Najekonomičnija je proizvodnja rasada u hladnim redovima", ističe savjetodavka Olivera Gavrilović.

Spasite se i osvježite uz sok od kadulje

Sjeme se sije u travnju ili svibnju u dobro pripremljene redove na međurednom razmaku od 15 cm do 20 cm. Zasijana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko jednog centimetra. Tijekom ljeta redove treba redovno zalijevati i plijeviti. Do listopada rasad dostiže visinu od 15 do 20 cm. Može se strojno saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 cm do 50 cm između biljaka u redu.

"Radi postizanja visokih prinosa, biljke se u hladnim redovima moraju obrezati na osam do 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista", savjetuje Gavrilovićeva.

Vegetativno razmnožavanje kadulje

Kako biste od jedne biljke stvorili nove, potrebno je da odvojite reznice. Odsijecite vrh izdanka kadulje dužine 10-15 cm. Koristite oštar nož ili škare, koje ste dezinficirali alkoholom. Poskidajte sve listiće, osim posljednja dva ili tri lisna para na vrhu. To će omogućiti da se korijen kasnije brže i bolje razvije. Reznice zabodite na dubinu od oko 2 cm, u plitku posudu. Poprskajte ih vodom, a zemlju održavajte vlažnom. Rasad presadite kada se ožili.


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Kadulja Razmožavanje kadulje Generativno razmnožavanje Vegetativno razmnožavanje Olivera Gavrilović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.