Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega cvijeća
  • 24.03.2018. 10:30

Njega cvijeća u proljeće

Predlažemo vam nekoliko savjeta kako da na što bolji način pripremite svoje zemljište ili teglice za proljetno cvijeće.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 1.959
  • 32
  • 0

Proljeće je stiglo, to ne pokazuje samo kalendar, već i šarenilo boja proljetnog cvijeća, koje će uskoro krasiti dvorišta, domove, balkone i terase kuća. Za proljetne dane izdvajaju se dan i noć, primule, kale, ciklame kao i lukovice tulipana, sezonsko cvijeće koje cvjeta među prvima u godini. Međutim, da bi se cvijeće zaista zašarenilo, važno je da biljke što bolje pripremimo.

Kada je u pitanju održavanje cvjetnih vrtova u dvorištima početkom proljeća, savjet je da se ukrasne biljke ne zalijevaju previše. Ako je cvijeće u hladu, ono se po pravilu zalijeva manje, dok se ono na suncu zalijeva obilnije. U proljeće klimatski uvjeti određuju i količinu vode - ako je vlažnost veća, dolazi do manjeg zalijevanja, i obratno. Slični savjeti važe i za kućno, balkonsko cvijeće te u uži izbor cvijeća za balkon često ulaze petunije, dan i noć, muškatle. Kod ovih biljaka mora se voditi računa da teglica bude promočiva kako bi sve cvijeće bilo ravnomjerno zaliveno.

Nesmetano se mogu primjenjivati i alternativnije metode uzgoja cvijeća,  poput pjevanja, puštanja muzike ili razgovora sa biljkom. 

Dan i noć ili ljubičica

Viola, ljubičica ili dan i noć, kako se ova biljka najčešće i naziva, je sve popularniji prvi vjesnik proljeća. Na prvi pogled ljubičice se razlikuju po veličini cvijeta. Krupno-cvjetne osvajaju veličinom i bojom cvijeća, kao i kompaktnošću bokora. Za ovu vrstu cvijeta je veoma važno da pod djelovanjem visokih temperatura ne smanjuje veličinu cvjetova, tako prvi, i svi naredni cvjetovi, moraju biti izuzetno krupni. Sitno-cvjetne, kojima cvijet podsjeća na šumsku ljubičicu i jako miriše, posebno je izdržljiva na visokim temperaturama i duže u proljeće ostaje u cvijetu. Postoje i viseće vrste ovog cvijeta, koje su sve popularnije zbog svog izuzetno dekorativnog izgleda.

Preporučuje se za žardinjere, prostor pred ulazima i manje površine.

Kvalitetne presadnice ovog cvijeta moraju biti zdravih i zelenih listova, s cvijetom jakih boja i jasnih linija, koji ne smije padati. Temperatura mora biti niža, kako bi klijavost bila dobra, ali kada se biljka proizvede, ona se iz presadnica sadi u listopadu i dvogodišnja je biljka. Pravo zemljište i umjetno gnojivo pomaže  ljubičici da bude zdrava i potiče cvjetanje, a to je ono što je i neophodno napraviti u prvim danima proljeća. Prihranjuje se ljeti tri, četiri puta tjedno tekućim gnojivom, zbog maksimalne apsorpcije i zaštite korijena. Dobro uspijeva u tresetnom kompostu, ali treba imati adekvatnu drenažu kako korijen ne bi stajao dugo u vodi.

Lukovice

Veliki je broj raznih vrsta cvijeća koje rastu iz lukovica. Ipak, u našim krajevima dominiraju zumbuli, tulipani i narcisi. Njihovo specifično podzemno stablo svakog proljeća obraduje raznovrsnim bojama svojih cvjetova, trgne iz zimske bjeline i nagovijesti toplije dane. Nikako ne treba zaboraviti i zanosni, omamljujući miris zumbula, pred kojim je rijetko tko ravnodušan.

Lale
Proljetnim lukovicama je neophodno osigurati pravu lokaciju (Foto: Pixabay/Creative Commons)

Ove biljke rastu iz lukovica, koje je najbolje saditi krajem rujna i početkom listopada. Ovi termini su najbolji za sadnju ovog cvijeća u vanjskim uvjetima, i treba ih završiti prije prvih mrazeva. Kod lukovica postoji mali trik -  kada povučete list zumbula/narcisa/tulipana - on se mora otkinuti, bez vađenja lukovice. Čim se uvela stabljika lako odvaja od lukovice,  to je pravo vrijeme za vađenje. Lukovice se vade iz zemlje kada se listovi osuše, tj. kada lukovice iz listova uzmu sve hranjive tvari, koje će im biti rezerva hrane za ljeto. Kada lukovice izvadite iz zemlje, potrebno je očistiti ih od zemlje i odsjeći cijeli suhi, nadzemni dio biljke - lišće i cvijeće koje je uvenulo, i ostaviti ih nekoliko dana na sjenovitom i prozračnom mjestu, kako bi se vanjski sloj dobro osušio.

Nakon toga svoje lukovice stavite u suhu i čistu posudu, koja treba biti na tamnom i prohladnom mjestu, relativno konstantne temperature, bez smrzavanja. Podrum, potkrovlje i špajz su idealni prostori za to. Nikada ne odlažite svoje lukovice u plastične vrećice koje su bez otvora, jer može doći do kondenzacije vode, a zatim i truljenja. Sumnjate li da ste dobro osušili lukovice, neće ništa naškoditi da ih odmah nakon vađenja potopite u vodenu otopinu biljke preslice koja je najbolji prirodni fungicid. 

Proljetnim lukovicama je neophodno osigurati pravu lokaciju, ako želite da vjesnici proljeća cvjetaju i rastu. Na proljeće im odgovara svježa i vlažna zemlja, ali tijekom ljeta, u fazi mirovanja, odgovara im suho i propusno zemljište. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je dva ili tri puta veća od njihove visine.

Ruže

Ruže spadaju u najstarije ukrasne cvjetove koje je čovjek prihvatio. Lijepe i zdrave ruže mogu obilno cvjetati i biti zdrave samo na dobro pripremljenom, pognojenom, ali dovoljno vlažnom zemljištu, kao i na onom koje se redovno okopava. Ružama najviše odgovaraju sunčana do polusjenovita i od vjetra zaštićena mjesta. Ruže se u proljeće mogu okopati i orezati. Orezivanje je neophodno svake godine, kako bi ruže obilno cvjetale. Glavne grane neophodno je skratiti tako da ostane do 25 cm, dok skraćivanje bočnih grana zavisi od toga da li će grm biti rijeđi ili gušći. Također je bitno da se tijekom vegetacije kod ruža redovno uklanjanju grane koje rastu ispod kalema, kako ruže ne bi gubile snagu.


Tagovi

Cvijeće Proljeće Ljubičice Tulipani Ruže


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.