Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kale
  • 06.03.2021. 09:00

Kala - profinjeni cvjetovi za zatvoreni i otvoreni prostor

Razmnožava se u proljeće, dijeljenjem rizoma. Tijekom vremena, kala će formirati skupine rizoma koji se vrlo lako mogu podijeliti na manje dijelove. Sjetva sjemena je također moguća, ali nije uobičajena.   

Foto: Depositphotos/wollertz
  • 3.980
  • 79
  • 0

Kala (Zantedeschia sp.), porijeklom je iz južne Afrike. Njezini spektakularni cvjetovi bogatih boja oduševljavaju svojom profinjenošću. Duge su cvatnje i blago slatkastog, ugodnog mirisa, te su vrlo popularni u aranžmanima, posebice u vjenčanim buketima.

Njezin dolazak u Europu nije točno preciziran, ali prve ilustracije kale iz pariškog kraljevskog vrta datiraju iz 17. stoljeća. Cvjetovi su karakterističnog izgleda za porodicu Araceae. Brakteja (pricvjetni list) okružuje cvat, bijelo žuti klip. Cvatu u širokoj paleti boja, od bijele, svijetlo roze do tamno bordo boje, dok se hibridi pojavljuju u dramatičnim bojama od žute, narančaste do crne. Listovi su sabljasti, sjajni i glatki. Biljka kale naraste između 30 do 75 cm.

Uzgoj na otvorenom

Pogoduje im uzgoj na osunčanom mjestu ili u polusjeni. Odgovara im humusom bogato tlo, dobre drenaže. Tlo treba održavati vlažnim, ali i paziti da ne dođe do truljenja korijena. Nisu osobito zahtjevne, te su idealne za močvarne vrtove, ali mogu početi truliti kod odveć vlažnog tla. Mogu se smještati pored vrtnih jezeraca, kao rubne biljke te u posudama. Idealna temperatura jest oko 26°C. Kod temperatura nižih od 10°C, biljke prelaze u stadij mirovanja. U toplijim područjima, kala može preživjeti zimu, no u hladnijim, rizomi se trebaju izvaditi i posaditi ponovno na proljeće.

Vade se prije prvog mraza, a čuvaju na temperaturi između 10 do 15°C, na suhom i tamnom mjestu. Rizomi se sade tek nakon što prođe opasnost od mraza, pa se iz tog razloga može tretirati kao jednogodišnja biljna vrsta. Sade se na 10 cm dubine i 30 cm razmaka, a zatim ih je potrebno zaliti. Proporučuje se malčiranje, kako bi se spriječio rast korova i sačuvala vlažnost tla. Dva tjedna nakon sadnje, trebali bi se pojaviti prvi izdanci. Ovisno o kultivaru i vremenu sadnje, cvatnja bi trebala biti nakon 12 do 16 tjedana.

Cvatnja je sredinom ljeta i rane jeseni, a traje oko 3 do 8 tjedana. Razdoblje ovisi o temperaturi, varijetetu i količini osvjetljenja. Tijekom cvatnje, kalu se prihranjuje sporo otpuštajućim gnojivom. Potpuno otvoreni cvjetovi režu se škarama ujutro ili popodne, a mogu dugo ostati u vazi, do oko 2 tjedna. Nakon cvatnje, uklonite uvenule cvjetove, a listove ostavite. Time će se fotosintezom sakupiti dovoljno Sunčeve energije za pretvorbu u hranjiva u rizomu za iduću sezonu.

Razmnožava se u proljeće, dijeljenjem rizoma. Tijekom vremena, kala će formirati skupine rizoma koji se vrlo lako mogu podijeliti na manje dijelove. Sjetva sjemena je također moguća, ali nije uobičajena.   

Uzgoj u zatvorenom

Briga za kalu u zatvorenom je slična kao i na otvorenom. Rizomi se sade u rastresit i ocjedit supstrat, bogat hranjivima. Vlažnost mu treba biti postojana, jer se supstrat u posudama brže suši u odnosu na tlo na otvorenom. Pripazite na pojavu ušiju i tripsa. Prihrana treba biti tijekom cvatnje kako bi se stimuliralo rast cvjetova. U jesen smanjite količinu zalijevanja i omogućite biljci da uvenu listovi, te uklonite uvenule cvjetove. Time će se rizom dovesti u stadij mirovanja, koji treba trajati par tjedana. Krajem zime, posadite rizome u supstrat uz redovito zalijevanje kako bi se potaknuo novi rast.

Kada primjetite da je posuda pretijesna, tada je vrijeme za presađivanje. To se može opaziti i tako što biljke u takvim uvjetima teže napreduju. Nakon presađivanja, supstrat održavajte vlažnim.

Kala je otrovna za ljude i kućne ljubimce, ukoliko dođe do gutanja njenih dijelova. Simptomi trovanja su iritacija usta, teškoće s gutanjem i povraćanje, pa je u tom slučaju potrebno posjetiti liječnika odnosno veterinara.


Tagovi

Kala Zantedeschia sp. Jednostavan uzgoj Rizomi


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.