Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba mente
  • 13.07.2017. 07:30

S mentom se i mršavi i uživa u janjetini

Sakupite mentu za čaj ili ju pripremite kao osvježavajući sirup. Dodajte ju u juhe, salate ili kao začin mesu. Kada vas između obroka uhvati neželjena glad, pomirišite mentu i smanjite apetit.

Foto: Pixabay/Hans
  • 4.518
  • 327
  • 0

Menta, Mentha sp. biljka je vrlo rasprostranjena na našim prostorima, a njezino lišće i cvijet možete brati i sušiti i tijekom srpnja.

Dio mente možete osušiti za čaj tijekom zimskog razdoblja. Usitnite ju i u tankom sloju rasprostite na papir ili platno te sušite na prozračnom mjestu, bez direktnog sunca. Kada je skroz suha, pakirajte ju u staklene boce ili papirnate vrećice te čuvajte na tamnom mjestu.

Ne čekajte zimu bez mente

Čaj od mente je odličan za respiratorne probleme, otčepljenje sinusa, protiv kašlja i povišene temperature i groznice.

Menta je bogata manganom, bakrom i vitaminom C. Pored toga ima antioksidativna, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Otpušta plinove i smanjuje apetit

Pijenjem čaja od mente ublažit ćete simptome nadimanja jer opušta mišiće pa ćete se lakše osloboditi digestivnih plinova.

Menta smiruje bol u želucu i pomaže u probavljanju hrane. Ako pretjerujete sa hranom, posebno slatkišima, posadite mentu u saksiju pa kada vas uhvati želja za slatkim, protrljajte ju malo dlanovima te pomirišite. Slatkast miris će eliminirati apetit.

Sirup - savršeno ljetno osvježenje

No, u ljeto, posebno pri ovim visokim temperaturama, najbolje će vas osvježiti sok od mente, zahvaljujući eteričnom ulju mentola koji je najvredniji sastojak ove biljke.

Potrebno vam je:
- 2 l vode
- 150 g svježe mente
- 1,5 kg šećera
- limunska kiselina (10 g)
- 2 limuna

Vodu zakuhajte, a kad proključa, ugasite vatru, otklopite i pusitite par minuta da malo odahne. U vodu ubacite mentu koju ste prethodno usitnili te ju potopite i poklopite. Ostavite tako sve dok voda ne postane mlaka.
Procjedite mentu kroz cjediljku, dobro istisnite svu tekućinu iz nje te dodajte šećer, limunsku kiselinu i sok limuna. Ponovno sve procijedite kroz gazu i ulijte u boce te ih držite u hladnjaku.
Želite li spremiti sok od mente za zimu, kada dodate šećer i limunsku kiselinu, sve još jednom prokuhajte, pred kraj dodajte sok limuna te vrelo ulijevajte u čiste boce.

Savjeti i trikovi

Nabrali ste mentu, ali nemate u kući dovoljno šećera, limunske kiseline ili limuna? Napravite prvi korak, ocijedite dobro mentu, spremite sve u zamrzivač i kada dođete do drugih potrebnih sastojaka, odmrznite i nastavite s ostalim koracima.

Dio sirupa možete ubaciti u kalupe ili vrećice za led te po potrebi ubaciti u čašu vode, drugog soka ili kakav koktel. U svaki kalupić dodajte listić mente jer će izgledati jako dekorativno.

Svježu mentu koristite u pripremi ljetnih salata i juha jer se odlično slaže s rajčicom i krastavcima. Dodajte ju i grašku, mrkvi i mladom krumpiru, a poseban okus će dati janjetini, ako ju prije pečenja ili dinstanja pacate u sušenoj ili svježoj menti. Sjajno se slaže i sa slatkim, posebno sa čokoladom.

Foto: Pixabay/Hans


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.