Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja maćuhica
  • 29.10.2013. 19:45

Maćuhica - zimski ukras vrta

Maćuhice započinju sa cvatnjom, pa u lijepom cvijetu možemo uživati tijekom cijele jeseni i zime, sve do početka pojave visokih ljetnih temperatura.

Foto: RGBStock.com
  • 2.789
  • 119
  • 0

Baš kada većina biljaka prestaje cvasti, šarene maćuhice započinju svoju cvatnju te prkose i najoštrijoj zimi. Štandovi su sada prepuni maćuhica svih mogućih boja i varijeteta, jer upravo će one u tmurne dane oplemeniti svaku okućnicu i balkon. U lijepom cvijetu možemo uživati tijekom cijele jeseni i zime, pa sve do početka pojave visokih ljetnih temperatura.

Maćuhica je dvogodišnji cvijet i vrlo je otporna na hladnoću i niske temperature. Možete ju posaditi u bilo koji tip tla, na razmak od 20 do 30 centimetara na sunčana mjesta, a isto tako dobro uspijeva na polusunčanim mjestima gdje naraste do svoje visine od 10 do 20 cm visine, ovisno o sorti. Nakon sadnje potrebno je zalijevanje ako je sušno razdoblje.

U vrijeme cvatnje biljci treba redovito odstranjivati ocvalo cvijeće kako bi cvjetala duže. Iako ih možete sijati iz sjemena, jednostavnije je kupiti već gotovu sadnicu, cijena im je samo tri kune. Javljaju se u širokoj paleti boja - bijele, žute, narančaste, ružičaste, crvene, grimiznocrvene, plave, modre, ljubičaste. Postoje i crne maćuhice, ali ako bolje pogledate, vidjet ćete da je riječ o tamnoljubičastoj nijansi. Možete birati krupnocvjetne i sitnocvjetne maćuhice s malim cvijetom, ali vrlo bogate. Ove prekrasne cvjetnice u svakom vrtu omogućuju postizanje željene boje i živahnosti. Čine jedinstvene cvjetne kreacije u kombinacijama s raznim vrstama drveća, grmlja, ali i cvijeća kao što su ciklame, jaglaci i tratinčice. Maćuhice su vrlo lijepe i u kombinaciji s lukovičastim cvijećem, a sitnocvjetne maćuhice su posebno pogodne kao pokrivač tla tijekom hladnih mjeseci.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Maćuhica

Maćuhica

Sinonim: - | Engleski naziv: Heartsease | Latinski naziv: Viola tricolor

 - Više [+]

Tagovi

Maćuhica Viola tricolor Cvatnja Cijena Zimski ukras Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]