Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtne klupe
  • 24.11.2018. 13:30

Noviteti: Dizajn 21. stoljeća za vrtne klupe

Kakvu vrtnu klupu biste mogli osmisliti za sljedeće ljeto? Sve je stvar mašte, ali nije loše vidjeti što su drugi učinili po tom pitanju. Predložene ideje mogu se modificirati prema vašim željama i potrebama.

Foto: Magdalena Nenković
  • 289
  • 15
  • 0

Vrtna klupa u dvorištima je važan detalj. I nije, i ne treba biti samo dekorativan, već i funkcionalan. Kako će izgledati klupa u vašem dvorištu ovisi od stila koji ste započeli u uređenju, ali i od vaših želja i mogućnosti. Postoje skuplji načini osmišljavanja i izrade klupa, ali ima onih koji ne zahtijevaju preveliki trošak u kućnom proračunu.

U svijetu pejzažne arhitekture početak 21. stoljeća obilježilo je ozelenjivanje doslovno svega. Krenulo je od zidova i krovova, kako bi se smanjilo zagađenje, koliko je to moguće, pa i do ostalih površina. Dvadeset godina od početka novog milenija popularne su zelene klupe. U pitanju je ustvari oblikovana zemlja u dvorištu, koja je prekrivena travom.

Pripremaju se za ljetne vrućine - u Beču ozelenjuju 50 fasada

Kako ozeleniti travnatu klupu

Travnata klupa karakteristična je za urbana područja, gdje se svaki slobodan metar koristi za ozelenjivanje, ali podjednako uspješno se može praviti i u ruralnim područjima. Potrebno je odgovarajuću zemlju dobro oblikovati, tako da može posluži za sjedenje. Ozelenjivanje se može obaviti ili klasičnim sijanjem trave ili "presvlačenjem" tepih travom. Kod zasijane trave treba voditi računa oko košenja. Naime, ako je napravite u pravim linijama bit će vam lakše trimerom redovno kositi travu. Nešto lakša varijanta je tepih travnjak, koji također morate održavati, a dobivate i odmah formiranu zelenu površinu.

Zelena klupa je relativno jeftino rješenje. Ako vam se čini da može biti neudobna, osmislite oblik koji vam odgovara za sjedenje ili ležanje. Mana joj je što poslije kiše morate čekati da se prirodno osuši. Podrazumijeva se da plastični prekrivač koji nalikuje travi ne dolazi u obzir.

I stepenice i klupe u isto vrijeme

Ova varijanta vrtne klupe moguća je i najlakša ako već imate dvorište iz nekoliko nivoa, gdje ste kosi teren presjekli stepenicama. Na svakoj razini možete napraviti po jednu klupu, tako što umjesto ploča ili betona jedan dio rezervirate za najobičnije drvene profile koji će poslužiti za središnji dio. Lakša je varijanta da pri pravljenju stepeništa planirate i ovakve klupe, nego da naknadno razbijate. Također ne iziskuje puno novca, a jednim potezom dobivate i stube i klupu, samo od različitih materijala. Pravilo je da klupe u svakom sljedećem nivou budu "pomjerene" lijevo ili desno u odnosu na prethodnu stepenicu. Klupe su u razini stepeništa i ne iziskuju dodatni prostor u dvorištu.

Klupe
 Jednim potezom dobivate i stepenice i klupu

Klupe 2 u 1

Za klupe koje su spojene sa stolom treba više novca i umješnosti, ako ih sami pravite. Ali ovo rješenje je praktično iz puno razloga. Konstrukcijom koja spaja klupu i stol i ujedno ima i nastrešnicu, rješavaju se dva problema istovremeno. Prave se u kombinaciji metalne konstrukcije i drveta. Prednost je što je možete pomicati gdje vam odgovara tijekom dana ili godine, a zimi je sklonite u garažu kako je snjegovi i mrazevi ne bi oštetili.

Nešto ekstravagantnija rješenja su poželjna

Svi volimo klasična rješenja. Ona su provjerena i sigurna, pa ćemo svi u dvorište staviti tipske klupe, jer istina, one se i uklapaju u skoro svaki dizajn zelenih površina. Ali, ako ste raspoloženi, ove zime možete osmisliti nešto ekstravagantnije klupe. U svijetu ih prave od različitih materijala, drveta ili betona u skoro svim oblicima. Jednostavni oblici također mogu biti ekstravagantni, ako su materijali luksuzni, poput granita ili mramora. Sve je stvar mašte i vaše želje da eksperimentirate s dizajnom.


Tagovi

Ozelenjivanje Travnate površine Zelena klupa Dizajn Pejzažna arhitektura Vrtne klupe


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!