Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bešlić
  • 02.10.2016. 15:00

Od bake preko oca, kaktuse uzgajaju već 70 godina

U njihovoj zbirci nalazi se oko 500 vrsta kaktusa. I baš kao njihovi kaktusi, i oni u ova teška vremena izdržavaju unatoč svim preprekama u poljoprivrednom poslu!

  • 3.850
  • 494
  • 0

"Uzgoj kaktusa i drugih sukulenata gotovo je sedamdestgodišnja tradicija koju je započela moja baka Emilija, uz njezinu prozorsku zbirku odrastao je moj otac koji se posvetio hobističkom uzgoju kaktusa, a ja sam naslijedio ljubav prema tom hobiju u kojem sam se profesionalizirao", istaknuo je Hrvoje Bešlić.

Čak 500 vrsta registriranih kaktusa

U njihovoj zbirci nalazi se oko 500 vrsta kaktusa koji su registrirani. Sasvim je očigledno da taj podatak ukazuje na neizmjernu ljubav prema ovoj biljci, uz veliki trud i što je najvažnije - veliki uspjeh. Očuvali su dugo godina stvaranu tradiciju. Hrvoje ističe da se najlakše uzgajaju meksički kaktusi iz rodova: Mammillaria, Echinocacts, a najteže visinski kaktusi koji zahtijevaju puno svježeg zraka i sunca što je teško u stanovima i staklenicima, posebice tijekom zimskih mjeseci.

Prvi dječji susret s cvijećem - kaktus

"Kaktusi su biljke koje ne trebaju svakodnevnu njegu no moramo se držati pravila smjene zimskog-spavajućeg i proljetno-ljetnog vegetacijskog perioda", naglašava Hrvoje o važnosti brige o kaktusima. Svake godine proizvodnju prilagođavaju prema potražnji tržišta, a upravo je Hrvoje Bešlić prvi proizvođač ove vrste cvijeća, uz nekoliko OPG-a.

Njegove kaktuse kupuju sve dobne skupine, a ono što ga kako kaže naročito veseli je da mnoga djeca svoj prvi susret sa uzgojem cvijeća otpočinju sa kaktusima. Idealno mjesto za pozicioniranje njegovih kaktusa je mjesto koje mora biti što svijetlije i ne pretoplo tijekom zime. Uz glavnu prometnicu Petrinja, Sisak-Zagreb nadomak naselja Žažina nalaze se staklenici Vrtnog centra i tu možete pronaći ove fascinantne kaktuse.

Najljepši kaktus - Biskupova kapa

Njegov najljepši kaktus je Biskupova kapa Astrophytum myriostigma, a izgleda doista poput biskupske kape. Hrvoje naglašava da su kaktusi najpoznatiji po svojoj izdržljivosti i ljepoti cvijeta.

Svake godine izlažu kontinuirano od prve izložbe cvijeća u Zagrebu gdje su redovito osvajali nagrade. Nema sumnje da će ih osvojiti još mnogo, jer jedno su potvrdili, njihov put do uspjeha je - raditi ono što voliš. A njihova ljubav prema poslu je već odavno prepoznata! I baš kao njihovi kaktusi, i oni se u ova teška vremena održavaju unatoč svim preprekama u poljoprivrednom poslu!


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj kaktusa Hrvoje Beslic Meksicki kaktusi Mammillaria Echinocacts Staklenicima Petrinja Biskupova kapa Astrophytum myriostigma Izdrzljivosti Ljepoti cvijeta Izlozbe cvijeca


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]