Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oleandar
  • 18.08.2019. 12:00

Mirisni, ali otrovni oleandar - višebojni cvjetni grm

Oleandar je prekrasni cvjetni grm koji može narasti do dva-tri metra. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, nježnih boja: bijeli, ružičasti, crveni, narančasti. No s oleandrom oprezno!

Foto: Miodrag Palić
  • 6.037
  • 97
  • 0

Čovjek se, kažu, najbolje osjeća i odmara u okruženju cvijeća i zelenila. Zato se cvijeće sije i sadi ispred kuće, ali isto tako se njeguje i u kući. Bračni par Stanko i Milica Šošić su poljoprivredni umirovljenici i svoje starosne godine sada provode u povrtnjaku i na cvjetnoj okućnici.

Njihova kuća puna je sobnog cvijeća (30-ak vrsta), a u dvorištu je više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka. 

Cvijeće je ogledalo kuće

Za njih je, kažu, cvijeće ogledalo kuće. Posebno vode računa o periodu cvjetanja njegovanih biljaka. "Sijemo i sadimo biljke koje cvjetaju jedna za drugom, tako da imamo rascvjetali vrt tijekom cijelog ljeta," naglašava Stanko.

Supružnici su podijelili posao. Stanko više brine o zalijevanju i šišanju trave, kao i o zaštiti od bolesti i štetnika, a Milica o razmnožavanju i uklanjanju precvjetalih pupoljaka. Milica najviše uživa u njegovanju i razmnožavanju oleandra, a Stanko je više naklonjen zimzelenom i listopadnom ukrasnom drveću, kao i funkcioniranju kamene vrtne fontane, koju je sam zazidao.

U dvorištu je zastupljeno više od pedesetak cvjetnih i drvenastih ukrasnih biljaka

Cvjetovi oleandra su mirisni, a listovi otrovni

Oleandar je prekrasni cvjetni grm koji može narasti do dva-tri metra. Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki, nježnih boja: bijeli, ružičasti, crveni, narančasti. Lišće, nalik na vrbu, može biti zeleno ili prošarano bijelim pjegama. Cvjeta od lipnja do listopada.

Upozorenje: Stablo i list oleandra su vrlo otrovni i ako se konzumiraju, mogu uzrokovati kardiovaskularne smetnje, pa čak i smrt ljudi i životinja!

Redovno zalijevanje i presađivanje biljaka

Oleandar se ljeti njeguje u dvorištu ili na terasi, uz mogućnost dobrog provjetravanja zraka. Zimi zahtijeva prohladno mjesto s temperaturom od dva do šest stupnja Celzijusa. Tijekom ljetnih mjeseci se zalijeva redovno, a u zimskim - umjereno. Tijekom zime biljke zalijevati na 20 dana odstajalom mlakom vodom bez vapna, u koju se dodaju tekuća gnojiva za cvjetnice.

Oleandar se presađuje jednom u dvije-tri godine, obično u ožujku u lončanicu za dva-tri broja veću od prethodne. Zemlja za presađivanje se sastoji od komposta, ilovače, treseta i pijeska u odnosu 2:1:1:1.

Stablo i list oleandra su vrlo otrovni!

Jesensko orezivanje oleandra

Oleandar se orezuje u jesen poslije precvjetavanja. Grančice s pupoljcima se ostavljaju, a one koje su previše narasle se orezuju na polovicu. Rez mora biti ukoso, točno iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka. Bočni izdanci se režu na deset centimetara. Orezivanje se obavlja u rukavicama jer je i sok oleandra otrovan.

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama

Oleandar možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na sljedeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dvije godine i dužine 20 do 25 centimetara. "Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorjenjivanje, izmiješan od jednakih dijelova pijeska i treseta. Možete dodati i hormon za pospješivanje ukorjenjivanje. Reznicu zasadite u kompost i redovno umjereno zalijevajte da se kompost ne isuši," objašnjava gospođa Milica.


Tagovi

Oleandar Uzgoj cvijeća Cvjetanje oleandra Reznice


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]