Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 03.01.2023. 18:00

Ljekovita medna otopina od borovih iglica - nije isto što i borov med

Odlična je za doručak, primjenu u u kulinarstvu, a u narodnoj medicini se koristi kod upale grla, kašlja i protiv sluzi u plućima.

Foto: Depositphotos/laciatek
  • 5.807
  • 305
  • 0

Iglice bora su nam dostupne tijekom cijele zime, a pored mirisa one su izuzetno ljekovite. Bogate su vitaminom C, a odlično su sredstvo za iskašljavanje. Možemo ih iskoristiti da napravimo mednu otopinu koja se koristi u kulinarstvu i narodnoj medicini uz savjetovanje s liječnikom..

Ublažava upalu grla, smiruje kašalj i uklanja sluz iz dišnih organa. Ona nije isto što i borov med, ali zadržava ista ljekovita svojstva i okus.

Laka priprema

Najteži dio je prikupiti borove iglice s drveta koje raste što dalje od prometnica. Mogu se koristiti i iglice drugih četinjača, ali treba izbjegavati tisu, jer imaju otrovnost za ljude, i neke sorte ukrasnih borova koji mogu izazvati pobačaj kod trudnica.

Kako pripremati ljekovite pripravke od bora?

Nakupljeni naramak iglica obradite. Odrežitw im donji dio kojim su vezane za drvo i zatim operite. Ostavite da se ocijede i posušite od kapljica vode. S njima napunite tri četvrtine staklene tegle, a zatim prelijte medom po vašem izboru.

Ako želite okus limuna dodajte koju kriškicu ovog agruma. Dugom žlicom promiješajte kako bi uklonili zaostali zrak. Kada se malo slegne dodajte još meda da potpuno sve prekrije i dobro zatvorite teglu. Ostavite nekoliko dana do nekoliko tjedana, oko 40 dana. Povremeno okrenite teglu nekoliko puta kako bi izmiješali sadržaj.

Koristi se i za obloge

Med će promijeniti boju, a spremna otopina se procijedi i čuva u čistoj tegli. Možete ju dodavati u čaj, napitke, jesti za doručak ili koristiti za pripremu kolača.

Kod kašlja ili upale grla uzima se žlica ili ujutro radi preventive uzmete po žličicu. Koristi se i za oblog vrata kod grlobolje.


Tagovi

Med Borove iglice Medna otopina Med od bora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.