• Travnjak
  • 16.10.2008.

Njega travnjaka

  • 5.096
  • 244
  • 0

Zdravlju trave odnosno travnjaka uvelike pridonosi pravilna košnja. Učestalost košnje ovisna je o tome koliko brzo trava raste. U vrijeme najvećeg rasta između svibnja i lipnja, potrebno je dva puta tjedno kositi travu, a inače je dovoljno jednom tjedno.

Neka kod ukrasne trave visina reza bude 2 cm, a kod travnjaka koje upotrebljavamo 4 cm. U razdoblju suše moramo paziti na to, da zemlja i vlati trave imaju dovoljno vlage. Neka tada visina reza bude oko 6 cm. Čekamo li predugo s košenjem, time pospješujemo širjenje brzo rastućih vrsta korova, koji potiskuju travu.

Kosilicu vozimo po travi tako, da kotači na jednoj strani voze po već pokošenoj površini.

Trava iziskuje vodu i svjetlost za zdrav rast. Na sjenovitim područjima ili zbog loše pograbljene pokošene trave, trava se može tako gusto ispreplesti, da do korijena više ne dolazi dovoljno vode i zraka.

Prilikom prozračivanja, što je potrebno učiniti najmanje 2x godišnje, trava se opet rasplete. Redovito zalijevanje i povremeno gnojenje osiguravaju prekrasnu travu.

Ukoliko nemate dovoljno vremena za zalijevanje, ili vikendima i ljeti često putujete, upotrijebite sustav samonavodnjavanja, koji može ispuniti sve moguće zahtijeve.

Ukoliko se pojavi mahovina, to je znak da na travnjaku zastaje voda i da treba položiti drenažne cijevi.

Ako trava porumeni, znači da je bila previše pokošena i da se isušila. U tom slučaju upotrijebite posebno gnojivo s visokim udjelom dušika.

Iscrpljene i oštećene površine možemo obnoviti mješavinom sjemenja za obnavljanje travnjaka.

Izvor: baumax.hr


Tagovi

Travnjak Održavanje travnjaka Hortikultura

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokloni zapakirani i kreću na adrese sretnih dobitnika :) #PRRRH
https://www.agroklub.com/partner/agroklub-doo/12462/zid/29297/