Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 04.05.2020. 16:30

Nije kao od pčelica, ali je poslastica: napravite "med" od maslačka

Nakon što se preselila na selo, Snežana Andrejev Majcan svaki slobodan trenutak provodi u prirodi. Posljednjih mjesec dana na meniju njene obitelji su razne salate od maslačka, a okušala se i u spravljanju neobične poslastice, tzv. meda od maslačka te je za naš portal otkrila svoj recept.

Foto: Snežana Andrejev Majcan
  • 1.576
  • 74
  • 0

Iako je na "ušminkanim", kultiviranim travnjacima nepoželjan gost te je etiketiran kao korov, maslačak je zdrava i ljekovita biljka, te bi mu u dvorištu trebalo poželjeti dobrodošlicu.

On je, naime, pravo "skladište" minerala, kalija, željeza i cinka, kao i vitamina A, B, C i D. Od listova maslačka uglavnom se spravljaju različite salate, a od njega se radi i čaj, dok korijen može poslužiti kao nadomjestak kave.

Veseli, žuti cvjetovi, koji nas vraćaju u djetinjstvo, kada smo od njih pleli vjenčiće, koriste se također za pripremu čajeva, ali i vina te ukusne poslastice, koju, iako nije proizvod pčela, zovu "med" od maslačka.

Snežanin recept za poslasticu od maslačka 

Kako ova široko rasprostranjena biljka cvate od travnja, pa sve do listopada, sada je pravi trenutak da se oprobate u ulozi pčelice te napravite vlastiti "med“ od cvjetova maslačka. 

Cvijet maslačka je i ljekovit i ukusan, a od njega se pravi i vino

Upravo se u tu, slatku avanturu, ovih dana upustila Istrijanka, Snežana Andrejev Majcan. Kada je, nakon udaje, iz Raše preselila na seosko imanje,  uspostavila je, kaže, prave dobrosusjedske odnose s prirodom te svaki slobodan trenutak provodi u eksperimentiranju s onim što joj priroda daruje. 

Maslačak pretočen u "med"

Za naš je portal detaljno opisala kako je napravila svoj prvi "med“ od cvjetova maslačka, a sve je potkrijepila i fotografijama koje ilustriraju faze izrade ove ukusne poslastice.

ivim na selu, a kako sada ne radim, imam puno slobodnog vremena te se mogu zabaviti i tu zabavu učiniti korisnom, uz male prirodne čarolije. Da bih se okušala u izradi 'meda' od maslačka, najprije sam otišla u berbu. Bilo mi je potrebno tristotinjak cvjetova maslačka. Nakon što sam ih nabrala u prirodi, daleko od prometnica, cvjetove sam dobro oprala te ih stavila u dvije litre hladne vode i ostavila da se namaču 24 sata. Potom sam im dodala dva limuna i jednu naranču, možete ih dodati s korom ili bez.

Sve sam to potom stavila na štednjak i ostavila da kuha oko pola sata. Nakon toga, procijedila kroz gazu te smjesi dodala kilogram šećera, dvije žličice limunske kiseline, dva vanilin šećera te sve to zajedno kuhala, dok nisam dobila željenu gustoću. Gotov, slatki proizvod potom sam ulila u sterilizirane, zagrijane staklenke, dobro ih zatvorila i pohranila u hladnjak“, otkriva nam Snežana, koja je svoj recept "iskemijala" od tri različita recepta.

S osmijehom dodaje da se, nakon tri sata kuhanja i miješanja, doista osjeća kao pčelica, a njen dom je, nakon slatkog eksperimenta, ispunjen ugodnim mirisom. 

Uživanje u maslačku cijele godine 

"Okusom ovog slatkog proizvoda sam i više nego zadovoljna, podsjeća na lagani, kestenov med, ima malo gorčine, no ne koliko i kestenov med“, kaže Istrijanka.

Na ideju da se okuša u izradi "meda“ od maslačka došla je, kaže, nakon što je, sa svojim ukućanima, mjesec dana uživala u raznim varijantama salata od divljeg radiča, s kuhanim krumpirom, s kuhanim grahom, s kuhanim jajima, s dosta češnjaka...

"Želja mi je bila da i ostatak godine uživamo u ljekovitom maslačku, pa sam stoga isprobala i izradu ove medene poslastice, koja će trajati i kada prođe sezona maslačaka“, kaže naša sugovornica.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Med od maslačka Maslačak Ljekovito bilje Snježana Andrejev Majcan


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.