Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaglac
  • 18.03.2020. 07:30

Ljekovita svojstva jaglaca - skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Poznato je da su cvjetovi jaglaca jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj. Od korijena i rizoma se također prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija dišnih puteva, a osobito dobro djeluje kod bronhitisa. 

Foto: JumpStory
  • 10.963
  • 180
  • 0

Jedan od prvih vjesnika proljeća su i jaglaci koji kod većine bude sreću o dolasku lijepog vremena. No, mnogi se gotovo nikada ne zapitaju o ljekovitosti ove biljke. Obični jaglac (Primula vulgaris) je vrsta koja se kod nas javlja nešto češće od ljekovitog jaglaca ili jagorčike (Primula veris, naslovna fotografija), a obje vrste imaju ljekovita svojstva, iako obični nešto manje.

Ovo se bilje nalazi posvuda u prirodi - od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je podsjetiti na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i liječenju raznih bolesti.

Skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Poznato je da su cvjetovi jaglaca jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korijena i rizoma se također prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija dišnih puteva, a osobito dobro djeluje kod bronhitisa. 

Čaj od korijena pomaže u smanjenju glavobolje, djeluje umirujuće i smanjuje nervozu, liječi nesanicu, vrtoglavicu i nesvjesticu. Također se koristi za liječenje bolesnih bubrega i reumatizma.

Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvatnje se postotak vitamina povećava, sve do travnja. Mladi listovi se mogu jesti kao salata, stavljati u juhe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv proljetnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama.

Oprez pri konzumaciji zbog saponina

Kod upotrebe jaglaca postoje ograničenja jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Također, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje.

Vole polusjenovite položaje i vlagu

Jaglac je izuzetno otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će tijekom cvatnje dobiti dovoljno svjetla, a kasnije kad prođe razdoblje cvjetanja i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Rani (ljekoviti) jaglac bolje će uspijevati na područjima sličnijim njegovu prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jaglace je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.

Jaglaci su također dobar izbor za prozorske daske te svjetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od 5 do 18°C. Za sobne uvjete najbolji odabir su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides i Primula grandiflora.


Tagovi

Jaglac Ljekovitost jaglaca Primula vulgaris Primula veris Čaj protiv kašlja Vitamin C Jestivo cvijeće Jestivo bilje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sklopu konferencije Lanci Održivosti - Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, priča o benefitima zadrugarstva, ali i o primjerima uspješnih praksi u Hrvatskoj, i vani. Želite znati više o temi, podijeliti svoje iskustvo i... Više [+]