Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasni luk
  • 28.08.2021. 13:30

Kako uzgojiti ukrasni luk?

Ukrasni luk se osim kao dekorativna uzgaja i kao medonosna biljka koja privlači pčele. Odlikuje se brojnim vrstama koje se razlikuju po boji, obliku cvjetova, visini i obliku cvjetnih glavica.

Foto: Depositphotos/PromesaStudio
  • 7.705
  • 214
  • 1

Zbog zanimljivih cvjetnih glavica i velikih listova, ukrasni luk (Allium sphaerocephalon L.) se posljednjih godina može vidjeti u dvorištima i vrtovima. Poput češnjaka i ova vrsta pripada rodu Allium. Vrsta s loptastom cvjetnom glavicom je Allium giganteum L. vodi porijeklo iz Srednje Azije i smatra se najdekorativnijom vrstom ukrasnog luka. Osim dekorativne uloge, koristi se za pripremu prirodnih preparata za zaštitu bilja od štetnika. Posebno je efikasan protiv raznih vrsta moljaca. Cvjetovi privlače pčele i zbog toga ga uzgajaju pčelari.

Sadnja i njega ukrasnog luka

Ukrasni luk ima skoro iste zahtjeve kao češnjak. Najčešće se sadi u grupama po nekoliko biljaka. Tako dolazi do izražaja ljepota cvjetnih glavica. Ne treba ga saditi pored biljnih vrsta koje su jaki kompetitori, jer ga mogu potisnuti. Na istom mjestu može da se sadi najviše dvije godine. Poslije toga je potrebno promijeniti mjesto sadnje.

Odabrati osunčane terene. Za sadnju izbjegavati sjenovita mjesta. Dobro će rasti i kada je u polusjeni. Za sadnju odabrati rahlo zemljište s dobrim vodno-zračnim režimom. Ne podnosi suvišnu vlagu. Dobro uspijeva poslije kupusnjača, mahunarki i krastavca. Krumpir, rajčica i ostale vrste lukova su loši predusjevi za ukrasni.

Sadnja se obavlja sjemenom i sadnjom lučica. Sjetva sjemena je rjeđe zastupljena. U tom slučaju treba sjeme potopiti u vodu tijekom noći. Sjemenke koje plutaju su šture ili oštećene. Njih odbacujemo. Sjetva se obavlja u dobro pripremljeno tlo na dubinu od 5 cm. Sije se tijekom jeseni, najmanje mjesec i pol dana prije pojave mraza.

Najčešće se sade lučice ukrasnog luka. Dubina sadnje se kreće od 10 do 30 cm. Potrebno je da sloj zemlje kojim ih prekrivamo bude debeo koliko je visina posađene lučice. Razmak između njih ne smije biti manji od 15 cm. Biljke ne smiju biti posađene pregusto. Treba im dati prostor da se dobro razviju. Ovisno o sorti, razmak između lučica koje sadimo može biti do 40 cm. Mogu se uzgajati i u lončanicama koje su dovoljno duboke. Prilikom sadnje dobro je u sadne jame ili kanaliće dodati organsko gnojivo. Za sušnog perioda biljke zalijevati i prihranjivati. Poslije precvjetavanja pustiti listove da sami uvenu.

Različite vrste ukrasnog luka

Mnogobrojni su pripadnici ukrasnog luka koji se razlikuju po visi, veličini listova, boji, obliku cvjetova i veličini cvjetnih glavica. Osim ukrasnog, s karakterističnim loptastim cvjetnim glavicama koje su ljubičasto obojene, u posljednje vrijeme je vrlo popularan Zlatni ukrasni luk. Odlikuje se zvjezdastim cvjetovima zlatnožute boje. Cvjetne drške dostižu visinu od 25 cm. Cvate sredinom ljeta. Odlično podnosi hladovinu.

Onaj s cvjetovima u obliku zvončića cvjeta početkom srpnja. Njegovi cvjetovi imaju boju crvenog vina.

Napuljski ukrasni luk ima bijele cvjetove. Cvjetna glavica je rastresitija i nema formu lopte. Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Dobro uspijeva na osunčanim terenima. Ne podnosi tla sa suviškom vode.

Na ukrasnom luku se javljaju iste bolesti kao i na češnjaku: plamenjača, pepelnica, hrđa, trulež. Od štetnika najčešće ga napada lukova muha.


Tagovi

Allium sphaerocephalon Ukrasni luk Dekorativno cvijeće Uzgoj ukrasnog luka Sadnja Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.