Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 06.10.2013. 08:00

Kopriva najkorisniji korov

Kopriva je najkorisniji korov s ljekovitim svojstvima

  • 3.308
  • 348
  • 0

U najvećem broju slučajeva, susret sa koprivom ostaje nam u ružnom sjećanju, pa je prilikom susreta najradije obilazimo. No, kada bi je malo bolje poznavali, ne bi se prema njoj neprijateljski odnosili. Od davnine, kopriva se koristila u prehrani, a posebice tijekom ratova kada je jedino ona uspijevala. Mnogo je vremena prošlo dok se nisu otkrila i njena ljekovita svojstva, kojih ima znatan broj. Kako kopriva veoma dobro uspijeva na svim našim područjima, veoma ju je lako naći i to u dovoljnim količinama. Za hranu se koristi samo lišće i vrhovi mlade stabljike. Kako ne bi osjetili njena ratoborna i obrambena svojstva, potrebno ju je brati rukavicama. Nije dobro brati koprivu koja raste neposredno uz prometnice zbog zagađenja prašinom i ispušnim plinovima.

Vjerovanje o blagotvornom djelovanju koprive potpuno je opravdano. Ona se smatra svestranim lijekom jer djeluje povoljno kod anemije, smetnje probavnih organa, reumatizma, ateroskleroze, tuberkuloze pluća, bubrežnih smetnji, migrene. Veoma je dobro i njeno antibakterijsko djelovanje jer meso i riba uvijeni u listove koprive i bez hladnjaka mogu duže vrijeme ostati svježi. Posebno ljekovit je sok od mlade koprive. U ravničarskim krajevima ona se koristi veoma često kao hrana za svinje, goveda i perad. U industriji se koristi za dobivanje tekstilnih vlakana, klorofila i u farmaciji te kozmetici.

U medicini koristi se svježa i sušena za pripravku čajeva za mnoge bolesti. Svi koji pripravke od koprive koriste kao lijek, veoma brzo o njoj mijenjaju mišljenje i smatraju je pravim eliksirom zdravlja. Stoga nemojte se bojati te naoko goropadne biljke jer je to samo prvi utisak. Kada je bolje upoznate rado ćete se s njom družiti. Biljke, prema kojima osjećamo nelagodu ili odbojnost, ne treba a priori odbaciti, već je puno bolje upoznati se s njima i o njihovim svojstvima.


Tagovi

Kopriva Ljekovitost Korov Korisna biljka


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]