Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotične biljke
  • 25.04.2022. 15:00

Muholovke su hirovite, zahtijevaju brigu, optimalne uvjete i poseban tip supstrata

Osjetljiva je na pretjerano zalijevanje, ali i sušu, a ne podnosi ni presuh ili prevlažan zrak. Kako ih njegovati i razmnožavati?

Foto: Depositphotos/vishkovica
  • 11.515
  • 215
  • 0

Biljka muholovka, venerina muholovka ili mesožderka su predatorske biljke koja hvataju svoje žrtve uz pomoć ljepljivih kapljica na lišću. Obično se kod nas može pronaći Dionaea muscipula. Vrsta potječe iz močvarnih područja gdje nije bilo visoke vegetacije što im je omogućavalo da budu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

I pored toga što plijene svojim izgledom, pravi je lovac na muhe i druge kukce.

List je pretvoren u kliješta za hvatanje, a na rubu se nalaze dlačice s ljepljivom rosom koja svojim mirisom privlači insekte. Kada slete na list, on se zatvori, a žrtvu probavlja uz pomoć enzima iz rose. Ostaje zatvoren sve dok ne probavi hranjive tvari i ostane samo hitinski oklop tijela insekta. Tek nakon toga se otvara i čeka sljedeću žrtvu.

Zahtjevi za uzgajanje

Muholovke su hirovite, zahtijevaju brigu, optimalne uvjete i poseban tip supstrata. To su močvarne biljke i odgovara im rahli, lagani supstrat koji je slabo kiseo. Optimalno zemljište je mješavina tri dijela treseta, dva dijela kvarcnog pijeska i jednog dijela perlita.

Posudu postavite na osunčano, svijetlo i prozračno mjesto, ali ne smije biti direktno izložena Suncu jer na listovima nastaju opekotine. Ne podnosi sjenu.

Optimalna temperatura za njen rast je ispod 18ºC. Tijekom zime temperatura treba biti između 7 i 10ºC.

Osjetljiva je na pretjerano zalijevanje, ali i sušu, a ne podnosi ni presuh ili prevlažan zrak. Zbog toga se često uzgaja u staklenim posudama čije stijenke formiraju stalnu mikroklimu u unutrašnjosti s vlažnošću zraka iznad 60 posto. Najbolje je zalijevati kišnicom ili destiliranom vodom. Ne voli ni kada se zalijeva po listovima.

Trik kojem pribjegavaju uspješni uzgajivači je da na dno staklene posude stave mahovinu, a na nju podložak na koji postave posudu s biljkom. Zalijevaju mahovinu i dodaju vodu u podložak. Tako osiguraju dovoljnu vlažnost zraka i supstrata. Posuda ne smije biti previsoka. Najbolje će joj odgovarati one iz koje listovi izviruju. Staklene ne postavljajte na mjesto koje je direktno izloženo Suncu. Najbolje će rasti kad sama lovi insekte. Tijekom zime ne pada u zimski san, ali se njen rast usporava.

Presađivanje i razmnožavanje

Termin za presađivanje je jednom tijekom jedne ili dvije godine u proljetnom periodu. Nakon kupovine ih nije potrebno presađivati, jer je najvažnije da se priviknu na novu sredinu. Česta je pojava da poslije presađivanja odbaci listove, ali se brzo oporavi.

Razmnožava se dijeljenjem, lisnim reznicama i sjemenom. Najčešći i najpouzdaniji način je dijeljenje biljke i to se primjenjuje kod vrsta koje formiraju nove biljčice iz starog grma.


Tagovi

Muholovka Biljka muholovka Dionaea muscipula Biljka mesožderka Venerina muholovka Egzotična biljka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong