Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Grgo Lučić
  • 29.01.2019. 14:45
  • Splitsko-dalmatinska, Zastražišće, Jelsa, Otok Hvar

Radio je kao profesor, bio i kapetan koćarice, a sad uspješno "plovi" poljoprivredom

Iako je po zanimanju magistar kineziologije, Grgo Lučić je prosvjetu zamijenio poljoprivredom. Danas na svom OPG-u destilira dvadesetak biljaka s otoka Hvara te proizvodi 17 vrsta eteričnih ulja, isto toliko hidrolata te dvadesetak kozmetičkih proizvoda, koje šalje čak i kupcima u daleku Australiju i Ameriku.

Foto: Facebook/OPG Grgo Lučić
  • 2.112
  • 678
  • 0

Iako je po zanimanju magistar kineziologije, Grgo Lučić je prosvjetu zamijenio poljoprivredom. To što formalno u vlasništvu nema niti zemlju, niti vlastiti prostor za destileriju, nije ga zaustavilo u naumu da hobi, u kojem je uživao, razvije u posao. Danas na svom OPG-u destilira dvadesetak biljaka s otoka Hvara te proizvodi 17 vrsta eteričnih ulja, isto toliko hidrolata te dvadesetak kozmetičkih proizvoda, koje šalje čak i kupcima u daleku Australiju i Ameriku.

"Nakon što sam završio srednju školu u Jelsi, pa potom fakultet kineziologije u Zagrebu, sa zvanjem magistra, trajno sam se nastanio u Zastražišću, rodnom mjestu moje supruge, u kojem još živi samo stotinjak stanovnika. Nakon tri godine rada u školama u Hvaru i Jelsi, za vrijeme rata sam radio kao kapetan na koćarici, a u slobodno sam vrijeme počeo eksperimentirati s destiliranjem eteričnog  bilja s otoka Hvara“, priča nam vlasnik OPG-a iz Zastražišća u kojem je, još prije rata, bilo mnogo nasada lavande. 

Hobi se ubrzo se razvio u pravi posao

Krajem 50-tih godina prošlog stoljeća seljani su, stoga, sagradili i posebnu zgradu u kojoj se destilira bilje, a upravo se lavanda potvrdila kao najbolji izvor prihoda lokalnog stanovništva. "Ulja od lavande i ružmarina već su, početkom devedesete, bila dobro poznata, stoga sam odlučio otići korak dalje. Nakon sati i sati provedenih u čitanju stručne literature počeo sam destilirati kaduljualepski bor te ostalih 19 biljaka s otoka Hvara“, kaže nam magistar kineziologije, priznajući da se, sve do preseljenja u Zastražišće, nikada nije bavio poljoprivredom, a prva iskustva stekao je pomažući svom tastu i punici.

Bogatstvo bilja s otoka pretočili su u eterična ulja i kozmetiku

"Iako sam u početku eterična ulja proizvodio za vlastite potrebe, ona su pobudila interes poznanika i prijatelja, a kako se dobar glas daleko čuje, počele su mi pristizati i ponude za kupnju značajnih količina eteričnih ulja, čiji je dobar dio bio namijenjen za izvoz u Australiju i SAD. S obzirom na taj neočekivani razvoj poslovnih mogućnosti, otvorio sam obrt koji je poslovao od 1996. do 2000. godine. Budući da nisam imao zemlju u vlasništvu, brali smo samoniklo bilje, a potom smo, na jednom hektaru djedovine, zasadili svoju prvu lavandu Budrovku, koja ima kvalitetu ulja lavande Angustifolije.

Taj mi je posao, prije tri godine, postao primaran pa sam tada prodao koćaricu i potpuno napustio ribolov te otvorio OPG Grgo Lučić  s upisanom djelatnošću; "proizvođač eteričnih ulja od bilja s otoka Hvara", na kojem rade i moja supruga i sin“, kaže nam 56-godišnji Lučić. 

Ističe kako, zbog činjenice da formalno nema u posjedu zemlju, do sada nije mogao tražiti nikakve potpore i kredite. Stoga je, prije dvije godine, uložio vlastitih 30.000 eura u parno postrojenje od Inoxa, zapremine 1 700 lit. Budući da nema vlastiti prostor, novo je postrojenje smjestio u postojeću, zadružnu zgradu, u kojoj se, od ranije, već nalaze 2 bakrena kotla od 2200 litre.

Čak 23 proizvoda imaju oznaku HOP 

Danas na svom OPG-u danas proizvodi čak 17 vrsta eteričnih ulja te isto toliko i hidrolata, dok njegova supruga izrađuje različite kozmetičke proizvode od vlastite sirovine.

"Za sada imamo 23 proizvoda s oznakom HOP-a (Hrvatski otočni proizvod), što znači da ti proizvodi imaju sve potrebne laboratorijske analize i da su sigurni za korištenje. Prodajemo ih sami, na desetak višednevnih sajmova, na kojima tijekom godine sudjelujemo, a preko ljeta izlažemo u Jelsi. Proizvode svojim kupcima šaljemo i poštom, to je posao koji supruga radi gotovo svakodnevno, a paketi s našom kozmetikom i eteričnim uljima, osim na hrvatske, putuju i na adrese širom Europe, pa i u SAD.

Destilacija smilja 

Takav se način direktne prodaje pokazao najboljim, jer su nam iskustva s manjim trgovinama u pravilu vrlo loša zbog pohlepe posrednika koji cijenu, po kojoj su dobili proizvod, podižu na dva do tri puta veću, što koči prodaju“, kaže vlasnik OPG-a. Ističe da je ljubav prema poslu koji radi glavni sastojak uspjeha, a česti boravci u prirodi i druženje s gostima koje zanima proizvodnja eteričnih ulja, sjajna su antistres terapija.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Grgo Lučić Otok Hvar Samoniklo bilje Lavanda Eterična ulja Hidrolat Destiliranje bilja


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]