Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zaštita bilja
 • 18.09.2008.

Najčešći štetnici na travnjacima

PUŽEVI, GLISTE I DRUGE ŽIVOTINJICE ŠTETNICI SU U DVORIŠTIMA

 • 20.398
 • 704
 • 0

Najčešći štetnici na travnjacima su larve insekata koje žive u tlu i hrane se korijenjem trave.Puževi su također česti "gosti" na travnjacima gdje čine štetu hraneći se listovima trave,treća skupina štetnika su mali sisavci koji čine šteu na način da kopajući tunele pod zemljom na taj način mehanički oštećuju korijenje i čine površinu travnjaka neravnom, oštećenjem korijenovog sustava nastaju ozbiljna oštećenja a kao posljedica je da biljka mijenja boju i na kraju uvene.Ptice i gliste spadaju među korisne životinje ali ipak čine štetu po travnjacima.gliste osim što izbacuju grumenčiće zemlj i time nagrđuju estetiku travnjaka i mehanički oštećuju korijen,ptice u potrazi za larvama kljucaju travnatu površinu i na taj način izravno oštećuju travni sklop, a dosta pridonose i širenju korova prenoseći sjemenke korova.

Tipulidae, veliki dugonogi komarci

najčešći su štetnici na livadama i travnjacima, razvoju komaraca pogoduje vlažno vrijeme tako da se u našim krajevima u velikom broju pojavljuju već u rano ljeto, blage zime također omogućuju pojavu velikog broja ovih insekata a sušne jeseni uveliko reduciraju nihov broj. Odrasli primjerci imaju izrazito duge noge i uska krila pa ga ne smijemo mješati sa komarcima koji pripadaju drugoj porodici a čija se ženka hrani ljudskom krvlju.

 • Simptomi napada - Larve ovih insekata se hrane isključivo korijenjem biljaka pa se i oštećenja manifestiraju u skladu sa tim,isprva se pojavljuju znaci slični onima koji se vide kod nedostatka vode a zatim biljke dobivaju slamnato žutu boju i na kraju ugibaju.
 • Suzbijanje - Prisutnost ovih ličinki u našem travnjaku možemo provjeriti na nekoliko načina, jedan od učinkovitijih je da skonemo sloj vel.25 x 25 cm debljine 3-5 cm,otkrivenu površinu zalijevamo slanom otopinom(2 kg soli na 10 L vode).Nakon tretiranja cca 30 min pojaqvljuju se ličinke (ako ih ima) i jednostavno ih prebrojimo.ako ih je više od 7 na toj površini možemo ih tretirati nekim od insekticida na bazi parationa.

Listorošci

ovi kukci pripadaju porodici Scarabeidae ili gundelji, najpoznatiji među njima su hrušt, ružičari lipanjski ili ljetnji hrušt. Aktivni su u rano proljeće,ženke nakon parenja polože jaja izravno u tlo te pritom traže rahliju zemlju oko korijena.Ubrzo se iz jaja izlegu ličinke (grčice)
sa smeđom glavom, hrane se korijenom i veoma su proždrljive te na taj način čine znatnu štetu. U stadiju ličinke ostaje 4 godine te nakon toga prelazi u stadij kukuljice,krajem ljeta nastaje odrasli hrušt koji ostaje pod zemljom te se u kasno proljeće slijed. godine pojavljuju krilati insekti

 • Simptomi - Ličinke ovih insekata se hrane podzemnim djelovima biljke a odrasli lišćem bjelogorice, pri jakom napadu ličinki korijenje je toliko oštećeno da se travnjak rola poput tepiha,kao simptomi ovih ličinki pojavljuju se na površini male travnjaka male okrugle površine odumrle trave smeđe boje,dobri pokazatelji pojave ličinki su ptice koje se u velikom broju pojavljuju, također čineći šteu na travnjaku, kljucajući ga u potrazi za njima.
 • Suzbijanje - Ličinke se teško suzbijaju sa obzirom da su pod zemljom, najbolje se pokazala metoda tretiranja insekticidima na bazi lindanau ljetnim mjesecima. Ptice i ostali prirodni neprijatelji mogu ovu vrstu u stadiju ličinki desetkovati.

Gryllotalpa vulgaris -Rovac - Mrmak

Živi u toplim predjelima i ozbiljan je štetočona,rado boravi u tlima bogatim humusom, laganim i pjeskovitim, zbog veličine 4-5 cm smatra se jednim od najvećih insekata. Žive u hodnicima koje kopaju pod zemljom ,na površini se pojavljuju u proljeće. Ženke legu oko 600 jajašaca i polažu ih oko pola metra dubine u tlu, ličinke se tijekom rasta hrane korijenom.

