Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oleandar
  • 18.08.2019. 12:00

Mirisni, ali otrovni oleandar - višebojni cvjetni grm

Oleandar je prekrasni cvjetni grm koji može narasti do dva-tri metra. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, nježnih boja: bijeli, ružičasti, crveni, narančasti. No s oleandrom oprezno!

Foto: Miodrag Palić
  • 6.013
  • 97
  • 0

Čovjek se, kažu, najbolje osjeća i odmara u okruženju cvijeća i zelenila. Zato se cvijeće sije i sadi ispred kuće, ali isto tako se njeguje i u kući. Bračni par Stanko i Milica Šošić su poljoprivredni umirovljenici i svoje starosne godine sada provode u povrtnjaku i na cvjetnoj okućnici.

Njihova kuća puna je sobnog cvijeća (30-ak vrsta), a u dvorištu je više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka. 

Cvijeće je ogledalo kuće

Za njih je, kažu, cvijeće ogledalo kuće. Posebno vode računa o periodu cvjetanja njegovanih biljaka. "Sijemo i sadimo biljke koje cvjetaju jedna za drugom, tako da imamo rascvjetali vrt tijekom cijelog ljeta," naglašava Stanko.

Supružnici su podijelili posao. Stanko više brine o zalijevanju i šišanju trave, kao i o zaštiti od bolesti i štetnika, a Milica o razmnožavanju i uklanjanju precvjetalih pupoljaka. Milica najviše uživa u njegovanju i razmnožavanju oleandra, a Stanko je više naklonjen zimzelenom i listopadnom ukrasnom drveću, kao i funkcioniranju kamene vrtne fontane, koju je sam zazidao.

U dvorištu je zastupljeno više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka

Cvjetovi oleandra su mirisni, a listovi otrovni

Oleandar je prekrasni cvjetni grm koji može narasti do dva-tri metra. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, nježnih boja: bijeli, ružičasti, crveni, narančasti. Lišće, nalik na vrbu, može biti zeleno ili prošarano bijelim pjegama. Cvjeta od lipnja do listopada.

Upozorenje: Stablo i list oleandra su vrlo otrovni i ako se konzumiraju, mogu uzrokovati kardiovaskularne smetnje, pa čak i smrt ljudi i životinja!

Redovno zalijevanje i presađivanje biljaka

Oleandar se ljeti njeguje u dvorištu ili na terasi, uz mogućnost dobrog provjetravanja zraka. Zimi zahtijeva prohladno mjesto s temperaturom od dva do šest stupnja Celzijusa. Tijekom ljetnih mjeseci se zalijeva redovno, a u zimskim - umjereno. Tijekom zime biljke zalijevati na 20 dana odstajalom mlakom vodom bez vapna, u koju se dodaju tekuća gnojiva za cvjetnice.

Oleandar se presađuje jednom u dvije-tri godine, obično u ožujku u lončanicu za dva-tri broja veću od prethodne. Zemlja za presađivanje se sastoji od komposta, ilovače, treseta i pijeska u odnosu 2:1:1:1.

Stablo i list oleandra su vrlo otrovni!

Jesensko orezivanje oleandra

Oleandar se orezuje u jesen poslije precvjetavanja. Grančice s pupoljcima se ostavljaju, a one koje su previše narasle se orezuju na polovicu. Rez mora biti ukoso, točno iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka. Bočni izdanci se režu na deset centimetara. Orezivanje se obavlja u rukavicama jer je i sok oleandra otrovan.

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama

Oleandar možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na sljedeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dvije godine i dužine 20 do 25 centimetara. "Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorjenjivanje, izmiješan od jednakih dijelova pijeska i treseta. Možete dodati i hormon za pospješivanje ukorjenjivanje. Reznicu zasadite u kompost i redovno umjereno zalijevajte da se kompost ne isuši," objašnjava gospođa Milica.


Tagovi

Oleandar Uzgoj cvijeća Cvjetanje oleandra Reznice


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.