• OPG Francetić
  • 25.09.2016. 13:30

Ljubav prema korisnom bilju bila je presudna

"Po mojem mišljenju biljka koja je neiscrpan izvor ljekovitosti je kopriva. Upravo zbog toga što čisti čitavi organizam te posjeduje puno minerala i željeza koji je jako bitan za čovjekov organizam", istaknuo je Antun Francetić.

  • 1.665
  • 191
  • 0

Ljubav prema prirodi i ljekovitom bilju bila je presudna da Antun Francetić odluči otvoriti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Kako je nastala ta ljubav? Nastala je odrastanjem na selu, a njegovi roditelji su skupljali ljekovito i začinsko bilje koje su prodavali otkupnim stanicama, i on je sudjelovao u tome. Tako je prvotna želja i ljubav prema bogatstvu prirode postala stvarnost.

Antun Francetić je otvorio OPG Francetić koji posluje od 2007. godine. Većinu godine Antun Francetić u svom OPG-u radi sam, ali tijekom sezone u proizvodnji mu pomaže sezonska radna snaga.

Velik broj biljaka s velikim djelovanjem

Neke od glavnih biljaka koje koristi su: kadulja, majčina dušica, matičnjak, kamilica, kopriva, bazga, menta, maslačak, bosiljka, peršin, origano, slatki pelin, miloduh, čičak, gavez, valerijana, neven itd. To ukazuje na velik broj biljaka koje imaju veliko djelovanje.

Neiscrpan izvor ljekovitosti - kopriva

"Prema mojem mišljenju biljka koja je neiscrpan izvor ljekovitosti je kopriva. Upravo zbog toga što čisti čitavi organizam te posjeduje puno minerala i željeza koji je jako bitan za čovjekov organizam", istaknuo je Antun Francetić.

Biljke su smještene na području Zagrebačke županije te ih je jako teško održavati jer se sve obrađuje ručnim radom. Najzahtjevnija biljka za održavanje je menta, a najlakša melisa (matičnjak). Antun Francetić je poznat po svojim zdravim i kvalitetnim eko čajevima.

Eko čajevi - izrada ručnim radom

"Najveća prednost eko čajeva je izrada ručnim radom. Razlika između eko čajeva i običnih čajeva je u tome što nema pesticida i ostalih primjesa (nečistoće drugih trava). Kod nas u Hrvatskoj vrlo malo, otprilike 2%. Danas jako malo ljudi pije čajeve i nisu svjesni važnosti i vrijednosti eko čajeva. Po mojem mišljenju najzdraviji je čaj od koprive. Proces do nastanka idealne vrećice čaja traje cijelu sezonsku godinu (8 mjeseci)."

Čaj umjesto šećera zamijeniti medom i stevijom

Na pitanje treba li se piti čaj sa šećerom Antun Francetić odgovara: "Ni ne pomisliti piti čaj sa šećerom već se odlučiti za med i steviju - prirodna sladila. Na neki način najljekovitiji čaj je čaj od koprive jer čisti i stimulira organizam, umiruje ga i pravi je nadomjestak željeza i minerala".

Proizvodnja i bučinog ulja

Svestranost Antuna Franetića vidi se po tome što proizvodi i bučino ulje. "Glavna djelotvornost bučinog ulja i sjemenki je supstanca cink. Ulje se dobiva prešanjem i kuhanjem sjemenki, te vrijeme trajanja za dobivanje litre čistog hladnog prešanog ulja je otprilike sat vremena", naglašava Antun. Suživost s prirodom je zdrav i zanimljiv. A najzanimljivije u prirodi je otkriva Antun miris, ljepota te korist bilja.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Pročitaj više »

Tagovi

Antun Francetic Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo OPG Francetic Kadulja Majcina dusica Maticnjak Kamilica Kopriva Bazga Menta Maslacak Bosiljka Persin Origano Miloduh Cicak Gavez Valerijana Neven Melisa Cink


Autorica

Jelena Hendić

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!