Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadulja
  • 04.08.2018. 15:00

Razmnožavanje kadulje - sjemenom ili reznicama?

Kadulja je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama.

Foto: Pixabay / minx267
  • 10.720
  • 90
  • 1

Kadulja (Salvia officinalis L.) je višegodišnja biljka, koja se lako uklapa u smjenu sa svim biljnim vrstama. Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (djeljenjem busena ili reznicama). Najčešće se primjenjuje razmnožavanje sjemenom. 

Generativno razmnožavanje kadulje

Sjeme kadulje sije se direktno na parcelu tijekom travnja, s 200 - 300 zrna na m2. Moguće je i proizvesti presadnice u slabo zagrijavanim ili hladnim redovima - za jedan ha potrebno je od tri do četiri kilograma sjemena. "Proizvodnja presadnica u slabo zagrijavanim redovima je skupa, ali se rasad može saditi na stalnom mjestu već u svibnju. Najekonomičnija je proizvodnja rasada u hladnim redovima", ističe savjetodavka Olivera Gavrilović.

Spasite se i osvježite uz sok od kadulje

Sjeme se sije u travnju ili svibnju u dobro pripremljene redove na međurednom razmaku od 15 cm do 20 cm. Zasijana površina se pokrije slojem zemlje debljine oko jednog centimetra. Tijekom ljeta redove treba redovno zalijevati i plijeviti. Do listopada rasad dostiže visinu od 15 do 20 cm. Može se strojno saditi na međurednom razmaku 70 cm i 40 cm do 50 cm između biljaka u redu.

"Radi postizanja visokih prinosa, biljke se u hladnim redovima moraju obrezati na osam do 10 cm visine. Na taj način se ubrzava stvaranje većeg broja bočnih grana i veća produkcija lista", savjetuje Gavrilovićeva.

Vegetativno razmnožavanje kadulje

Kako biste od jedne biljke stvorili nove, potrebno je da odvojite reznice. Odsijecite vrh izdanka kadulje dužine 10-15 cm. Koristite oštar nož ili škare, koje ste dezinficirali alkoholom. Poskidajte sve listiće, osim posljednja dva ili tri lisna para na vrhu. To će omogućiti da se korijen kasnije brže i bolje razvije. Reznice zabodite na dubinu od oko 2 cm, u plitku posudu. Poprskajte ih vodom, a zemlju održavajte vlažnom. Rasad presadite kada se ožili.


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Kadulja Razmožavanje kadulje Generativno razmnožavanje Vegetativno razmnožavanje Olivera Gavrilović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Milosavljevićeva je priča prilično nesvakidašnja. Oni su iz grada otišli na selo podno Rtnja i pokrenuli proizvodnju ljekovitog bilja, a potom i niza prerađevina. Uskoro priča kako je IT inženjer postao uspješan poljoprivrednik