Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vučika
  • 16.03.2023. 07:30

Popularna i dekorativna: Kako posijati ukrasnu lupinu?

Prilagodljiva i vrlo dekorativna vrsta iz porodice mahunarki čije sorte imaju cvjetove bijele, žute, ružičaste, ljubičaste, plave i crvene boje

Foto: Depositphotos/ionescu.cristina@gmail.com
  • 2.892
  • 225
  • 0

Popularne višegodišnje i dvogodišnje cvjetnice su ukrasne lupine, vučike, lat. Lupinus Polyphyllus koje imaju vrlo dekorativna, dugačka cvjetna stabla. Pažnju privlače intenzivnom obojenošću cvjetova koji mogu biti jednobojni i dvobojni. Najčešće su bijeli, žuti, crveni, ljubičasti, plavi ili ružičasti. Pripada porodici mahunarki.

Odlikuje se brzim rastom, a kako postoje brojne sorte i hibridi, visina se kreće od 30 cm do nekoliko metara. Korijen je vrlo dobro razvijen, ravan i dostiže u dubinu do 2 m. Cvjetaju od lipnja do kraja ljeta ili rujna. Plod je mahuna u kojoj se nalaze brojne svijetle sjemenke.

Pažnju treba obratiti na njenu toksičnost, jer sadrži proteine koji su snažni alergeni. Mogu biti uzročnik ozbiljne alergije, posebno na hranu.

Prilagodljiva na različite uvjete

Sjetva se obavlja od ožujka ili u kasnu jesen. Može se uzgajati na otvorenom i u posudama. Vrlo je prilagodljiva na različite uvjete. Kao i sve mahunarke obogaćuje zemljište, a odgovaraju im lagana pjeskovita i pjeskovito-ilovasta zemljišta. Dobro podnosi kisela zemljišta. Odlično uspijeva na osunčanim mjestima i polusjeni. Vrlo je otporna na niske temperature, ali je osjetljiva na sušu u vrijeme cvjetanja.

Sije se u skupinama i tada najbolje dolazi do izražaja njihova ljepota. Sjeme je potrebno prije sjetve natopiti u mlakoj vodi 6 do 24 h. To će ubrzati nicanje. Razmak između biljaka se kreće od 45 do 50 cm.

Vrlo je osjetljiva na presađivanje. Zbog toga pažljivo odaberite mjesto na koje ćete je posijati. Kod višegodišnjih sorti prve godine uklonite cvat. Zalijeva se jednom u dva tjedna. 

Drugi način razmnožavanja višegodišnjih lupina je uzimanjem izdanka iz osnove biljke s malim dijelom korijena tijekom ožujka. Reznice se posade u posude s pjeskovitim supstratom i redovno zalijevaju. Sadnja na otvoreno se obavlja tijekom jeseni.


Povezana biljna vrsta

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52 % bjelančevina, 26 – 39 % ugljikohidrata, 5 – 20 % masti i oko 3,5 % mineralne... Više [+]

Tagovi

Lupina Vučika Ukrasna lupina Ukrasno cvijeće Toksično cvijeće Obogaćivanje zemljišta Tlo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]