• Začinsko bilje
  • 04.12.2017. 09:00

Potražnja za mentom raste u Njemačkoj

U posljednjih 2-3 godine događa se prava ekspanzija potražnje i ponude začinskog bilja, a u tome prednjači menta.

Foto: Pixabay/strecosa
  • 934
  • 72
  • 0

Biljke kao što su menta, korijander, žalfija desetljećima su bili marginalni uvozni proizvodi. No, u posljednjih nekoliko godina, uzgoj i potražnja itekako rastu.

Johannes Adams, stručnjak za ljekovito bilje iz Düsseldorfa, vlasnik istoimenog obiteljskog brenda, potrvđuje taj rastući trend te kaže kako bilježe stalnu potražnju, osobito za mentu.

S mentom se i mršavi i uživa u janjetini

Adams je jedan od rijetkih u Njemačkoj tko još uvijek nudi mentu savlastitih polja. Iako se ne žali, kaže da ova godina nije bila zadovoljavajuća, navodi freshplaza.

"Proljeće je bilo dobro, ali su ubrzo došle vrućine, a nakon toga hladnije ljeto s puno kiše. Zbog toga su mnoge biljke propale pa smo prodali 50% manje bilja nego prošle godine", priča Adams čija se obitelj uzgojem ljekovitog bilja baveiveć 30 godina i to na 14 hektara zemlje.

Od toga vremena je sve veća potražnja za ljekovitim biljem, a posebno unazad 2-3 godine. Menta je posebno tražena. Svoje bilje distribuiraju u trgovine i ugostiteljske objekte.

Adams kaže kako je potražnja za ovim biljem vrlo visoka u vrijeme oko Božića.

"Ljudi tada više kuhaju. No, imamo stalnu potražnju. Zaliha naše robe će uskoro nestati, morat ćemo kupiti bilje od drugih, manjih proizvođača", zaključio je ovu uspješnu priču.

Foto: Pixabay/strecosa


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi