AgroKlub.com

\

Ukrasno i ljekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ukrasno i ljekovito bilje » Korijandar kao predusjev ozimim žitaricama

Korijandar kao predusjev ozimim žitaricama

Korijandar

Korijandar kao predusjev ozimim žitaricama

Datum: 24.12.2017. 07:30

Kategorija:

Ukrasno i ljekovito bilje

Korijandar je dobar predusjev za ozime strne žitarice jer rano napušta parcelu.

Korijandar se uzgaja radi sjemena, a prinosi se kreću od 1.000 do 2.000 kilograma po hektaru. Najbolje rezultate daje na plodnim zemljištima i na istoj parceli se može uzgajati tri godine.

Dobri predusjevi korijandaru su strne žitarice, okopavine i mahunarke, a on je dobar predusjev za ozime strne žitarice jer rano napušta parcelu.

Priprema i sjetva korijandara

Osnovna obrada zamljišta obavlja se u jesen, na 30-35 centimetara. Sa predsjetvenom pripremom počinje se rano u proljeće. Okvirne potrebe za hranjivima su: 60-70 kg/ha dušika, 60-80 kg/ha fosfora i 60 kg/ha kalija.

"Korijandar se sije u ožujku, a najkasniji rok sjetve je sredina travnja. Sije se u redove, na razmak od 25 cm ili 40-50 cm. Dubina sjetve je 3-4 cm. Za sjetvu se koriste žitne sijačice uz zatvaranje ulagača, a broj zatvorenih ulagača ovisi o međurednom razmaku. Količina sjemena kreće se od 15-20 kg/ha", kaže stručnjak za ratarstvo Milenko Đurić.

Zaštita i njega korijandara

Herbicidi na bazi linurona koriste se poslije sjetve, prije nicanja i poslije nicanja u fazi rozete. Za uskolisne korove preporučuju se preparati na bazi Fluozifop-p-butila. Kada je riječ o njezi, preporučuje se dva puta međuredno kultiviranje, ukoliko je sjetva obavljena na 40-50 cm.

Žetva korijandara

Žetva korijandara obavlja se krajem srpnja, početkom kolovoza. Većina plodova tada je tamne boje. Korijandar neravnomjerno sazrijeva, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Sjeme korijandara, zbog kog se i uzgaja (Foto: PDPics / Pixabay)

"Žetva se može obaviti dvofazno i to kada je 50% plodova zrelo. Usjev se pokosi, prosuši, a poslije dva do tri dana vrši se kombajnom sa podizačima. Jednofazna žetva se vrši kada je 75% plodova zrelo. Koriste se žitni kombajni, na kojima se vrši podešavanje vjetrova i razmaka između bubnja i podbubnja", objašnjava Đurić.

Sjeme korijandara je prije skladištenja potrebno osušiti na 12% vlage, a to se može napraviti i na suncu.

Korijandar

Korijandar

Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka. Smatra se da je korijandar... Pročitaj više »

Foto: Forest and Kim Starr/Flickr

Broj pregleda članka: 1191; Uspješnost članka: 67.55

Tagovi: Sjetva, Uzgoj, Njega, Predusjev, Strne žitarice, Korijander

Ključne riječi članka: korijandar, kao, predusjev, ozimim, zitaricama, korijandara, žetva, korijandar, vrši, plodova, poslije, sjetve


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.