Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba smilja
  • 09.07.2016. 15:00

Napravio stroj za berbu smilja, potražnja velika!

Tomislav Karačić, dipl.ing strojarstva iz Crvenica u susjednoj BiH odlučio je napraviti stroj za berbu smilja. U tijeku je postupak patentiranja i zaštite autorskih prava, a u pripremi je i njegova serijska proizvodnja.

Foto: Tomislavcity
  • 8.376
  • 385
  • 0

Sadnja i prerada smilja, kažu, unosan je posao jer je potreba na inozemnim tržištima velika, a očekuje se da će se takav trend nastaviti i u idućim godinama. Iako isplativ, uzgoj smilja je svakako težak i mukotrpan posao, tvrde proizvođači.

Budući da se berba smilja još uvijek obavlja uglavnom ručno, dipl.ing strojarstva Tomislav Karačić iz Crvenica kraj Tomislavgrada u susjednoj Hercegovini odlučio je napraviti stroj za tu namjenu. O smilju je puno toga doznao od svoga prijatelja, inače poduzetnika i proizvođača smilja Ante Vukoje iz Gruda.

Prvi stroj trenutno se nalazi u Grudama gdje će se uskoro i nastaviti s berbom jer je očekivano - potražnja velika.

Činjenica da ne postoji stroj koji bi olakšao dug i zahtjevan posao berbe smilja bila je dovoljan motiv da Tomislav ozbiljno prione poslu. Za ovaj projekt izdvojio je jako puno vremena ali i financijskih sredstava i kaže kako nije požalio. Stroj je bio gotov prije berbe i prvi put je isproban u Grudama na Antinoj parceli. Iako ni jedan od njih dvojice nije ni malo sumnjao u ovaj projekt, ipak su oduševljeni rezultatom koji su, kako kažu, izvan svih očekivanja.

Stroj za berbu smilja (Foto: Tomislavcity)

Stroj je projektiran za male parcele i prilagođen je hercegovačkom kršu. U tijeku je postupak patentiranja i zaštite autorskih prava, a u pripremi je i njegova serijska proizvodnja.

Izvor: Ivana Ćurić/Tomislavcity, Foto: Tomislavcity


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Smilje Berba Stroj Hercegovina