 • Simptomi - Ako na travnjaku primjetimo dijelove bez trave u rupe širine prsta,s hodnicima na površini to je to, rovac. Rovac pregriza korijenje i nadzemne djelove biljke krećući se plitkim kanalima po travnjaku, štetu koju čini odrasli rovac ne nastaju žderanjem biljke nego pregrizanjem biljaka.
 • Suzbijanje - djelotvorna metoda je da uništimo ženke prije nego odlože jajašca,hvataju se tako da na prikladnim mjestima stavimo posudice sa mješavinom motornoga ulja i karbola(otrov) s vodom,kemijom, prskanjem Lindanom ili zaprašivanje preparatom E - 605.

Mravi

Mravćeki su izrazito socijalizirane zajednice, iako postoji nekoliko podporodica unutar porodice sa različitim razvojnim stupnjevima zajednice svi su mravi socijalni insekti.

 • Simptomi - Najveću štetu čine gradnjom svojih mravinjaka uništavajući travnjak na mjestu gradnje mravinjaka,drugi način štete je estetski izgled i otežano održavanje terena sa mravinjacima
 • Suzbijanje - Mravinjaci se uglavnom javljaju na zapuštenim i loše održavanim travnjacima, znači redovitim i ispravnim održavanjem vrlo lako se i efikasno riješava problem.

Kišne gliste

Kišne gliste pripadaju porodici Lumbriciae koja obuhvaća oko 15 vrsta.Oduvijek se vode polemike o ulozi kišnih glista u travnjaku.
Neosporno je da gliste spadaju u skupinu korisnih organizama zbog:

 • pomažu izgradnju organskih tvari i time povećavaju sadržaj humusa u tlu.
 • praveći kanaliće u tlu rahle zemlju i time pomažu da sekorijen lakše razvija
 • povećavaju zračnost tla.

Postoji i druga strana koja govori suprotno:

 • katkad oštećuju listove finih trava
 • otežavaju košnju
 • brojne hrpice izbačene zemlje ružno izgledaju na njegovanom travnjaku.
 • potpomažu rast i razvoj korova.

Aktivnost glista traje od proljeća do jeseni , za toplijeg vremena produžava se do kasno u jesen.
Suzbijanje se provodi prvenstveno preventivnim metodama:

 • uklanjanjem pokošene sa travnjaka
 • snižavanjem pH vrijednosti dodavanjem pijeska
 • primjena fiziološki kiselih hranjiva

Talpa europea - Krtice

Hrane se glistama i ličinkama koje se nalaze ispod površine tla,znači da postoji izravna veza između aktivnosti glista i pojave krtica. Znate i sami kako hrpe izbačene zemlje "lijepo " izgledaju na travnjaku. One travnjk oštećuju posredno, štete nastaju kao posljedica aktivnosti za hranom.

Smanjivanje broja glista već navedenim mjerama održavanja ,kao i povećanim kretanjem po travnjaku, kroz mjere održavanja velika je vjerojatnost da ćemo izbjeći štete nastale aktiv. krtica. Svakako treba izbjegavati ubijanje ovih u osnovi korisnih životinja.Ako ih želimo otjerati možemo to učiniti pomoću za njih neugodnih mirisa ili električnih naprava koje prave krticama neugodne vibracije,a energiju dobivaju putem fotoćelija ili iz baterijskih uložaka.Ukoliko se desi da nas preko noći iznenadi hrpica zemlje trebamo je raširiti i dosijati travnu smjesu na to mjesto.

Rovak

Ovaj sisavac je dvostruko veći od poljskoga miša i hrani se podzemnim djelovima biljaka,za razliku od krtica čiji su hodnici okrugli od rovka su ovalni i sežu duboko u zemlju. Suzbijanje možemo riješiti tako da puštamo sagorjele plinove iz automobila u rupe ili u proljeće i jesen kada je smanjena ponuda hrane postavljanjem otrovnih mamaca

Puževi

Prave štetu jer se hrane listovima trave i u slučaju masovnije navale treba ih odstraniti sa travnjaka.Ako ste dovoljno brzi možete ih pohvatati i jednostavno prebaciti susjedu u dvorište. Za one malo sporije i koji imaju velike površine mogu upotrijebiti neke od kemijskih sredstava. Djelotvorno je ukopavanje posudica napunjene sa pivom,koje ih neodoljivo privlači (krasna smrt, utopiti se u pivu).


Tagovi

Zaštita bilja Hortikultura Insekti