Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živica na farmi
  • 10.09.2022. 07:30

Ograđivanje posjeda: Izbor odgovarajuće živice ovisi od namjene

Izborom biljnih vrsta možemo dobiti efikasne vjetrobrane, zaštitu od erozije, dekorativne ograde, voćne živice ili pčelinju pašu

Foto: Depositphotos/pjhpix
  • 2.867
  • 146
  • 0

Živice nisu samo granica između parcela već su daleko više i imaju različite uloge. Štite usjeve i objekte od vjetra, od zagađenja i tuđih pogleda. Sprječavaju eroziju i ispiranje hranjivih tvari, djeluju na stvaranje mikroklime na parceli. Dom su za različite organizme, sprječavaju prodor štetnika i uzročnika bolesti, lokacija su za sadnju voćnih i drvenastih biljnih vrsta, kao i medonosnih ili imaju estetsku ulogu.

Imaju snažan utjecaj na bioraznolikost. Brojne ptice tu prave gnijezda, a živice su dom brojnih korisnih kukaca, oprašivača i grabežljivaca. Naravno, one mogu biti izvor bolesti za uzgajane biljke i dom štetnika, ali to ovisi od izbora biljnih vrsta koje je formiraju.

Mogu biti manje ili više kompaktne, a od namjene ovisi što ćemo odabrati za sadnju ili formiranje.

Zaštita od vjetra i zagađenja

Biljne živice koje formiramo mogu biti odličan vjetrobran. Apsorbiraju aero i zvučna zagađenja, posebno kada se radi o prometnim cestama ili ulicama. Filtriraju i umanjuju snagu vjetra štiteći objekte i usjeve. Mogu propuštati od 25 do 95 posto vjetra. Osim vjetra, apsorbiraju brojne štetne plinove, a posebno će smanjiti količinu CO2 koju ispuštaju automobili.

Apsorbuiraju aero i zvučna zagađenja (Foto: Depositphotos/emjaysmith)

Estetski bolje izgledaju od betonskih zidova i pružaju bolju zaštitu i do 50 posto. Lakše se formira i održava u odnosu na zidane ograde (barijere). Najčešće se sade grab, lovor, čempres, kleka, jela, tuja, lovor višnja.

Biljke su značajne jer smanjuju buku, a najviše iritantne visoke tonove. Najbolje za ovu namjenu su četinjače, a najbolji je ariš.

Bodljikava živica

Kada želimo spriječiti ulazak ljudi i životinja izbor će pasti na brojne bodljikave vrste koje su dugotrajne, pouzdane i ekološki prihvatljive.

Najbolji su: glog, pirokanta, razne vrste žutika, divlje ruže, božikovina, kupina s trnjem, pasji trn.

Dekorativne živice

U današnjem svijetu poželjne su estetski dopadljive živice koje će pružiti odmor vlasnicima i poboljšati raspoloženje. Hortenzija, kukurika, ruže, forzicija, jorgovan, ljetni jorgovan, jasmin, budleja, magnolija, hamamelis, ukrasni ribiz, viburnum, lavanda su samo neke od vrsta koje mogu formirati ukrasne ograde.

Odabirom vrsta možemo osigurati cvjetnu ogradu tijekom cijelog vegetacijskog perioda, od ranog proljeća do kasne jeseni.

Živica od hortenzije vrlo je dekorativna (Foto: Depositphotos/mychadre77)

Voće i pčelinja paša

Osim što će biti izvor života, stanište za brojne životinje, pažljivim odabirom možemo dobiti voćnu živicu i dobru pčelinju pašu. Za sadnju se pogodne sve vrste voćaka, a za pčele možemo osigurati stalni izvor nektara i peludi.

Zašto u blizini košnica uzgajati raznovrsno bilje koje cvjeta u različitim terminima?

Za ovu namjenu mogu se koristiti brojne voćne vrste: jabučaste, koštičave, bobičaste, vinova loza. Birajte voćne sadnice gdje je podloga sjemenjak ili bujne i srednje bujne podloge. Za kržljave podloge bit će neophodna potpora, armatura, jer imaju slab korjenov sustav i lako se izvale pod naletom vjetra. Pčele će privući bagrem, kesten, lipa, lijeska, lavanda, matičnjak, menta, vrijesak i mnoge druge vrste.


Tagovi

Živica Živa ograda Pčelinja paša Dekorativne živice Erozija Bioraznolikost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]